Öksüz: 'Türkiye'nin En Fazla İhracat Yapan 4 Şehrinden Birisiyiz!'
Bu yıl Kahramanmaraş'ta 4.'sü düzenlenen Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarında konuşan Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve KMTSO Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz, biz Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 4 şehrinden birisiyiz ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz: 'En büyük istihdamı bu sektörde sağlıyoruz, aşağı yukarı 100 bin çalışanımız var. Bu alanda Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 4 şehrinden birisi biziz. Sadece Türkiye'nin değil, Dünya'nın tekstil üreten önemli şehirleri içerisindeyiz. Sektörümüz, şehrimizde ilk olarak pamuk ipliğinde çok büyüdü ardından örme, örme boya ve denim alanında da Türkiye'nin en büyük sektörü haline geldi.
Sadece kapasite bakımından değil. Kahramanmaraş tekstil sanayi her açıdan çok önemli mesafeler kat ediyor. Makine tedarikçilerimizle olan görüşmelerimizde, artık Avrupa'da büyük tekstil yatırımları yapılmıyor 'teknolojiyi birlikte geliştirelim' diye teklifler alıyoruz. Bizim bu sektördeki tedarikçilerimiz Dünya'da en iyi teknolojiyi elinde bulunduran Avrupa ve Japonya gibi ülkeler. Üretmiş olduğumuz kumaşlar Dünya'da belirli markalara ve belirli bir kalite seviyesine ulaşmış kumaşlardır. Son zamanlarda ülkemizin yaşamış olduğu finansal krizin tabi ki bizim sektörümüze de etkisi oldu.
Şehrimizde bu sektöre ilk girenlerden biriyiz. 40 yıl içerisinde bu sektör küçümsenmeyecek bir konuma sahip olmuştur. Şuan da yaşadığımız Dünya ticaretinde her gün yeni bir sürprizle karşılaşıyoruz. Örnek verecek olursak, x ülkesi yüzde 30'luk gümrük vergisi uyguladı, bir diğer ülke 200 milyar dolarlık yeni bir hamle yaptı gibi bunların hepsi ticaretimizi etkilemekte ama biz yine de en iyi kaliteyi en ucuza mal edersek kimse bizim bileğimizi bükemez. Kahramanmaraş tekstil sanayi olarak dünya ki en modern teknolojileri takip ederek iş yapıyoruz, en ünlü markalarla iş yapıyoruz.
Her ne kadar borç oranımız çok fazla yok desek de maalesef dünya siyaseti her şeyi kullandığı gibi finansı da kullanıyor. Bundan dolayı başta devletimiz olmak üzere, halkımız ve bizler daha tasarruflu olmak zorundayız. Atalarımızın bir lafı vardır 'kazanmadan yemeye alışmayın'' demişler. Biz aldığımız borçları keşke yatırımlarda kullansak, keşke yeni tesislerde kullansak ta borcumuz iki katı olsaydı ama bunları halkımızın daha lüks yaşamı için, onlara daha fazla para harcatacak yerlerde kullandığımız için bize borç verenlerde bunları politikada siyasette kullanmaya başladılar. Bu gibi durumlarda en önemli olan da olaylardan ders almaktır. İnşallah Türkiye olarak, sektör olarak bu durumun içinden daha güçlenerek çıkacağız. Bu durumunda mutlaka hayırlı bir yanı vardır.
Fuarımıza 40 yıldan bu yana iş yaptığımız adeta bir aile gibi olduğumuz, makine tedarikçilerimiz olan Dünya çapında şirketler katılım sağladı. Huzurlarınızda, İsviçre, Almanya, İtalya, Japonya ve kendi hemşerimiz olan Temsan firmalarımıza teşekkür ediyorum. Bu arkadaşlarımızla iş birliğimiz devam edecek ve birçok şeyi birlikte geliştireceğiz. Fuarımız Kahramanmaraş için ve sektörümüz için çok önemli lütfen şehrimiz için fuarımıza yoğun bir ilgi gösterelim. Fuarımızın büyük bir özelliği var, burada makine firmalarımızla yaşadığımız sorunları baş başa görüşme fırsatı buluyoruz' ifadelerini kullandı.