Uydu Kuluçka Merkezi açıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Millî Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda, yeni başarı hikâyelerinde girişimcilerin başrol oynayacağını söyleyerek, 'Ar-Ge teşviklerimizle, teknoparklarımızla, TÜBİTAK ve KOSGEB desteklerimizle, pek çok uygulama ve düzenleme ile Türkiye'nin teknoloji girişimlerini büyütmek için gayret gösteriyoruz. Girişimcilerimizin inovatif projelerini hayata geçirmelerini hızlandıracak yeni finansman mekanizmaları oluşturuyor, girişim sermayesi fonlarına eş finansman imkanlarıyla destek oluyoruz. Ülkemizin girişimcilik alanındaki politika ve projelerine rehberlik eden Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejimizle 2030 için 100 bin teknogirişim ve 100 milyar dolar değeri aşan turcorn çıkması hedefini belirledik.' dedi.
Bakan Kacır, Balıkesir'de teknoloji üretme ve geliştirme altyapısına yeni bir ivme kazandıracak Uydu Kuluçka Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.
Bakan Kacır, açılış öncesi yaptığı konuşmada dünyanın, dijitalleşmenin getirdiği yenilikçi teknolojilerle büyük bir dönüşüm yaşadığını söyledi.
Yapay zekâ, nesnelerin interneti, büyük veri ve bulut bilişim gibi yenilikçi teknolojilerin sosyal hayattan iş süreçlerine, üretim modellerinden, tüketici davranışlarına kadar tüm alanlara nüfuz ederek devrim niteliğinde değişikliklere neden olduğunu hatırlatan Bakan Kacır, şunları kaydetti: “Kapılarını araladığımız bu yeni dijital çağ ile birlikte, üretimde ve rekabette tüm ezberler bozulmakta. Artık ucuz iş gücünün rekabetçilik unsuru olmaktan çıktığı, daha verimli çalışan, daha nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyan bir endüstri dünyasından bahsediyoruz.
Türkiye olarak stratejik bu değişimi; insanı odağına alan bir kalkınma yaklaşımıyla, vatandaşlarımızın refahını artırmak ve ülkemizi daha ileriye taşımak için bir fırsat olarak görüyoruz.
Yenilikçi fikirlerin ürün ve hizmetlere dönüştüğü teknoparklarımızın sayısını 2'den 101'e, Ar-Ge ve inovasyon yapan girişimlerimizin sayısını 56'dan 10 binin üzerine çıkardık. Teknoparkları, yapay zekâdan siber güvenliğe, finans teknolojilerinden yeşil teknolojilere kadar birçok alanda “Millî Teknoloji Hamlesi”sinin vizyon projelerinin yürütüldüğü mekânlara dönüştürdük.
Bin 600'ü aşkın Ar-Ge ve tasarım merkezimizle, firmalarımızın Ar-Ge ve yenilikçilik kültürünü benimseyerek, daha yüksek katma değerli ürün ve hizmetler sunmalarına imkân tanıdık. Son 22 yılda; Ar-Ge harcamalarımızı 10 katına çıkararak 12 milyar dolara, Ar-Ge personeli sayımızı ise 9 katına çıkararak 272 bine yükselttik. Oluşturduğumuz Ar-Ge ve inovasyon altyapısının meyvelerini her geçen gün alıyoruz.
Millî Teknoloji Hamlesi hedeflerimiz doğrultusunda, imzamızı atacağımız yeni başarı hikâyelerinde, elbet girişimcilerimiz başrol oynayacak. Bu yüzden, Ar-Ge teşviklerimizle, teknoparklarımızla, TÜBİTAK ve KOSGEB desteklerimizle ve pek çok uygulama ve düzenleme ile Türkiye'nin teknoloji girişimlerini büyütmek için gayret gösteriyoruz.
Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, Bölgesel Girişim Sermayesi Fon Çağrıları, Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, ve TechInvest-Tr Programı gibi girişimcilerimizin inovatif projelerini hayata geçirmelerini hızlandıracak yeni finansman mekanizmaları oluşturuyor girişim sermayesi fonlarına eş finansman imkanlarıyla destek oluyoruz.
TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci (BİGG) Programıyla girişimcilerimizin yenilik odaklı iş fikirlerini, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetlere dönüştürmelerine imkan tanıyoruz. Ülkemizin girişimcilik alanındaki politika ve projelerine rehberlik eden Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejimizle 2030 için 100 bin teknogirişim ve 100 milyar dolar değeri aşan turcorn çıkması hedefini koyduk.
Teknoparklarımızı yurdumuzun dört bir yanında yeni fikirlerin ve yeni projelerin yeşerdiği, girişimcilerimizin hayallerini sağlam temeller üzerine inşa ederek katma değerli ürünlere dönüştürdüğü merkezler olarak konumlandırıyoruz. Bu nedenle teknoparklarımızın fiziksel altyapı ve üst yapı kurulumlarını destekliyoruz.
Bugün oyun geliştirmeden yapay zekaya finansal teknolojiden kimya ve tarım teknolojilerine kadar geniş yelpazede girişimleri bünyesinde barındıran Balıkesir Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Uydu Kuluçka Merkezi'mizle Balıkesir'imizin girişimcilik ekosistemine yeni bir merkez kazandırıyoruz.
Şehrimizin katma değer ve teknoloji odaklı kalkınmasına yeni bir ivme katıyoruz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz bu kuluçka merkezi şehrimizin inovasyon kapasitesinin gelişmesine imkan tanıyarak şehrimizden ulusal ve uluslararası ölçekte başarılı girişimlerin çıkmasına imkan tanıyacak.
Bugüne kadar Balıkesir Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren teknoloji girişimlerimiz ve şehrimizdeki 14 Ar-Ge merkezinde yürütülen Ar-Ge projeleri için 1,6 milyar lira Ar-Ge desteği sağladık. Balıkesir Teknokent'i bugünlere getirmek için 233 milyon lira katkı sunduk.”