Tekstil, giyim ve deri sektörünün temsilcileri bir arada
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda düzenlenen tekstil, giyim ve deri sektörünün temsilcilerinin katıldığı 'I. Sektör Buluşmaları Programı' na katıldı.
Toplantıda konuşan Bakan Işıkhan, Türkiye'nin gerek içeride gerekse dışarıda yaşanan birçok sorun ve engele rağmen Türkiye Yüzyılı yürüyüşünü emin adımlarla sürdürdüğüne vurgu yaparak, “Bu vizyonun başarılı bir şekilde hayata geçirilmesini sağlayacak en önemli araç ekonomik kalkınma ve üretim sürecidir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde; yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temel unsurlarıyla inşa edilmiş yerli ve milli bir ekonomik büyüme modeli bu sürecin en önemli teminatı niteliğindedir. Ülkemizin çeyrek asra yaklaşan büyüme yolculuğunda bugünlere bizi taşıyan da aslında bu bakış açısıdır.
Elbette bu zaman diliminde ülkemiz; doğal afetler, savaşlar, küresel krizler gibi pek çok hadiseden olumsuz etkilenmiş ve birçok engelle karşı karşıya kalmıştır. Geçmişte gerek içeride gerekse dışarıda ve bölgemizde yaşanan sorunların ilerleyişimizi sekteye uğrattığı dönemler olmuştur. Ancak bunlardan hiçbiri uzun vadeli hedeflerimize ulaşmamıza engel teşkil etmemiştir. Ekonomiye ve çalışma yaşamına ilişkin devam eden bu başarılı ilerleyişin korunabilmesi için çalışmalarımızı çok yönlü ve etkili işbirlikleriyle yürütmek bizim en çok önem verdiğimiz konular arasındadır” ifadelerini kullandı.
Kısa Çalışma Ödeneği'nden yararlanmak için gereken son 3 yılda 600 gün prim ödeme şartını 450'e güne düşürdük
Yeni hayata geçirilen düzenlemelerde de, doğal afetler, küresel krizler gibi çalışma hayatına risk oluşturabilecek gelişmelerin etkisini en aza indirmek için çalışmalara devam ettiklerinin altını çizen Işıkhan, “Bu kapsamda bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Kısa Çalışma Ödeneği Yönetmeliği'nde yaptığımız değişiklikler de bu hassasiyetin en önemli göstergesidir.
Kısa Çalışma Ödeneği'nden yararlanmak için gereken son 3 yılda 600 gün prim ödeme şartını 450'e güne düşürdük. Uygulamanın sigortalı bakımından 4 haftadan kısa olabilmesinin istisnalarını da düzenledik. Yaptığımız bu düzenlemelerle her şart ve koşulda işverenlerimiz ve çalışanlarımız arasındaki dengeyi koruyarak hareket ettiğimizi de özellikle belirtmek isterim” bilgilerini paylaştı.
Bakan Işıkhan, etkili iş birliklerinin özellikle iş gücü piyasalarında karşılaşılan güçlükler ve bunların aşılması için yapılması gerekenler konusunda çalışma hayatının paydaşlarıyla bilgi ve görüş alışverişinde bulunmanın önemine değindi.
Çalışan, üreten, ülkemizin geleceği adına taş üstüne taş koyan herkes bizim paydaşımızdır
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çok taraflı, çok kültürlü ve çok disiplinli bir çalışma hayatına sahip olduğuna dikkati çeken Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çalışan, üreten, ülkemizin geleceği adına taş üstüne taş koyan herkes bizim paydaşımızdır, yol arkadaşımızdır. Tüm sektörlerde işgücü arz ve talebinin eşleşmesi noktasında karşılaşılan güçlüklerin tespit edilerek istihdamın geliştirilmesine yönelik sonuç odaklı politikaların belirlenmesi Bakanlığımızın en temel amaçlarından birisidir. Bu anlayışla Bakanlık olarak, Sektör Buluşmaları adı altında özellikle ekonomimizde ve istihdamda öne çıkan sektörlerin temsilcileriyle bir araya gelmek ve çözüm odaklı istişarelerde bulunmak amacıyla yeni bir çalışma başlatıyoruz.”
Bakan Işıkhan, bu amaç doğrultusunda iş gücü piyasalarının geçmişten gelen yapısal sorunlarını çözmek, gelecekte karşılaşılması muhtemel güçlükleri ve fırsatları bir arada değerlendirerek sektörlerde istihdamı geliştirecek ortak aklın geliştirilmesi için sektör temsilcileriyle bir araya gelmeyi amaçladıklarını aktardı.
Tekstil sektörünün, Türkiye için hem ekonomik hem de stratejik öneme sahip büyük bir sektör olduğunu kaydeden Işıkhan, “Ekonomiye sağladığı katma değer, ihracat potansiyeli ve istihdam kapasitesi ile ülkemizin kalkınmasında çok önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle son yıllarda, sektörümüzün gösterdiği gelişim ve büyüme, bizler için gerçekten büyük bir gurur kaynağı olmuştur. Bu sektör yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine adaptasyonu daha hızlı gerçekleştirebilen, bölgesel yaygınlığı geniş ve emek yoğun bir sektör niteliğindedir” diye konuştu.
İşsizlik oranında son 11 buçuk yılın en iyi seviyesini yakalamış durumdayız
Bakan Işıkhan, istihdamda ve işgücünde en iyi verilerin elde edildiği, tarihi zirvelerin yakalandığı bir sürecin içerisinde olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti: “Politikalarımızın ve reformlarımızın etkisini çok şükür hızlı bir şekilde görüyoruz. TÜİK tarafından Nisan ayı işgücü verileri açıklandı ve işsizlik oranında Kasım 2012'den bu yana, son 11 buçuk yılın en iyi seviyesini yakalamış durumdayız. İşsizlik oranı aylık bazda 0,1 puan; yıllık bazda ise 1 buçuk puan azalarak 8,5'a gerilemiş durumda. İşsiz sayısı da 484 bin kişi azalmış durumda. İstihdam sayısı geçen yıla göre 1 milyon 240 bin kişi artarak 32 milyon 266 bin kişiye yükseldi. İstihdam oranı da 1 buçuk puan artarak yüzde 49 olarak gerçekleşti.
Genç ve kadınlarda da son yılların en iyi seviyelerine ulaştık. Genç işsizlik verisi, 2005 yılından bu yana en düşük seviyede olmuştur. Kadınlarda ise yıllık bazda işsizlik 2,9 puan azalarak yüzde 11,1 olarak gerçekleşmiştir. Bizler bu verileri çalışma hayatına katılımın ve istihdamın artmasını, iş imkânlarının çeşitlenerek genişlemesinin ve ülkemizin istikrarlı büyümesinin bir yansıması olarak değerlendiriyoruz.”
Tekstil sektörünün ekonomiye olan katkısı kadar istihdam yaratma kapasitesinin Türkiye açısından kritik bir sektör olduğuna değinen Bakan Işıkhan, “Bugün, ülkemizde yaklaşık bir buçuk milyon insan, geçimini tekstil sektörü aracılığıyla sağlamaktadır. Hem doğrudan hem de dolaylı istihdam imkânları, sektörümüzün sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini de bizlere göstermektedir. Yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve teknolojik yenilikler, tekstil sektörünü de derinden etkilemektedir. Sektörde bu dönüşümü başarılı bir şekilde yönetebilmek için, iş gücümüzü sürekli olarak eğitmek ve yeni teknolojilere adapte olabilmelerini sağlamak zorundayız. Aynı zamanda, sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ederek, adil çalışma koşulları ve iş güvenliği konularında da üzerimize düşeni yapmalıyız” ifadelerini kullandı.
Işıkhan, gerek rehberlik faaliyetleriyle, gerek denetim faaliyetleriyle, hem iş sağlığı ve güvenliği alanında, hem de kayıt dışı istihdamla mücadele noktasında çalışmalar yapıldığının altını çizerek, “Çalışma hayatının kurallarına, kasten ya da istemeyerek de olsa uyulmaması durumunda, bilindiği gibi mevzuatımız gereği ciddi yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu noktada ağır yaptırımlarla karşılaşmamak için kurallara riayet ederek hareket etmemiz gerekiyor. Her zaman ifade ettiğimiz gibi biz birlikte güçlüyüz. Birlikte ortaya çıkan sorunların üstesinden de kolayca gelebileceğimize inanıyorum” dedi.
Toplantıya Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, birim amirleri ile tekstil, giyim ve deri sektörünün temsilcileri katıldı.