Sezal: 'Otizmli çocukların eğitimi çok önemli'

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal, Umudum Otizm Derneği Destek Eğitin ve Dayanışma Derneği Binası'nın açılışında konuştu. Sezal 'AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili olarak, bir kardeşiniz olarak her zaman sizlerin yanında olacağım. Otizmli çocuklarımızın eğitimi için elimden geleni yapacağım. Milli Eğitim Müdürümüzle, Otizmli çocukların okullarımızda eğitilmesi konusunu görüşeceğim' dedi.

Umudum Otizm Derneği Destek Eğitin ve Dayanışma Derneği Binası'nın Açılışına Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal, Dernek başkanı Mustafa Büyükdereli, AK Parti Dulkadiroğlu İlçe Başkan Yardımcısı Mustafa Çakar, Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürü Fatih Akşam, Beyaz Tebeşir Müdürü Mehmet Doboğlu, Otizmli çocukların aileleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Otizmli çocukların okullarımızda eğitimi konusunu milli eğitim müdürümüzle istişare edeceğim

Açılış öncesinde konuşan Milletvekili Cihat Sezal; “Cumhurbaşkanı ve eşi Otizmle ilgili bir çaba içerisindeler. Bizde Mustafa Beyle yaptığımız istişareler sonucunda Kahramanmaraş'taki eksikliğin farkındayız. Bu sebeple ben elimden geldiği kadar. Bu konuda yardımcı olmaya çalışıyorum. Bundan sonraki süreçte de, bu Derneğe üye olan, bu dernek vasıtasıyla evlatlarına eğitim vermeye çalışan ailelerin yanında olduğunu belirtmek istiyorum. Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürümüzle bu konuyu istişare edeceğim. Okullarımızla Otizmli bireylerin eğitimi konusunda ne yapılabilirse bunun öncülüğünü yapmak adına elimizden geleni yaparız. Tabi dışarı olan insanlar, ya da Otizmli olmayan aile bireylerinin bu durumu anlaması mümkün değil. Devletin bir zorunluluğu vardır. Bu zorunluluk, ülke içerisindeki doğan her biriyi yetiştirmek ve toplum yararına yetişmiş bireyler olarak, toplumun yararına sunmaktır. Buna sadece sağlıklı bireyler değil, sorunları olan bireylerinde dâhil olması lazım. Yani Doğan Büyüyen her ferdi, engelli de olsa, Otizm hastası da olsa, down sendromlu da olsa en iyi şekilde yetiştirmek, bu sorunlara sahip aile bireylerin dışında, devletin de sorumluluğundadır. Bize düşen görev bu bilincin hem topluma, hem de devletin her kademsine yansıtmak ve öncülük yapmaktır. Ben Mustafa Bey'e ve Yönetimine çabalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bir kardeşiniz olarak bu konuda elimden gelen desteği vereceğim” dedi.

Umudum Otizm Derneği Destek Eğitin ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Büyükdereli ise yaptığı konuşmada şunları belirtti; “Daha öncede defalarca söylediğimiz üzere otizm bir engel değil farklılıktır” dedi.

Türkiye'de otizmli çocuk sayısı en az 550 bin kişi tahmin edilmektedir

Dernek Başkanı Mustafa Büyükdereli konuşmasında Otizm hakkında bilgiler verdi. Dereli Konuşmasını şöyle sürdürdü;

Peki, otizm nedir?

Bugün, otizm spektrum bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular vardır. Ancak hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu henüz bilinmemektedir. Çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler vardır.

Otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi yoktur; bu nedenle otizm spektrum bozukluğunu her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır.

Türkiye de otizmli çocuk sayısı şu anda en az 550.000 olarak tahmin edilmektedir. Buda Türkiye'de 2.Milyon 200 Bin kişinin aile bazında etkilendiğini gösterir.

2001 yılında doğan her 250 çocuktan biri otizmli iken bu sayı şu anda doğan her 59 çocuktan bire kadar düşmüştür. Güney Kore'de bu oran 35 çocukta 1'dir.

Bu hızla artması halinde yaklaşık15-20 yıl sonra her 2 çocuktan 1'i otizmli doğacaktır. Asılında tehlike büyüyerek gelmektedir. Bu şekilde otizmin görülme sıklığı artması halinde en azından en yakınımızdan birinde otizm tanısı ile karşılaşmak zorunda kalacaksınız” dedi.

Büyükdereli; “Yine burada Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek ‘e yerel seçimlerdeki ilk vaadinin otizm eğitim merkezi olması nedeniyle teşekkürü borç biliyorum. Neden çünkü Kahramanmaraş'ta 5 bin otizmli çocuk var her geçen gün bu sayı artıyor şehrimizde 20.bin kişi bu durumdan direkt, aile çevreleri ile 80 -100 bin kişi dolaylı olarak etkilenmektedir” dedi.

Büyükdereli; “Çocuklarınız, eğer, başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, İsmini söylediğinizde bakmıyorsa, Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, Parmağıyla ile istediği şeyi göstermiyorsa, Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa, Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa, Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa, Konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa, Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa, aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa, Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa, Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, Otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir. Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte, gelişim sağlanabilmekte, büyük ilerleme kaydedilmekte ve hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmayabilmektedir” dedi.

Diğer engel türlerinin neredeyse çoğu tedavi edilemeyen hem bireye, hem ailesine hem de devlete uzun yıllar boyunca bakım yükümlülüğü yüklemektedirler diyen Büyükdereli konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ancak otizmli bireyler doğru ve yeterli bir eğitimle hayatlarında kendi ayakları üzerinde durabilmekte, içlerinden avukatlar, sanatçılar, diğer her türlü mesleği yapabilen, sosyal çevresi olan, aile kurabilen bireyler çıkmaktadır” dedi.

Bakmadan Geçme