Trafik denetimlerinin sonuçlarını açıklandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Emniyet ve Jandarma Trafik Ekiplerince 3-10 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen geniş çaplı trafik denetimlerinin sonuçlarını açıkladı. Bakan Yerlikaya, bu bir haftalık süreçte tam 2 milyon 912 bin 29 aracın denetlendiğini belirtti.

Işıklı ve Sesli Uyarı Cihazları Kullanan Sürücülere Müdahale Yapılan denetimler sonucunda, yasadışı şekilde ışıklı veya sesli uyarı işareti (çakar) kullanan 322 sürücüye işlem yapıldı. Bu tür cihazların, mevzuata uygun olmayan araçlarda kullanılması yasak olduğu için, bu sürücülere cezai yaptırımlar uygulandı.

Hız İhlalleri ve Diğer Kurallara Uymayan Sürücüler Denetimlerde hız ihlali yapan 142 bin 823 sürücüye işlem yapılırken, periyodik araç muayenesini yaptırmamış olan 30 bin 633 araç tespit edildi. Emniyet kemeri kullanmayan 23 bin 233 sürücüye ceza kesilirken, sürücü belgesiz araç kullanan 20 bin 156 kişi de trafikten men edildi. Ayrıca, zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 11 bin 670 araç sahibine cezai işlem uygulandı. Toplamda, 549 bin 57 araç ve sürücüye çeşitli trafik kurallarına uymadıkları gerekçesiyle işlem yapıldı.

Kazaların Yüzde 37,5'i Aşırı Hızdan Kaynaklanıyor Bakan Yerlikaya, 2024 yılının ilk dokuz ayında meydana gelen 200 bin 38 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasının yüzde 37,5'inin aşırı hızdan kaynaklandığını vurguladı. Bu veriler, hız kontrolünün trafik güvenliğinin sağlanmasındaki kritik önemini bir kez daha ortaya koydu.

Sürücülerin Kusurları Yapılan incelemeler sonucunda sürücülerin kusurlu olduğu başlıca alanlar şu şekilde sıralandı:

  • %15,6'sı kavşak, geçit ve dar yollarda geçiş önceliğine uymamak,
  • %9,1'i şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymamak,
  • %8,7'si takip mesafesini korumamak,
  • %8,3'ü dönüş kurallarına uymamak,
  • %4'ü manevra kurallarına uymamak,
  • %2,6'sı kırmızı ışık ihlali veya görevlinin dur işaretine uymamak.

Bakan Yerlikaya: "Aşırı Hızla Mücadele Önceliğimiz" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, aşırı hızla mücadelenin trafik güvenliğindeki öncelikleri arasında yer aldığını belirtti. "Trafik kazalarının nedenleri arasında ilk sırada aşırı hız geliyor. Hız kaynaklı trafik kazalarının önlenmesi için mobil radar araçlarımız ve elektronik denetleme sistemlerimizle hız denetimlerimiz gece gündüz devam ediyor. Yolculuklar sizleri sevdiklerinize kavuşturmak için vardır, ayırmak için değil" ifadelerini kullandı.

Bakanlığın trafik kazalarını en aza indirme ve sürücülerin trafik kurallarına uyumunu artırma amacı doğrultusunda denetimlerin kararlılıkla sürdürüleceği belirtildi.

Bakmadan Geçme