TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, 'Bakliyat, stratejik bir değer taşıyor'

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, baklagillerin tüm dünya için stratejik öneme sahip bir gıda grubu olduğuna vurgu yaparak, Türkiye'nin bakliyat üretiminde dünyada önemli bir konumda bulunduğunu belirtti.

Güldal, baklagillerin yüksek besin değerine sahip, uzun süre bozulmadan saklanabilen ve ekonomik açıdan da erişilebilir bir gıda olduğuna dikkat çekerek, 'Baklagiller, dünya genelinde milyonlarca insan için önemli bir protein kaynağı olup düşük yağ ve yüksek karbonhidrat oranıyla besleyici bir ürün grubudur. Türkiye de bakliyat üretiminde öncü ülkeler arasında yer almaktadır' dedi.

Ahmet Güldal, TMO'nun piyasadaki dengeyi sağlamak ve üreticiyi korumak amacıyla 2018 yılından itibaren bakliyat alımı yapmaya tekrar başladığını hatırlatarak, 'Türkiye'nin güçlü desteğiyle Birleşmiş Milletler 2016 yılını 'Uluslararası Bakliyat Yılı' olarak ilan etmiş ve bu doğrultuda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 10 Şubat 'Dünya Bakliyat Günü' olarak belirlenmiştir.

Baklagiller; dünya genelinde milyonlarca insan için önemli bir protein kaynağı olup düşük yağ ve yüksek karbonhidrat oranına sahip, besleyici ürünlerdir. Sağlıklı, ekonomik ve uzun süre bozulmadan saklanabilen bu ürünler; ülkemiz açısından da büyük bir değer taşımaktadır. Türkiye, bakliyat üretiminde dünyada öne çıkan ülkelerden biri konumundadır.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), ana faaliyet alanındaki ve kendisine tevdi edilen diğer ürünlerin piyasa dengesini sağlamakla görevlidir. Bu kapsamda TMO, bakliyat piyasasını yakından takip ederek üretici ve tüketicilerin mağduriyet yaşamaması için çeşitli politikalar geliştirmektedir.

TMO; 1941 yılından itibaren dönemsel olarak bakliyat alımı gerçekleştirmiş, 1994 yılına kadar bu alandaki faaliyetlerine devam etmiştir. 2018 yılında Resmî Gazete'de yayımlanan karar ile 25 yıl aradan sonra bakliyat alımı ile tekrar görevlendirilmiştir. O tarihten itibaren bakliyat piyasalarının düzenlenmesinde aktif bir rol üstlenen TMO, üreticilerimizin ürünlerini daha kolay pazarlayabilmeleri için alternatifler sunmuştur. Hasat dönemlerinde fiyat açıklayarak arz fazlası ürünleri değerinde satın almış, böylece fiyatların olağan seviyenin altına düşmesini engellemiştir. Bu uygulama, üreticilerimizin zarar görmesini önleyerek üretimin sürdürülebilirliğine önemli bir katkı sağlamıştır.

Ayrıca TMO; satın aldığı bakliyat ürünlerini işleyerek kendi satış noktaları, www.ePTTavm.com platformu ve Tarım Kredi Kooperatif Marketleri gibi büyük marketler aracılığıyla tüketicilere uygun fiyatlarla ulaştırmaktadır. Böylece hem bakliyat tüketiminin artırılması teşvik edilmiş hem de doğrudan üreticiden tüketiciye ulaşan bir sistemle gıda enflasyonunun kontrol altına alınmasına katkıda bulunulmuştur.

Bunun yanı sıra sektörün ham madde ihtiyacı, dış temin yerine öncelikli olarak yerli üreticilerden karşılanmıştır. Bu sayede gıda fiyatlarında ani dalgalanmaların önlenmesi, ülkemizin gıda krizlerinden en az düzeyde etkilenmesi, ürünlerin sağlıklı koşullarda depolanması, zararlılarla etkin mücadele edilmesi, depolama kaynaklı ürün kayıplarının en aza indirilmesi, güvenlik stoklarının oluşturulması sağlanarak önemli bir rol üstlenilmiştir.

TMO, ülkemiz kültüründe köklü bir yere sahip olan bakliyatın üretim ve tüketiminin devamlılığını sağlamak amacıyla tüm imknlarını seferber ederek çalışmalarına büyük bir özveriyle devam edecektir. 87 yıllık tecrübesiyle, çağın getirdiği yeniliklere uyum sağlayarak, Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılında 'Türkiye Yüzyılı' vizyonu doğrultusunda piyasa regülasyonunu sağlamaya ve üretici ile tüketicinin her zaman yanında olmaya devam edecektir.

10 Şubat Dünya Bakliyat Günü, bakliyat ürünlerine yönelik farkındalığın artırılması için önemli bir fırsattır. Bu vesileyle büyük emek ve fedakrlıkla üretim yapan, ülkemiz için değer üreten kıymetli çiftçilerimize içten teşekkürlerimi sunuyorum.' İfadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme