Türk Dünyası Noterler Birliği kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, terörle mücadelenin en önemli ayağının adli yardımlaşma olduğunu belirterek, 'Suçluların iadesine ilişkin taleplerimiz konusunda, Türk dünyası ülkeleri başta olmak üzere dünyadan, hassasiyet ve samimiyetle davranılmasını bekliyoruz' dedi.
Türk Dünyası Noterler Birliği kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı imza töreninde konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Noterlik hizmetine erişim, adalete erişimin önemli bir parçasıdır. Adalete erişim, en temel insan hakkıdır” ifadelerini kullandı.
İmzalanan mutabakat metninin Türk devletleri vatandaşları açısından çok önemli kolaylıklar sağlayacağının altını çizen Bakan Tunç, Türk dünyası arasındaki işbirliğini her alanda daha da ileri aşamalara götürmenin gayreti içerisinde olduklarını söyledi.
Barış ve huzura katkı veren adımlarda kararlıyız
Türk milletinin yüzyıllar boyu medeniyetin gelişmesine önemli katkılar sunmuş bir millet olduğunu vurgulayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Günümüzde de aynı düşünce çerçevesinde, tam bir kardeşlik içerisinde, yan yana, omuz omuza, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 'daha adil bir dünya mümkün' düsturuyla insanlık için barış ve huzura katkı veren adımları atmakta kararlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
Türk devletleri arasındaki kardeşlik bağlarının ne kadar kuvvetli olduğunu, 6 Şubat'taki deprem felaketinin ardından bir kez daha gördüklerini belirten Bakan Tunç, deprem sonrası acıyı paylaşan ve yardımlarını esirgemeyen kardeş devletlere teşekkür etti.
Yükümlülüklerimize samimiyetle uyduk
Türk dünyası arasındaki işbirliğini her alanda daha da ileri aşamalara götürmenin gayreti içerisinde olduklarını ifade eden Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bildiğiniz üzere ülkemizde 15 Temmuz 2016'da eli kanlı hain terör örgütü FETÖ tarafından bir darbe girişimi yaşandı. Bu alçak girişim Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milletimizin onurlu büyük direnişi ile başarısızlığa uğratıldı. Biz samimi bir şekilde FETÖ, DEAŞ, PKK gibi pek çok terör örgütüyle aynı kararlılıkla ve eş zamanlı mücadele ediyoruz. Terör insanlık suçudur. Biz terörle mücadeleyi tüm boyutlarıyla, hak ve özgürlük mücadelesi olarak görüyoruz. Terörle mücadelenin hukuki zemindeki önemli bir boyutunu da hiç kuşkusuz ülkeler arasındaki iade talepleri, yani adli yardımlaşma oluşturmaktadır. Türkiye olarak adli işbirliği konusunda uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerimize şimdiye kadar samimiyetle uyduk. Bundan sonra da aynı ciddiyet ve kararlılıkla bu yükümlülüğümüze uymaya devam edeceğiz. Fakat aynı bakış açısını, tüm dünyadan beklediğimiz gibi, tarihi, kültürel birçok ortak ve akrabalık bağımızın olduğu Türk dünyası ülkelerinden özellikle beklediğimizi, altını çizerek vurgulamak isterim."
Hassasiyet ve samimiyet bekliyoruz
Adalet Bakanı Tunç, terörle mücadelenin en önemli ayağının adli yardımlaşma olduğunu vurgulayarak, "Suçluların iadesine ilişkin taleplerimiz konusunda, Türk dünyası ülkeleri başta olmak üzere dünyadan, hassasiyet ve samimiyetle davranılmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.
Bu konuda istisnai sayılabilecek bazı ülkelerin dostane ve yapıcı yaklaşımlarını memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden Bakan Tunç, "Fakat söz konusu istisnalar dışında genel olarak tüm dünya, iade taleplerimiz konusunda, üzülerek söylüyorum, başarılı bir sınav vermemiştir. Tüm dünyayı, bu çifte standardı sonlandırmaya davet ediyorum" diye konuştu.
Adalete erişim, en temel insan hakkıdır
Türk Dünyası Noterler Birliğinin, Türk devletleri arasında hukuk alanındaki ilişki ve işbirliğini daha da artıracağını ifade eden Adalet Bakanı Tunç, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Hukuk güvenliğini sağlamak ve olası uyuşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirerek, işlemlere hukuki değer ve güvenlik kazandırırlar. Bu nedenle noterlik temelinde kamunun menfaati ve toplumun üstün yararı bulunan bir kamu hizmetidir. Aynı zamanda Noterlik hizmetine erişim, adalete erişimin önemli bir parçasıdır. Adalete erişim, en temel insan hakkıdır. Vatandaşlarımızın bu alandaki memnuniyetini sağlamak, milletimizin üstün menfaatini korumak için noterlik hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik Türkiye olarak son 21 yılda önemli mesafeler aldık. Bu düzenlemeleri Türkiye Noterler Birliğiyle iş birliği halinde hayata geçirdik”
Birliğe üye Türk devletlerinin birinde yapılan noterlik işleminin, oluşturulacak entegrasyonla kendi ülkesinde yapılmış gibi hukuki sonuca imkan sağlayacağını aktaran Bakan Tunç, bu sayede Türk devletlerinden birinde düzenlenen bir vekaletnamenin, aynı anda diğer üye ülkede de işlem görebileceğini söyledi.
Adalet Bakanı Tunç, böylece yurt dışı temsilciliklerinden vekâletname aslı göndermeye artık gerek kalmayacağını dile getirdi.