TÜBA ve TÜBİTAK Bilim ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Ödülleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. İlmi çalışmaları ve çığır açıcı eserleriyle bilim dünyasına önemli katkılar sunan bilim insanlarını tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bu sene 77 bilim insanımız, TÜBA ve TÜBİTAK ödüllerine layık görüldü. Bilim insanı destekleri programıyla 270 bin bilim insanına toplam 17,8 milyar lira tutarında destek verdik.' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 100. Yıl TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sene 77 bilim insanının, TÜBA ve TÜBİTAK ödüllerine layık görüldüğünü kaydederek, “Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri'ni bu yıl sağlık ve yaşam bilimleriyle fen ve mühendislik bilimleri kategorisinde üç bilim insanımıza veriyoruz. Bu üç ödülle TÜBA Akademi Ödüllü bilim insanı sayımız 28'e yükseliyor. Üstün başarılı genç araştırmacılara verilen TÜBA-GEBİP Ödüllerini ise 24 farklı üniversiteden 34 genç bilim insanımıza takdim edeceğiz. Böylece TÜBA Ödülü kazanan bilim insanı sayımız 644'e ulaşıyor. Bilimsel telif eser ödüllerinden 13 Türkçe bilimsel telif eserimiz ödül almaya hak kazandı. Bu kategoride vereceğimiz üç özel ödülle merhum Halil İnalcık, Kemal Karpat ve Mehmet Genç hocalarımızın hatırasını yaşatıyoruz. Bu ödüllerle, bu alanda ödül alan sayısı 239'a çıkacak." ifadelerini kullandı.

77 bilim insanına ödül

Erdoğan, 100. Yıl TÜBİTAK Ödülleri kapsamında ise 21 farklı üniversite ve araştırma kurumundan bilim insanına 7 bilim ödülü, 1 özel ödül, 1 hizmet ödülü ve 18 teşvik ödülü vereceklerini aktardı. Toplamda, 77 bilim insanına bilim ve kültür müktesebatına katkıları için ödüllerle teşekkürlerini ifade edeceklerini söyleyen Erdoğan, ödüllerin, Türkiye'de bilimsel faaliyet yürüten herkes için teşvik unsuru olacağına inandığını dile getirdi.

Üniversite sayısına göre profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi sayısını artırdıklarını aktaran Erdoğan, "Araştırma geliştirme merkezi sayımızı 1295'e, yine sıfır olan tasarım merkezi sayımızı 329'a çıkardık. Teknopark sayımızı ise 2'den 101'e çıkarttık. Teknolojiye yönelik farkındalığı artırmak için 81 ilimizde 125 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurduk. Uzmanlaşmayı teşvik etmek amacıyla 12 bin öğrencimizi lisansüstü eğitim görmeleri için burslu olarak yurt dışına gönderdik." bilgisini paylaştı.

TEKNOFEST'le bir uyanış

Düzenlenen araştırma projesi yarışmaları, ulusal ve uluslararası bilim olimpiyatları ile çocukları geleceğe hazırladıklarının altını çizen Erdoğan, "Dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST ile bu alanda ülkemiz genelinde bir uyanışa vesile olduk. TEKNOFEST bir teknoloji festivalinden öte bu ülkenin gençlerine özgüven aşılamış, hayallerinin önüne kimsenin geçemeyeceğini göstermiştir." diye konuştu.

270 bin bilim insanına 17.8 milyarlık destek

Tam 60 yıldır bilim ve teknolojinin mihmandarlığını yapan milli araştırma kurumu TÜBİTAK'ı, her alanda destekleyerek daha da güçlendirdiklerini kaydeden Erdoğan, "TÜBİTAK akademik araştırma geliştirme destek programları kapsamında toplam 31 bin projeye destek sağladık. Bunlar için 68 milyar liranın üzerinde kaynak kullandık. Bilim insanı destekleri programıyla 270 bin bilim insanına toplam 17,8 milyar lira tutarında destek verdik. Bilim kültürünün toplumda yaygınlaştırılması amacıyla 2007'den bu yana 47 bin projeye toplam 4 milyar lira destek sağladık." dedi.

Bilim insanlarımıza sahip çıkacağız

İnanmanın, başarmanın yarısı olarak tarif edildiğini, inancın olmadığı bir yerde başarıdan söz edilemeyeceğini belirten Erdoğan, "Bundan sonra da sizlere katkı sunmayı, imkanlarımızı sizler için sizin başarınız için seferber etmeyi sürdüreceğiz. Sizler Türkiye için Türkiye Yüzyılı için tüm insanlık için çalıştıkça hiç endişeniz olmasın biz de sizin gibi bilim insanlarımıza sahip çıkacağız. Sizlerin gayreti, birikimi, kabiliyeti ve ortaya koyacağı ürünlerle inşallah hedeflerimize daha emin adımlarla yürüyeceğiz." diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Bugün ülkemiz; 101 teknoparkında faaliyet gösteren 10 bin 46 teknoloji girişimi ile bin 624 Ar-Ge ve tasarım merkeziyle teknoloji geliştirme yolculuğunu sürdürüyor. Bu dönem, aynı zamanda TÜBİTAK desteklerinin de toplumun tüm kesimlerinin erişimine açıldığı bir dönem oldu. TÜBİTAK bilim insanı, akademi, kamu ve sanayi destekleri reel değerlerle 9 katına yükseldi, yıllık 7,5 milyar TL'ye ulaştı. 2002'de ancak bin bilim insanına destek ve burs sağlayan TÜBİTAK, bu yıl 57 bin bilim insanı ve öğrencimizi destekliyor. Kurduğumuz bilim merkezlerinde 10 milyona yakın ziyaretçimizi ağırladık, bilimi toplumla buluşturduk." ifadelerini kullandı.

Kacır, “Cumhuriyet tarihimizin bilimde, Ar-Ge'de, inovasyonda ve teknoloji girişimciliğinde yaşadığı bu altın dönemin en büyük kazanımı ise şüphesiz Milli Teknoloji Hamlesini sahiplenen, omuzlayan Türk gençliği, sizin tarifinizle Teknofest Kuşağı oldu. Bayraktar TB2, Akıncı, Kızılelma, Atak, Gökbey, Anka, Hürkuş, Altay, TCG Anadolu milletimizin iftihar kaynağı, Teknofest Kuşağının umut ışığı oldu. Israrınız ve iradenizle yollara çıkan Türkiye'nin Otomobili Togg, başaramazsınız diyenlere milletçe verdiğimiz en güzel cevaplardan biri oldu. Artık yüksek çözünürlüklü uydularını geliştiren ve imal eden, kendi haberleşme uydusunu yerli ve millî imkânlarla üreten bir Türkiye var.” şeklinde konuştu.


Bakmadan Geçme