Vergi Dairesi Başkanı Şimşek: Yapılandırma işlemleri online yapılabilir
Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanı Aytekin Şimşek, 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile ilgili vergi dairesine gelmeden borçların ödenebileceğini belirterek: 'Tüm borçların yapılandırması ve ödenmesi gibi her türlü işlem www.gib.gov.tr adresinden yapılabilir' dedi.
Konuyla alakalı bir açıklama yapan Şimşek, herkesin merak ettiği konuları cevaplandırdı. Korona boyunca vergi dairesine gelmeden tüm işlemlerin online yapılabileceğinin müjdesini veren Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü: “7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 17 Kasım 2020 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yapılandırma Kanunu kesinleşmiş olan borçlara ödeme kolaylığı getiriyor.
Neleri kapsıyor?
31 Ağustos 2020 tarihi öncesine ait Gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler, Trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar dahil idari para cezaları, SGK primleri ve diğer bazı kurum alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeye gidilmiştir. Ayrıca Yurtkur'dan kredi alan öğrencilerin, öğrenim ve katkı kredisi borçları ile çiftçilerimizin, işletmelerimizin ecrimisil borçları da bu Kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecektir”
Avantajlar nelerdir
Yapılandırmayla mükellefler kanunda belirtilen şartları ihlal etmemeleri şartıyla maddesinin olduğunu belirten Şimşek konuşmasında şunlardan bahsetti: “
Vergi aslına bağlı olan vergi ziyaı cezalarının tamamı,
Vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarının %50 ‘si,
Gecikme faizi ve zammı gibi fer'i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilmesi gibi daha birçok avantajların yanı sıra,
Vatandaşlarımızın kamuya olan borç yüklerinin azaltılması,
Yapılandırma Kanununun borçları 18 taksitte 36 aylık bir sürede ödeme imkânı vermesi,
Taksitlere mevcut güncel uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uygulanması, Yapılandırılan borçların peşin veya ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ayrıca indirimler yapılması,
Borçların taksitler halinde ödenebilmesi,
Borçların takibiyle ilgili vergi ihtilaflarının sonlandırılması,
7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan ve ödemeleri devam eden alacaklar talep edilmesi halinde 7256 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılabilmesi,
Borcun peşin ödenmesi halinde katsayı alınmadığı gibi tekrar indirim yapılıyor ve borcun tamamının ilk taksit süresi içerisinde ödenmesi halinde yapılandırma tutarı içerinde yer alan Yİ-ÜFE tutarlarının %90'ı veya ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde kalan taksit tutarları içinde yer alan Yİ-ÜFE tutarlarının %50'sinin tahsil edilmemesi,
Yapılandırılan borcun Kanun kapsamındaki idari para cezalarından olması halinde borcun tamamının ilk taksit süresi içerisinde ödenmesi halinde, ceza tutarından da ayrıca %25'inin veya ilk iki taksit ödeme süresi içerisinde ödenmesi halinde ceza tutarından %12,5'i oranında indirimli ödenmesi, Yapılandırma Kanunu hükümlerini ihlal etmedikleri müddetçe; uygulanmış hacizler ve bu hacizlere dayanılarak başlatılan satış işlemleri durdurulması, araçlara konulan hacizler baki kalmak şartı ile yakalama şerhlerinin kaldırılması ve talep edilmesi halinde araçlar sahiplerine iade edilmesi, araç muayenelerinin yapılması ve talep edilmesi halinde mükelleflerimize borcu yoktur yazısı verilebilmesi gibi önemli bir çok imkanlardan yararlanma hakkı getirilmiştir”
“Vatandaşlarımız, kamuya olan borçlarını Kanunun sunduğu imkânlardan yararlanmak suretiyle yapılandırabilecek ve ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebileceklerdir” diyen Şimşek son olarak şunları belirtti: “Başvuru ve ödemeler Kanundan yararlanmak isteyenlerin, 31 Aralık 2020 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvurular Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi www.gib.gov.tr veya e-devlet www.turkiye.gov.tr üzerinden, vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da yapılabilecek. Bu noktada yaşanan salgın hastalık nedeniyle tüm vatandaşlarımıza elektronik başvuru yöntemlerini kullanmalarını özellikle hatırlatmak isteriz. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacaktır. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin 1 Şubat 2021 (bu tarih dâhil) tarihine kadar yapılması gerekiyor. Taksitlerin ilk 2'sinin zamanında ödenmesi şartı var. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. İlk 2 taksiti ödemeyenler, Kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacak. Kanunla ilgili her türlü sorunuza Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinde yer alan dokümanlardan veya 189 numaralı Vergi İletişim Merkezinin telefonu aracılığıyla cevap alabilirsiniz. Özetle toplumun her kesimini ilgilendirebilecek nitelikte bir kanun olan bu yeni yapılandırma Kanunundan yararlanmak için bir an önce başvuruların yapılması ve imkânlar dâhilinde peşin ödemelerin seçilmesinde yarar olduğunu duyurmak istiyoruz. Ayrıca, COVİD-19 pandemisi nedeniyle başvurularınızın www.gib.gov.tr adresinde yer alan İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması üzerinden elektronik ortamda ya da posta yoluyla yapılması ve ödemelerde de kredi kartı veya banka kartı ile İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödeme yöntemlerinin tercih edilmesi hususunu tekrar hatırlatmak isteriz.” İfadelerine yer verdi.