Avrupa'nın en büyük kağıt fabrikasını Cumhurbaşkanı Erdoğan hizmete açtı
Kahramanmaraş'ın dünya markası KİPAŞ Holding'in Aydın'ın Söke İlçesinde kurduğu Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük kâğıt fabrikasının açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirdi. İlk etabı tamamlanan Batı Kipaş Kağıt, 800 kişiye istihdam oluşturacak. Toplamda 1 Milyar dolar bütçeye sahip projenin ilk etabı tamamlanarak hizmete girdi.
Türkiye’nin en güçlü sanayi gruplarından biri olan ve Kahramanmaraş’ın gururu KİPAŞ Holding, Avrupa’nın en büyük beyaz kaplama kağıt üretim tesisini Söke Organize Sanayi Bölgesi’nde kurdu. Tesiste Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu beyaz kaplamalı ambalaj kağıdı üretilirken, böylelikle 250 milyon dolarlık kağıt ithalatı da sonlandırılacak.
Kullandığı teknoloji ve kapasite anlamında dünyanın önde gelen kağıt fabrikalarından biri olarak gösterilen tesis, kendi enerjisini de yine kendisi üretecek. Arıtma tesisi de tamamlanan fabrika, pandemiyle birlikte kullanım alanı daha da artan ambalaj sektörüne büyük ölçekli bir yerlileştirme imkanı yaratacak. 250 bin metrekaresi kapalı olmak üzere, 400 bin metrekarelik alan büyüklüğüyle Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük kâğıt fabrikası olma özelliğine sahip Batı Kipaş Kağıt Fabrikası, deneme üretimlerinin ardından faaliyete geçti.
Devasa tesisleriyle ülke ekonomisine ve istihdamına katkı sağlayan KİPAŞ Holding’in, yeni fabrikasının açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. KİPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz, açılış öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ve AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile birlikte fabrikayı gezdi.
Açılışta ilk olarak kürsüye gelen KİPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Öksüz: “Özellikle Türkiye’nin ithal ettiği kağıtları üretecek bir tesis. Bu bakımdan stratejik yatırım belgesi almaya hak kazandı. Türkiye’nin 250 milyon dolarlık ithal ettiği kağıt ürünlerini burada ürettiğimiz gibi, bir o kadar da üstüne ihracat yaparak cari açığımıza 450-500 milyon dolarlık bir katkıda bulunacağız. Toplan proje bedelimiz 1 milyar dolar. Temeli atar atmaz pandemi süreci başladı ülkemizde. Pandemi süresinde kesinlikle KİPAŞ Grubu olarak istihdam sayımızı azaltmadığımız gibi istihdamımızı artırarak yatırımlarımıza devam ettik. Şuan da bunun ne kadar doğru bir yol olduğunu anladık. Bu tesisi de tamamen pandemi süresinde kurduk. Çok zorlandık, makinalarımız geç geldi, hastalanan işçilerimiz oldu ama çok şükür bugün birinci etabı tamamladık ve ihracata başladık. Deneme aşamasında bile 30 milyon dolardan fazla ihracat yapmış oluyoruz.” İfadelerine yer verdi.
Öksüz, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Hükümetimizin son zamanlarda ekonomide, istihdamı, üretimi ve ihracatı artırıcı yönde ağırlık bir politika izlemesi, biz sanayicileri son derece heyecanlandırmıştır. Çünkü ülkemizin ana sorunları istihdam, ihracat ve üretim dediğimiz zaman bunların tek çaresi sanayileşmektir. Ülkemiz müteşebbis ve iş gücü bakımından çok zengin, bunu değerlendirmemiz lazım.”
Öksüz, konuşmasının sonunda: “Biz buraya edeler diyarından geldik. Edeler diyarından, efeler diyarına geldik. Bu fabrikayı kurarken sermayemizi edeler diyarı Kahramanmaraş’tan getirdik. Her iki şehir de Kurtuluş Savaşı’mızda büyük kahramanlık göstermiştir. İnşallah bu fabrikamızda çok büyük para kazanır, başka illerimize de başka yatırımlar yaparız. Fabrikamız, devletimize, ülkemize, grubumuza, çalışanlarımıza, Aydın’a, Söke’ye hayırlı ve uğurlu olsun.” İfadelerine yer verdi.
Daha sonra kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük üretim tesisini ülkemize kazandıran kurumlara ve KİPAŞ Holdingimize teşekkür ediyorum. Bu tesis kağıt alanında ülkemizin büyük bir ihtiyacını giderecektir. Bu yatırımın ilk etabının deneme üretimleri başladı. Yaklaşık 550 milyon dolarlık bu ilk etapta 800 kişi istihdam edilecektir. Bu tesis 200 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirecektir. 450 milyon dolarlık cari açığın kapanmasını sağlayacaktır. İkinci etap yatırımları da hızla devam ediyor. Yüzde 40’ı tamamlanan ikinci etap için 450 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Böylece 1400 kişi evine ekmek götürecek. Bu fabrika ekonomik katkıların yanında çevreci üretim anlayışı ile faaliyet gösterecek. Son teknolojiye sahip makinelerle yüzde yüz geri dönüşümlü atık kağıttan üretim yapacaktır. İstihdama üretime ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.” Dedi.
Son teknolojiye sahip makinelerle donatılan tesiste yüzde 100 geri dönüşümlü atık kâğıttan üretim yapılacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sahip olduğu ileri teknoloji sayesinde fabrikamız, ilk etabıyla yılda 12 milyon ağacın, ikinci etabıyla 21 milyon ağacın kesilmesinin önüne geçecektir. Kullanacağı enerjiyi de kendisi üretecek olan tesisimizin istihdama, ülke ekonomisine ve tabiata çok ciddi fayda sağlayacağını görüyoruz. Hükümet olarak yerli, yabancı ayrımına gitmeden, kimseyi ayırmadan, dışlamadan, Türk ekonomisine güvenen herkese sahip çıkıyoruz. Bu topraklara değer katan, üreten, ihraç eden insanımızın aş ve iş sahibi olmasına vesile olan tüm yatırımcılara destek vermeyi görev biliyoruz. Kipaş Holding'in bu yatırımı, stratejik yatırımların teşviki sistemimiz kapsamında destekliyoruz." İfadelerine yer verdi.
Hediye takdiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki protokol üyelerinin katılımı ile Batı Kipaş Kağıt fabrikanın açılış kurdelesi kesildi.