Prof. Dr. Naci Görür'den Bakan Murat Kurum'a Kahramanmaraş eleştirisi

Kahramanmaraş'ta çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanı Murat Kurum'un, bölgedeki uygun olmayan alanlarla ilgili yaptığı açıklamalar bilim akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür tarafından eleştirildi. Görür, yaptığı açıklamada, bakanın değerlendirmelerine katılmadığını belirtti.

Prof. Dr. Naci Görür, "Sayın bakanımız Murat Kurum, ekibi ile Maraş bölgesini, fayları ve Londra'da incelenen örneklerden hareketle yerleşime uygunluktan söz ediyor. Beni affedin sayın bakanım ama o zon, Hatay'dan Adıyaman'a kadar hiçbir yer yerleşime uygun değil" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımında, “Sözkonusu zon bir levha sınırı. Levha sınırları deprem üretirler. yaklaşık 13,6 milyon senedir deprem üretiyor daha milyonlarca sene üretecek. Bu zon, ölüdeniz Fayı ila Doğuandolu Fayı tarafından temsil ediliyor. Bu faylar genellikle 6 Şubat depremlerinde kırıldı. Ama bu levha sınırının doğusunda, Arap Levhası üzerinde levha sınırı kenar fayları var. Bunlar kırılmadı. Bu dar zonda hangi fay kırılırsa hasar verir. En iyisi fay analizlerine devam edip bu sınırdaki evlere dikkat edelim.

Buradaki yerleşim alanlarına özen gösterilmelidir. Burası özel bir yerdir. Özel planlama, özel mimari, özel inşaat teknolojisi, özel yapı malzemesi, deprem etkisini azaltacak özel teknoloji ister. Burada klasik bina yapamazsınız. İşini bilen özel insanlarla çalışmalısınız. Doğa koşullarını düzeltemeyeceğinize göre tek şansınız özgün inşaat, mimari ve malzeme teknolojileridir. Eğer böyle yapmazsak bugün çektiğimiz acıları gelecek nesillere ihraç etmiş oluruz.” İfadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme