ÜTS tüm illerde uygulanmaya başladı!
Ülkemizde üretilen veya ithal edilen tıbbi cihazlarla kozmetik ürünlerin üretim bandından, satılıp kullanıldığı yere ve hastaya kadar takibi için geliştirilen Ürün Takip Sistemi'nin (ÜTS) tanıtım toplantısı Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe'nın katılımıyla gerçekleştirildi.
Meşe, toplantıda yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak “önce insan” hedefini benimsediklerini ve tüm çalışmalarda vatandaşların kaliteli bir sağlık hizmeti almasını amaçladıklarını belirtti.
Doğru ve kaliteli sağlık hizmeti sunmak adına sac ayağının bir diğer halkası olan teşhis ve tedavi süreçlerinde kullanılan ilaç ve tıbbi cihazların da son derece önemli olduğu bilinciyle hareket ettiklerine dikkati çeken Meşe, “Ne kadar iyi hastanelere sahip olursak olalım ne kadar kaliteli hekimlere, hemşirelere ve diğer sağlık profesyonellerine sahip olursak olalım kullandığımız malzemelerin ve cihazların da uygun ve güvenli olması ile takibini sağlamalıyız ki kaliteli sağlık hizmetini tam anlamıyla vatandaşımıza sunabilelim” Ifadelerini kullandı.
2014'te proje olarak başlayan ÜTS ile Bakanlığın, İlaç Takip Sistemi'nde (İTS) olduğu gibi yine dünyada bir ilki gerçekleştirerek, büyük bir başarıya imza attığını belirten Meşe, sözlerini şöyle sürdürdü:
“62. Hükümet Programı'nda da yer alan ÜTS, tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin kayıt, inceleme ve takip işlemleri, piyasa gözetimi ve denetimi ile uyarı işlemleri ve klinik mühendislik faaliyetlerinin etkin yönetimi için geliştirilmiştir. Tüm tıbbi cihazları ve kozmetik ürünleri kayıt altına alacak ve takibini gerçekleştirecek bu sistemle ülkemizde kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve kaçakçılığın engellenmesinde önemli bir adım atılmış olacak, vatandaşımızın güvenli ürüne erişimi sağlanacak, daha etkin bir denetim mekanizması kurulacak ve daha doğru sağlık politikaları oluşturulabilecek.”
“Sahte kaçak ilaç oranı sıfıra indi”
Gelişmiş ülkelerde dahi yaklaşık yüzde 10 olan sahte kaçak ilaç oranının İTS sayesinde Türkiye'de sıfıra indiğini aktaran Meşe, ÜTS ile tıbbi cihaz ve kozmetik ürünlerdeki kayıt dışılığın da en aza indirilmesinin amaçlandığını söyledi.
ÜTS'nin diğer kamu kurumlarının kullandığı birçok yazılım sistemiyle entegre olarak çalıştığını belirten Bakan Yardımcısı Meşe, “Mobil uygulamayla hem vatandaş hem de sağlık personeli, kullanacak olduğu tıbbi cihaza veya kozmetik ürüne ilişkin bilgileri sorgulayabilecek, böylece kayıtlı ve güvenli ürünleri tercih edebilecektir. Her bir vatandaşımız bu sistemle bizim fahri bir denetçimiz olacak ve en kısa yoldan bizlere gerekli geri bildirimleri yapabilecek” şeklinde konuştu.