Savunma, havacılık ve uzay sanayi devleri SAHA EXPO'da buluştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'Bu yılın ilk dokuz ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracatımız yüzde 12 artış gösterdi. Dünya'nın en büyük savunma ve havacılık firmaları listesinde yer alan Türk savunma sanayi firmalarının sayısındaki artış bizim için ayrı bir gurur vesilesi. Milli Teknoloji Hamlemizin işaret fişeğini yakan bu güçlü ivmeyi asla kaybetmeyeceğiz.' dedi.

Kahramanmaraş

Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi “SAHA İstanbul” tarafından 22-26 Ekim tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) düzenlenecek SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nın açılışı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar ile dünyanın önde gelen savunma sanayi şirketleri temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Dünyanın dört bir yanından savunma ekosisteminin tüm paydaşlarının SAHA EXPO'da buluştuğunu kaydeden Kacır, şunları söyledi:

Bin 400'den fazla firma

Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz fuarda; 90 bin metrekare kapalı alanda bin 400'den fazla firmanın en yeni savunma çözümleri sergilenecek. Bu beş günlük organizasyon boyunca savunma sanayinin küresel ölçekte kalbi İstanbul'da atacak. Geçtiğimiz on yılda küresel savunma sanayi harcamaları 1,75 trilyon dolardan yaklaşık 2,5 trilyon dolara çıktı.

Milli ve özgün

Dünyadaki krizlerin ve çatışmaların en yoğun yaşandığı coğrafi hat içinde yer alan bir ülke olarak bu tabloya kayıtsız kalma lüksüne sahip değiliz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde; son 22 yılda ortaya koyulan güçlü siyasi irade ve istikrarlı devlet politikaları, millî ve özgün ürünleri önceleyen uzun dönemli Ar-Ge, yatırım ve tedarik planlamaları ve nitelikli insan kaynağı yatırımları ile savunma sanayimiz büyük bir atılım gerçekleştirdi.

Ürün, sistem ve alt sistem bazlı yerlileşme çalışmalarımız neticesinde yerlilik oranımızı yüzde 20'lerden yüzde 80'lerin üzerine çıkardık. Savunma projelerimizin niteliği ve niceliği muazzam bir gelişim gösterdi. 2002'de sadece 62 savunma projesi yürütülürken, bu sayı 1000'in üzerine çıkmış durumda. Hava platformlarından deniz platformlarına, kara araçlarından uzay sistemlerine pek çok kritik alanda, yerli ve milli teknolojileriyle yeni çağın lider ülkeleri arasında yer alma yolunda hızla ilerliyoruz.

İşaret fişeği

Bu yılın ilk dokuz ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracatımız yüzde 12 artış gösterdi. Dünya'nın en büyük savunma ve havacılık firmaları listesinde yer alan Türk savunma sanayi firmalarının sayısındaki artış bizim için ayrı bir gurur vesilesi. Milli Teknoloji Hamlemizin işaret fişeğini yakan bu güçlü ivmeyi asla kaybetmeyeceğiz.

Tam bağımsız Türkiye

Güçlü üretim ve teknoloji geliştirme altyapımızı ülkemizin uzun vadeli güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak üzere seferber ettik. Attığımız adımların meyvelerini de almaya başladık. Testleri devam eden KIZILELMA ve ANKA-3 ile ülkemizi daha ileri bir noktaya taşıyoruz. Yerli mühimmatlarımızla görev icra edecek yeni nesil İHA'larımızla tam bağımsız Türkiye yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

Tüm dünyada ses getirdi

Yüksek manevra kabiliyeti ve düşük radar izine sahip beşinci nesil savaş uçağımız KAAN bu yıl ilk uçuşlarını gerçekleştirdi. Hem hava-hava hem de hava-kara görevlerinde çok rollü kabiliyetleri ile öne çıkan uçağımız tüm dünyada ses getirdi. Elektronik harp yeteneğine sahip yeni nesil otonom su üstü deniz platformu MARLIN'i de ordumuzun envanterine kazandırdık. Şimdi bu platforma KUZGUN mühimmatımızı entegre ediyoruz.

Bakmadan Geçme