Sakarya Gaz Sahası'nda üretim, 20 milyon metreküpe çıkacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'ndan çıkartılan doğal gazı deniz yüzeyinde işleyerek karaya ulaştıracak Yüzer Üretim Tesisi'nin önümüzdeki hafta başı Türkiye'ye doğru yola çıkacağını ve 2026 yılında üretime başlayacağını açıkladı. Bu yeni platform ile Sakarya Gaz Sahası'ndaki üretimin günlük 20 milyon metreküpe çıkacağını kaydeden Bakan Bayraktar, tesisin 20 yıl boyunca üretim yapacağını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği yüzere üretim tesisi ile ilgili bir soruya yanıt veren Bakan Bayraktar, “Önümüzdeki hafta başında Türkiye'ye doğru yola çıkıyor. Esas itibariyle Sakarya Gaz Sahası'ndaki üretimimizi arttırmak için planlamalarımızın içerisinde yer alan bir ünite, bir platform.” dedi.
Adeta sanayi tesisi
Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'nda 2025 yılı ilk çeyreği için günlük 10 milyon metreküp üretim hedefi olduğunu ifade ederek “Bu yeni platformla bunu bir 20 milyon metreküpe çıkarmış olacağız. Bu platformun kendisi 10 milyon metreküp üretecek. Cumhurbaşkanımızın tabiriyle devasa bir deniz üssü aslında. Hakikaten bir sanayi tesisi gibi adeta. 20 yıl boyunca orada bu gazı üretmeye devam edecek. Yani 20 yıllık bir lokasyona göndereceğiz gemiyi. Sabit kalacak burada.” diye konuştu.
İsmini yaşatacağız
Gabar'da bir petrol kuyusunda meydana gelen kazada Mehmet İrfan Güler isimli mühendisin yaşamını yitirdiğini anımsatan Bayraktar, Güler'in ismini o bölgede yaşatacaklarını belirtti ve “Soruşturma başlattık. Çok sıradan yani her zaman yaşanabilir bir kaza değil. Çok yönlü araştırılması lazım. Müfettiş arkadaşları görevlendirdik.” dedi.
Nijer'de altın üretimi
Bayraktar, Somali ile varılan anlaşma ile 3 deniz alanı için ruhsat aldıklarını anımsatarak “Hızlı bir şekilde sismik çalışmaya başlayacağız. Üç boyutlu sismik. Oruç Reis gemisini Ekim ayı başı gibi Somali'ye gönderiyoruz.” dedi. Nijer'de Türkiye'nin 3 maden sahası olduğunu kaydeden Bayraktar, “2025 yılında ilk altın üretimini gerçekleştirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türkmen gazında ilk etap
Türkmen gazının Türkiye'ye ve Avrupa'ya ulaştırılması konusundaki bir soru üzerine ilk etapta yıllık 2 milyar metreküpe kadar bir gazın Türkiye'ye gelmesi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Bayraktar, “Ümit ediyorum İran tarafı da bu konuda gerekli yaklaşımı, yapıcılığı gösterecektir ve 1 buçuk, 2 milyar metreküplük bir gazı, önümüzdeki aylarda, önümüzdeki yıl belki Türkiye'ye getirmiş oluruz.” değerlendirmesini yaptı.
2025'i işaret etti
Bayraktar, Sinop ve Trakya'daki nükleer santraller için farklı ülke ve şirketlerle görüşmelerin sürdüğünü söyleyerek “Önümüzdeki yıl içerisinde bunların artık anlaşmalarının tamamlanıp artık daha sonraki üretim aşamalarına, yapım aşamalarına geçmemiz lazım.” dedi.