Türk yapımı PNS TARIQ gemisi, mavi sulara indirildi
Milli Savunma Bakanlığı bağlı kuruluşu ASFAT tarafından üretimi gerçekleştirilen Pakistan MİLGEM Projesi'nin dördüncü ve son gemisi PNS TARIQ Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ve Millî Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekci'nin katıldığı törenle Karaçi Tersanesinde denize indirildi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz törendeki konuşmasına, Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde koalisyon hükûmeti ortaklarından İslam Uleması Cemiyeti Partisinin kongresini hedef alan 30 Temmuz'daki terör saldırısını kınayarak başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz; uluslararası barış, güven ve istikrarı hedef alan terörün her türlüsünün karşısında olduklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımcılara selamını ileten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2018 yılından bu yana Türkiye-Pakistan iş birliğiyle yürütülen bu önemli projeye katkıda bulunanlara teşekkür etti.
Pakistan ve Pakistanlıların, Türk milleti nezdinde müstesna bir yere sahip olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ve Pakistan'ın geçmişi yüzyıllara dayanan derin tarihî ve kültürel bağlarla birbirlerine sarılmış iki ülke olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, tarih boyunca iki ülke ve halkın özellikle zor zamanlarda gösterdiği dayanışma ve karşılıklı desteğin benzersiz olduğunu vurgulayarak 2022 yılında yaşanan sel felaketleri sırasında, Türkiye'nin tüm imkânlarıyla Pakistan'ın yardımına koştuğu gibi, Pakistan hükûmeti ve halkının da Şubat ayında Türkiye'de meydana gelen deprem felaketi sonrasında hiç tereddüt etmeden, tüm imkânlarıyla emsalsiz bir dayanışma gösterdiğini ifade etti.
Pakistan halkının çektiği acıların ve ödediği bedelin farkındayız
Türkiye ve Pakistan'ın stratejik bir vizyonla dostluğu ve potansiyeliyle uyumlu şekilde günden güne dayanışmasını geliştirdiğinin ve derinleştirdiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, savunma sanayisinin bu vizyonunun en önemli sacayaklarından birisini oluşturduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kapsamı korvet inşasının yanı sıra denizaltıların modernizasyonu, eğitim uçakları ve helikopter satışına kadar uzanan savunma alanındaki iş birliğinin, kırılganlığı gittikçe artan küresel güvenlik ortamında daha da önemli hâle geldiğini dile getirerek şöyle konuştu: "Pakistan, dünyanın en kritik hatlarının kesiştiği noktalardan olan Güney Asya'da stratejik bir konumda yer almaktadır. Kadim kültürü ve zenginlikleriyle tarih boyunca dünyanın göz bebeği olan bu bölge, özellikle, Kovid-19 salgınının ardından tedarik zinciri ve lojistik açısından küresel ilginin merkezine oturmuştur. Türkiye gibi Pakistan da sınırlarının hemen yanı başındaki istikrarsızlıklara bağlı olarak terörizm gibi çeşitli sınamalarla karşı karşıyadır. Pakistanlı kardeşlerimizin, aynı anda özellikle terör örgütlerinin saldırıları gibi birçok tehditle mücadele etmek zorunda olduklarını biliyoruz. Terörün her türlüsüyle 40 yıldır mücadele eden bir ülke olarak Pakistan halkının çektiği acıların ve ödediği bedelin farkındayız."
Türkiye'nin, özellikle savunma kapasitesindeki son atılımlar sayesinde, bölgesinde önemli bir küresel aktör hâline geldiğini ve savunma sanayisindeki dış bağımlılığını, 20 yıllık kısa bir zaman dilimi içerisinde yüzde 80'den yüzde 20'lere düşürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2002 yılında 62 olan savunma projesi sayısının bugün 850'yi geçtiğini, savunma projeleri bütçesinde 2002 yılındaki 5,5 milyar dolardan, ihale sürecindekiler de dâhil olmak üzere şu anda 90 milyar dolarlık hacme ulaşıldığını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, savunma sanayi ihracatının 2023 yılının ilk yarısında 2,4 milyar dolara yükseldiğini, bu rakamın yıl sonunda 6 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini anlatarak, tüm bu ilerlemeler sayesinde, Türk gemi inşa sektörünün de son 20 yılda şaha kalktığını kaydetti.
Tecrübemizi ve teknolojimizi dostlarımızla paylaşmaya her zaman hazırız
Türkiye'nin, hâlihazırda savaş gemisini inşa eden 10 ülke arasında olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye, kendi ihtiyaçlarının ötesinde dünyanın birçok gelişmiş ülkesi için de gemi inşa etmektedir. Savunma alanında geliştirdiğimiz kapasite sayesinde, müdahil olduğumuz süreçleri, kimsenin icazetini alma ihtiyacı duymadan, kendi irademizle yönetme kabiliyetine sahibiz. Küresel barış ve istikrarın tesisi, savunma sanayisinde adil bir dengenin kurulmasına bağlıdır. Cumhurbaşkanımız liderliğinde millî savunma sanayimizi geliştirdikçe bölge ve dünya barışına vereceğimiz katkının da artacağına inanıyoruz. Savunma sanayisinde elde ettiğimiz bilgimizi, tecrübemizi ve teknolojimizi dostlarımızla paylaşmaya her zaman hazırız. Pakistan'la ortak projelerimiz de bu yaklaşımımızın güzel bir tezahürüdür."
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kardeşlik hukuku gereği Pakistan'ın askerî altyapısının güçlendirilmesi çabalarına katkıda bulunmaktan mutluluk duyduklarını dile getirerek Pakistan donanması için MİLGEM sınıfı dört korvetin inşa projesinin hiçbir gecikme olmaksızın, belirlenen takvim içerisinde devam ettirilmesini sağladıklarını ifade etti.
Yılmaz, ikisi Pakistan'da, diğer ikisi de Türkiye'de inşa edilen gemilerin yapım süreçlerinin birer birer tamamlandığını anlatarak 2021 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, BABUR korvetinin İstanbul'daki suya indirilme törenine Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi ile katıldığını, 2022 Mayıs ayında BADR korvetinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video mesaj gönderdiği bir törenle Karaçi'de suya indirildiğini, geçen yıl Kasım ayında ise KHAIBAR korvetinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in katıldıkları bir törenle İstanbul'da suya indirildiğini hatırlattı.
Bugün Karaçi'de, Pakistan MİLGEM projesinin dördüncü ve son korveti TARIQ'ın suya indirilme törenine şahitlik etmekten büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu dört geminin Türk savunma sanayisi tarafından geliştirilen en modern silah ve sensör sistemleriyle donatıldığını söyledi.
Daha büyük iş birliklerinin de habercisi olarak görüyoruz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hava savunmadan denizaltı savunmaya kadar her türlü askerî görevi icra edebilecek bu dört geminin teslimatlarının altışar ay arayla yapılacağını ve ilk teslimatın çok yakında başlayacağını anlatarak "İlki bu yıl olmak üzere planlanan tarihlerde Pakistan Deniz Kuvvetlerine teslim edilecek tüm gemilerin, üstün teknolojileri sayesinde oyunun kurallarını değiştirecek şekilde başarılı görevler üstleneceklerine yürekten inanıyorum. Savunma sanayi alanındaki birikimlerimizi dostlarımızla paylaşma irademizin bir göstergesi olan Pakistan MİLGEM Projesi'ni daha büyük iş birliklerinin de habercisi olarak görüyoruz." diye konuştu.
Pakistan ile helikopter ve uçak da dâhil olmak üzere birçok farklı alanda savunma sanayi alanında iş birliği yapmaya devam ettiklerini belirten Yılmaz, bu projelerin adım adım hayata geçirilmesinin iki ülke arasındaki dostluğu güçlendirip perçinleyeceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-Pakistan savunma iş birliğinin sağlamlaştırılmasının ulusal çıkarların örtüştüğünün de nişanesi olduğunu ifade etti.
MİLGEM Projesi'nde emeği geçen tüm yetkililere ve paydaşlara Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan adına teşekkür eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, konuşmasının sonunda Türkiye ve Pakistan'dan projeye katkıda bulunan işçi, teknisyen ve mühendisleri kutlayarak "Türkiye ile Pakistan arasındaki köklü bağların en somut örneklerinden biri olarak gördüğümüz bu projenin hayırlı olmasını diliyorum. TARIQ korvetinin denizi sakin, pruvası neta olsun. Yaşasın Pakistan-Türkiye dostluğu." ifadesini kullandı.