Oruç Reis, Somali'de böyle karşılandı

Mavi Vatan'da, sismik araştırma ve derin deniz sondajı yapan Türk enerji filosu, ilk kıtalar arası görevine başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 5 Ekim'de Dolmabahçe'den uğurlanan Oruç Reis Araştırma Gemisi, 20 günlük bir yolculuğun ardından Somali'ye ulaştı.

Kahramanmaraş, 26 Ekim 2024 -

Mogadişu Limanı'ndaki karşılama töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Somali kara alanlarında da petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri yürüteceğiz. Böylece deniz alanlarındaki iş birliğimizi daha da genişletmiş olacağız.” dedi.

Filyos'tan Mogadişu'ya

Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği Oruç Reis Araştırma Gemisi, Filyos Limanı'ndan başladığı ilk kıtalar arası yolculuğunu tamamladı. Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz rotası üzerinden Somali'ye ulaşan Oruç Reis'e donanma gemilerinin yanı sıra Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi refakat etti.

Türk heyeti, Somali'de

Oruç Reis'in Mogadişu Limanı'na ulaşması nedeniyle Türkiye'den bir heyet, Somali'ye gitti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar'ın başkanlığındaki heyette, Türkiye-Somali Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Erzurum Milletvekili Abdurrahim Fırat, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmet Berat Çonkar, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Musa Heybet ile Donanma Komutan Yardımcısı Koramiral İbrahim Özdem Koçer yer aldı.

Gemi ziyareti

Heyet, Başbakan Hamza Abdi Barre ve Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile ayrı ayrı görüştü. Ardından da Mogadişu Limanı'na demirleyen Oruç Reis Araştırma Gemisi ziyaret edildi. Burada Somali Cumhurbaşkanı Mahmud'a geminin özellikleri ve üstleneceği görev hakkında bilgi verildi.

Tarihi bir an

Ziyaretin ardından karşılama törenine geçildi. Törende Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed birer konuşma yaparken kürsüye gelen Bakan Bayraktar, tarihi bir ana tanıklık etmekten dolayı memnuniyet duyduğunu ifade ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Türk halkının selamlarını iletti.

Dönüm noktası

Bakan Bayraktar, Somali'nin güvenliği ve istikrarı, halkının huzur ve refahı için samimi bir gayret gösterdiklerini belirterek “Türkiye olarak Somali'yi Afrika kıtasında en önemli ortaklarımızdan biri olarak gördüğümüzü ve petrol ve doğal gaz başta olmak üzere enerjinin tüm alanlarında iş birliklerimizi önümüzdeki süreçte daha da geliştirmek istediğimizi vurgulamak isterim. Oruç Reis'in, Somali'de gerçekleştireceği faaliyetler, bu iş birliğinin adeta bir dönüm noktasıdır.” dedi.

İş birliğini genişleteceğiz

Bugün ayrıca TPAO ile Somali Petrol İdaresi arasında yeni bir anlaşmanın da imzalandığını açıklayan Bayraktar, “Bu anlaşma ile Somali kara alanlarında da petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri yürüteceğiz. Böylece deniz alanlarındaki iş birliğimizi daha da genişletmiş olacağız. Somali'de hem deniz alanlarında hem kara alanlarında elde edilecek başarılar, ülkelerimizin enerji güvenliğine ve halklarımızın refahına katkıda bulunacak.” diye konuştu.

Rahatsız olanlar olabilir

Bayraktar, iki ülke iş birliğinin bölgesel istikrara da katkı sağlayacağını vurgulayarak “Elbette Somali'nin gelişmesini, büyümesini istemeyenler bizlere engel olmaya çalışabilir. Bizim burada olmamızdan rahatsız olanlar olabilir. Ancak saygıdeğer cumhurbaşkanı sizlerin, hükümetinizin ve Somali halkının destekleriyle, önümüze çıkarılabilecek tüm engelleri aşacağımıza yürekten inanıyorum.” dedi.

Somalice jesti

Bakan Bayraktar'ın konuşmasının selamlama bölümünü ve kapanış kısmını Somalice yaptı. Bayraktar'ın bu jesti, Somaliler tarafından alkışlarla karşılandı.

Gerçek dostluk şarkısı

Tören öncesinde Oruç Reis'in karşılanmasına özel olarak bestelenen “Gerçek Dostluk” isimli şarkı seslendirildi. Katılımcıların büyük beğenisini toplayan şarkı, “Gerçek dostluk gizlenemez, Türkler Somali'nin derin tarihinin bir parçasıdır, kardeşlik sevgisiyle kök salmış, Somali halkının kalbine yazılmış ve asla silinmeyecek.” sözleriyle başlıyor.

Sırada kara sahaları var

Bakan Bayraktar'ın Mogadişu temasları kapsamında Somali Petrol İdaresi ile TPAO arasında bir mutabakat zaptı imzalandı. Varılan anlaşma ile Somali'nin yaklaşık 5 bin kilometrekarelik kara alanını kapsayan toplam 3 blokta petrol ve doğal gaz bağlamında veri paylaşımı ve değerlendirmesi yapılacak. Ticari ve teknik analiz sonrasında yatırıma uygun görülen bloklar varsa bunlar özelinde üretim paylaşım anlaşmaları imzalanacak.

Oruç Reis ne yapacak?

Oruç Reis, Somali denizlerinde ruhsat alınan sahalara özel olarak bugüne kadar hiç yapılmamış olan yaklaşık 5 bin 750 kilometrekarelik alanda 3 boyutlu sismik çalışma icra edecek. Yolculuğu sırasında Oruç Reis'e refakat eden gemiler, yaklaşık 6 ay sürmesi beklenen görev süresi boyunca da bu görevlerine devam edecek. Öngörüler, sahaların petrol emareli olduğunu gösterse de Oruç Reis hem doğal gaz hem de petrol için veri toplayacak. Toplanan veriler, Ankara'da analiz edilecek. Sonrasında sonuçlara bağlı olarak belirlenen sahalarda sondaj çalışmaları başlayacak.

Bakmadan Geçme