Yeni teknoloji hamlesi batarya fabrikası açıldı
Pil hücreleri, batarya paketleri ve enerji depolama sistemlerinin üretileceği POMEGA Lityum-İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası açıldı. Polatlı OSB'de hayata geçirilen tesis enerji şebekelerinden ev uygulamalarına, otomotivden yenilenebilir enerji santrallerine kadar pek çok alandaki ihtiyaçlara cevap verecek.
Kontrolmatik Teknoloji bünyesindeki Pomega Enerji Depolama Teknolojileri AŞ'nin Lityum-İyon Pil Hücresi GİGA Fabrika Açılış Töreni, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Valisi Vasip Şahin ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Fabrikanın; Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla gerçekleştirilen atılımlara katkı sağlayacağını, batarya, mobilite ve enerji teknolojilerinde Türkiye'nin daha güçlü bir oyuncu olmasını temin edeceğini belirten Bakan Kacır, şunları söyledi: Önümüzdeki dönemde büyük bir dönüşümün yaşanacağını öngördüğümüz alanlardan biri de mobilite. Batarya ve enerji depolama teknolojileri mobilite için kritik öneme sahip. İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve karbon-sıfır hedeflerine ulaşmak isteyen ülkeler, batarya ve enerji depolama teknolojileri alanında yatırımlarını her geçen gün artırıyor.
Dünya'da batarya üretim kapasitesi 1,3 Terawatt saat düzeyindeyken, 2030'a geldiğimizde bu rakamın 7 misline yani 9 Terawatt saate ulaşacağı tahmin ediliyor. 2030'da sadece Avrupa'da 1 Terawatt saatlik talebin oluşacağı öngörülüyor. Bu küresel gelişmeler, ülkemizin bu alanda yapacağı yatırımlarla büyük kazanımlar elde edebileceğini ortaya koyuyor.
Farklı markalarla batarya yatırımlarını hızlandırıyor, ülkemizi, “Bölgesel Batarya Üretim Üssü” haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu amaca ulaşmak için çeşitli mekanizmalarla batarya ve enerji depolama teknolojilerinin geliştirilmesini ve üretimini destekliyoruz.” Dedi.
Pil hücreleri
Tesiste üretilecek pil hücreleri, batarya paketleri ve enerji depolama sistemleri; enerji şebekelerinden ev uygulamalarına, otomotivden yenilenebilir enerji santrallerine kadar pek çok alanda ihtiyaçlara cevap verecek.
Batarya yatırımlarının sürdürülebilirliğini sağlamak için olmazsa olmaz husus maden tedarikinin güvence altına alınması. Bu nedenle, ülkemizde bu alanda maden yatırımlarını teşvik etmeye devam edeceğiz. Yurt dışında da önemli iş birliklerini hayata geçireceğiz.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ölçeğinin yanı sıra nitelikli bir yatırım olan tesisin kamu özel iş birliğinin güzel bir örneği olduğunu ifade etti. Kamunun oluşturduğu vizyon, ortaya koyduğu doğru teşvik politikaları ve enstrümanlar, özel sektörün de cesaret, bilgi, sermaye ve insan gücüyle böyle güzel yatırımların meydana geldiğini anlatan Yılmaz, Avrupa'dan Çin'e kadar bölgedeki ilk ve tek özel sektör lityum demir fosfat bazlı pil hücresi üretim tesisinin açılışını yapmaktan büyük onur duyduğunu dile getirdi.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, “Türkiye'yi katma değerli üretimle kalkındırma derdindeyiz. Batarya teknolojileri önemli bir alan. Doğru zamanda doğru yere yapılmış yatırım Türkiye'ye büyük katkı sağlayacak. Gelişen mobilize alanında çok ciddi katkı sağlayacak tesisten bahsediyoruz." diye konuştu.