Türk ve Mısırlı firmalar ikili iş görüşmelerinde buluştu
Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM), Kahire'de düzenlediği Genel Ticaret Heyeti organizasyonunda Türk ihracatçıları, Mısırlı firmalar ile 250'nin üzerinde ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.
Ticaret Bakanlığının koordinasyonunda ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin organizasyonuyla, 5-8 Şubat tarihleri arasında Kahire'ye tüm sektörleri kapsayan ticaret heyeti düzenlendi.
TİM Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak'ın başkanlığındaki heyette; otomotiv, kimyevi maddeler, deri, inşaat, çelik, tekstil, makine gibi çeşitli sektörlerden 20'ye yakın ihracatçı firma yer aldı.
Mısır tarafından da 80'den fazla firmanın katıldığı programın açılışında TİM Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak, T.C. Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen ile Mısır Sanayiciler Federasyonu İcra Direktörü Halid Abdülazim katılımcılara hitap etti. Gün boyu devam eden programda Türk ve Mısırlı firma temsilcileri arasında 250'nin üzerinde ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.
Programın açılışında konuşan TİM Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak, Türkiye ile Mısır'ın derin tarihi bağlara sahip olduğunu ve aynı zamanda bulundukları coğrafyanın iki güçlü ülkesi olduğunu ifade etti.
İki ülke arasında iş birliklerinin gelişmesinin her iki tarafın da yararına olacağını belirten Bayrak, şöyle devam etti: “Aramızda deniz olmakla birlikte Mısır'la güçlü bir ulaşım alt yapımız ve lojistik avantajlarımız var. İki ülke arasında ticareti geliştirmek için koşullar mevcut. Türkiye ile Mısır'ın karşılıklı ticaretinde ciddi bir potansiyel olduğuna inanıyoruz. Nitekim siyasi ilişkilerin normalleşmeye başlamasının ticaretimizde de pozitif etkilerini görüyoruz. Halen 200'ü aşkın firmamız Mısır'da faaliyet gösteriyor. Karşılıklı yatırımların önümüzdeki dönemde daha da artmasını bekliyoruz.”
Mısır'a 2023 yılında 5 bin 300 Türk firmasının ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan Bayrak, bu ülkeye toplam ihracatlarının 3,3 milyar dolara ulaştığını bildirdi. 2022'ye göre 2023 yılında yüzde 27'ye yakın bir gerileme yaşandığını belirten Bayrak, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu gerileme hemen hemen her sektörümüzde yaşandı. Ancak burası uzun vadeli beklentilerimizin olduğu bir pazar. Özellikle otomotiv ana ve yan sanayi, demir-çelik, inşaat malzemeleri, kumaş, optik ürünler, mekanik cihazlar gibi ürün gruplarında ciddi bir potansiyel var. Yine aynı şekilde, bugün katılımcı firmalarımızın da faaliyet gösterdiği sektörlerde önemli alıcılar mevcut. Bu fırsatların değerlendirilmesini, karşılıklı ticarette daha güçlü bir dönemin başlamasını temenni ediyoruz.”