Bakan Bayraktar'dan dünyaya nükleer mesajı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nükleer enerjiyi daha iyi bir geleceğin parçası olarak gördüklerini kaydederek 'Bu nedenle, ticaret ve finansal kısıtlamalar ve sektöre yönelik yaptırımlar gibi tüm engellerin kaldırılması gerektiğini vurguluyoruz.' dedi.

Bakan Bayraktar, Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) 68'inci Genel Konferansı'na video mesaj ile katıldı. Video mesajında Türkiye'nin ulusal enerji stratejisine değinen Bayraktar, bu doğrultuda nükleer enerjinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Bayraktar, Türkiye'nin gelecek 20 yılda elektrik talebinin yüzde 4 artmasının beklendiğine işaret ederek "Bu artan talebi karşılamak için Türkiye, yenilenebilir kaynaklardan daha fazla güç üretimine öncelik verecek ve nükleer enerji, enerji çeşitliliğimize temel unsur olarak eklenecektir." dedi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin dört reaktörüyle toplam 4,8 gigavat kapasiteye sahip olacağını, daha sonra ikinci ve üçüncü sahaların da devreye alınmasının planlandığını anlatan Bayraktar, “2050 yılına kadar küçük modüler reaktörler dahil 20 gigavat nükleer santral devreye almayı hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

Bayraktar, nükleer enerjiyi, daha iyi bir geleceğin parçası olarak savunduklarını kaydederek “Bu nedenle, ticaret ve finansal kısıtlamalar ve sektöre yönelik yaptırımlar gibi tüm engellerin kaldırılması gerektiğini vurguluyoruz. Bu engeller yalnızca teknolojik ilerlemeyi ve ekonomik gelişmeyi yavaşlatmakla kalmıyor, aynı zamanda küresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma yeteneğimizi de erteliyor. Uluslararası politikaların, nükleer enerjinin sorumlu bir şekilde geliştirilmesini ve konuşlandırılmasını engellemek yerine desteklemesi esastır." dedi.

Bayraktar, "Türkiye, nükleer enerjinin güvenli, emniyetli ve barışçıl bir şekilde kullanılmasını sağlama hedefine tam olarak bağlı kalmaya devam ediyor ve UAEA ile yakın iş birliği yapmaya devam edecektir." değerlendirmesinde de bulundu.

Bakmadan Geçme