Reklam Kurulu, çevresel beyanları istismar edenlere 20 milyon TL'den fazla ceza kesti

Reklam Kurulu, 11 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilen 346 sayılı toplantısında, tüketicilerin ekonomik tercih ve menfaatlerini etkileyen 175 dosyayı karara bağladı. Bu dosyalardan 147'si mevzuata aykırı bulunarak, ilgili reklam ve ticari uygulamalara durdurma cezası ile birlikte toplam 20.100.269 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Ayrıca, üç dosya hakkında erişim engellenmesi kararı alındı.

Toplantıda dikkat çeken konuların başında, tüketicilerin çevre duyarlılığını istismar eden reklamlara yönelik denetimler geldi. Çevre konusundaki duyarlılığın artmasıyla birlikte, bazı reklam verenlerin tüketicilerin bilgi eksikliğini kullanarak “çevresel beyan” içeren yanıltıcı reklamlara yer verdiği tespit edildi. Bu tür "yeşil aklama" yöntemleriyle tüketicilerin alışveriş tercihlerinin yanlış yönlendirilmesinin önüne geçmek amacıyla Bakanlık, gerekli çalışmaları titizlikle sürdürüyor.

Reklam Kurulu, gıda, giyim ve dayanıklı tüketim sektörlerinde faaliyet gösteren dört şirketin reklamlarında yer alan “doğa dostu”, “doğayı senin kadar düşünen” ve “iklim dostu” gibi çevresel beyanların gerekli bilgiler verilmeden ve tüketicilerde belirsizliğe yol açacak şekilde kullanıldığını tespit etti. Bu reklamlarda yer alan çevresel iddiaların ispatlanamaması sebebiyle, söz konusu reklamlara idari yaptırım uygulanmasına karar verildi. Kurul, tüketicilerin doğaya ilişkin hassasiyetinin yeşil aklama yoluyla istismar edilmesini önlemek amacıyla sektörel bazda incelemelerine aralıksız devam ediyor.

Sahte ve taklit ayakkabı reklamlarına yaptırım

Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi, taklit ayakkabı reklamları oldu. Özellikle sosyal medya mecralarında görülen, koruma altındaki markaların logo ve ayırt edici unsurlarının kullanıldığı taklit ayakkabı reklamları, tüketiciyi yanıltıcı nitelikte bulundu. Yapılan incelemeler neticesinde, reklam mevzuatını ihlal ettiği değerlendirilen 17 reklam veren hakkında idari yaptırım uygulanmasına karar verildi. Ayakkabıda ürün güvenliğinin sağlanması ve tüketici sağlığının korunması amacıyla bu tür yanıltıcı reklamlara karşı denetimler sıkı bir şekilde devam ediyor.

Coğrafi işaretli ürünlere ilişkin yanıltıcı reklamlar inceleniyor

Tüketiciler nezdinde her geçen gün önemi artan coğrafi işaretli ürünlerle ilgili yanıltıcı uygulamalara karşı da Reklam Kurulu, denetimlerini sürdürüyor. 346 sayılı Kurul toplantısında, coğrafi işaret tesciline aykırı biçimde üretim yapan ve reklamlarında “Ayvalık Zeytinyağı”, “Ayvalık Organik Zeytinyağı”, “Ayvalık Natural Sızma Zeytinyağı” gibi ifadeler kullanan 13 firma hakkında bu reklamların durdurulmasına karar verildi.

Yılın ilk yarısında cezalar devam etti

Reklam Kurulu, 346 sayılı toplantısında verdiği kararlarla birlikte yılın ilk altı ayında toplam 931 dosya hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulundu. Aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 811 dosya hakkında durdurma cezası ve toplam 127.433.779 TL idari para cezası uygulandı. Kurul, tüketicilerin haklarını korumak amacıyla çalışmalarını titizlikle sürdürüyor.

Bakmadan Geçme