Türkiye'nin sosyal bilimler ansiklopedisi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Sosyal Bilimler Ansiklopedisi'ni tanıtarak, 'Ansiklopedide antropolojiden felsefeye, tarihten edebiyata, coğrafyadan hukuka, ilahiyattan sosyolojiye, siyasetten sanata 20 ayrı bilim dalında 1.156 madde yer alıyor. Çalışmaları üç yıla yakın süren bu kıymetli eserin oluşmasında 700'e yakın bilim insanımız katkılarını sundu, ansiklopedi.tubitak.gov.tr/ adresinden herkesin ücretsiz erişimine açık olacak.' Dedi.
Bakan Varank, TÜBİTAK Sosyal Bilimler Ansiklopedisi Tanıtım Programı'ndaki konuşmasında, etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı denilince kimilerinin aklına sadece sanayide dönen çarkların ve bilgisayar programlarında yazılan kodların geldiğini söyledi.
En kapsamlı ansiklopedi
Tanıtımı yapılan TÜBİTAK Sosyal Bilimler Ansiklopedisi'nin alanında doldurduğu boşluk ve niteliğiyle çok önemli işlerden biri olduğunun altını çizen Varank, emeği geçen herkese teşekkür ederek, kendisinin de katkı sunmakta gönüllü olduğunu söyledi. Katma değerin sadece sanayi ve teknoloji ürünlerinde değil, fikri ürünlerinde de aranması gerektiğini kaydeden Varank, “Sosyal Bilimler Ansiklopedisi, sosyal ve beşerî bilimler alanının gelişmesine önemli katkılar sağlayacak, sosyal bilimler alanında bugüne kadar yazılmış en kapsamlı ansiklopediden bahsediyoruz.” dedi.
Ansiklopedide antropolojiden felsefeye, tarihten edebiyata, coğrafyadan hukuka, ilahiyattan sosyolojiye, siyasetten sanata 20 ayrı bilim dalında 1.156 maddenin yer aldığını belirterek, “Çalışmaları üç yıla yakın süren bu kıymetli eserin oluşmasında 700'e yakın bilim insanımız katkılarını sundu. Bu eser sadece basılı olarak sunulmuyor, ansiklopedi.tubitak.gov.tr adresinden herkesin ücretsiz erişimine açık olacak. Ansiklopedimiz dinamik bir yapıda sürekli güncellenebilecek, kapsamı genişlemeye daha da zenginleşmeye devam edecek." ifadelerini kullandı.
1 Milyar TL'nin üzerinde destek
Varank, her işte, Türkiye'nin bağımsızlığının teknolojik bağımsızlıktan geçtiğini bilerek, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla hareket ettiklerini belirterek, Uluslararası ve ikili iş birliği faaliyetlerimizde sosyal ve beşeri bilimler alanında ortak projeler geliştirmeyi önceliklendirdik. Sosyal ve beşeri bilimlerin tüm alanlarını kapsayacak şekilde, 34 farklı alanda bilimsel faaliyetleri teşvik ediyor, projeleri desteklemeyi sürdürüyoruz. Bu manada, 2000 yılından günümüze yaklaşık 2.500 projeye 1 milyar liranın üzerinde destek sağladık." dedi.
Varank, diğer yandan geçen yıl başlayan, Türkiye'nin de dahil olduğu "Ufuk Avrupa" programı kapsamında da sosyal bilimler alanının da desteklenmeye devam edildiğinin altını çizerek, araştırmacılara bu mesajları yakından takip etmeleri çağrısında bulundu. Toplumda bilimle ilgili farkındalığı artırmak için ilkokul çağındaki çocuklardan başlayarak tüm imkanları seferber ettiklerini dile getiren Mustafa Varank, bu alanda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Bakan Varank, 34 farklı alandaki destek ve programları olduğuna işaret ederek, "Bir çalışmamıza, özellikle ayrı bir parantez açmak istiyorum. Artık hepimiz biliyoruz ki dönüşümsel ve yenilikçi çözümler gerektiren güçlüklerin üstesinden, tek bir bilimsel disiplin ile gelemeyiz. Bunun en çarpıcı örneğini pandemi sürecinde gördük. İşin sadece sağlıkla kalmadığı, teknolojiden sosyolojiye, toplum psikolojisinden ticarete her alanda dönüşüm yaşadığımız bir süreci beraberce yaşadık.” şeklinde konuştu.
97 projeye destek
“Bu noktada, küresel salgının sosyal bağlamlarının da mutlaka ortaya konulması ihtiyacını tespit ederek önemli bir çalışma başlattık.” diyen Varank, “TÜBİTAK vasıtasıyla 'Kovid-19 ve Toplum: Salgının Sosyal, Beşeri ve Ekonomik Etkileri, Sorunlar ve Çözümler' başlıklı özel bir çağrıya çıktık. Şehir ve bölge planlamadan iletişime, toplum psikolojisinden kitle iletişimine kamu yönetiminden sosyolojiye çok farklı alanlardan bu çağrıya başvuran 97 projeyi destekledik.” ifadelerini kullandı.