Tekstil ve hazır giyim ürünlerine yeni düzenlemeler

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya Federasyonu (RF) tarafından uygulanan Birleşik Ürün Etiketleme ve Takip Sistemi kapsamı genişlemeye devam ediyor. Bu sistem, çeşitli ürün gruplarını kapsayan zorunlu etiketleme uygulamaları ile ülkede ticareti yapılan ürünlerin izlenebilirliğini sağlıyor. RF Hükümeti'nin 29 Haziran 2024 tarihli ve 883 sayılı kararnamesi ile 2019 yılında çıkarılan ve uygulamaya konulan zorunlu etiketleme kararında önemli değişiklikler yapıldı.

Bu yeni düzenleme ile birlikte, 1 Mart 2025 itibarıyla zorunlu etiketleme uygulamasına tabi olan hafif sanayi ürünlerinin kapsamı genişletildi. Özellikle tekstil ve hazır giyim sektörlerinde faaliyet gösteren ihracatçılar için bu gelişme büyük önem arz ediyor. Halihazırda etiketleme zorunluluğu bulunan tekstil ve hazır giyim ürünlerine ilişkin genişletilmiş GTIP listesi EK-1'de yer alıyor. Bu değişiklikler, ihracat yapan firmalar için yeni kurallar ve takip süreçlerini beraberinde getiriyor.

İhracatçıları bekleyen yenilikler

Zorunlu etiketleme uygulaması, ürünlerin piyasaya sürülmeden önce belirlenen etiketleme gerekliliklerine uygun olmasını zorunlu kılıyor. Bu uygulama, ürün güvenliği ve sahtecilik önleme amacıyla sıkı denetimlere tabi tutuluyor. Ayrıca Rusya'da zorunlu etiketlemeye tabi olan diğer ürünler ve sektörler için Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafından hazırlanan güncel bilgi notu, Ticaret Bakanlığı'nın "Müşavirlik Raporları" başlığı altında düzenli olarak güncelleniyor.

İhracatçılar ne yapmalı?

Tekstil ve hazır giyim başta olmak üzere, Rusya'ya ihracat gerçekleştiren sektörlerin yeni düzenlemeleri yakından takip etmeleri büyük önem taşıyor. Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesinde, güncel gelişmeler ve ilgili bilgilere yer verilen duyurular, ihracatçılar için rehber niteliğinde. Firmaların ihracat planlamalarını yaparken zorunlu etiketleme uygulamasına uyum sağlamaları ve gerekli adımları atmaları gerekiyor.

Gelecekteki adımlar ve uyum süreci

Rusya'ya ihracat yapan Türk firmalarının bu düzenlemeler çerçevesinde kendilerini hızlı bir şekilde adapte etmeleri büyük önem taşıyor. Zorunlu etiketleme kurallarına uygun hareket etmeyen firmaların, ürünlerinin piyasaya girişi noktasında ciddi engellerle karşılaşabileceği ve mali kayıplar yaşayabileceği belirtiliyor. Bu nedenle, firmaların hem etiketi doğru şekilde uygulamaları hem de ilgili mevzuatı düzenli olarak takip etmeleri gerekmekte.

Rusya pazarında rekabet edebilmek ve ihracat fırsatlarını kaçırmamak adına zorunlu etiketleme uygulamasına ilişkin tüm gelişmelerin Ticaret Bakanlığı'nın resmi kanallarından takip edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bakmadan Geçme