Bakan Işıkhan: 'Dünyanın tüm vicdanlı insanlarını Filistin halkının yanında olmalı'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, 112. Uluslararası Çalışma Konferansı kapsamında Cenevre'de düzenlenen Filistin Özel Oturumu'nda hitap etti.
İşgal altında olan Arap topraklarındaki işçilerin durumuyla ilgili bu önemli özel oturumu düzenlediği için ILO Genel Direktörünü takdir eden Bakan Işıkhan, “İsrail'in 7 Ekim'den bu yana amansız işgal ve saldırıları, masum canların kaybıyla sonuçlanmıştır. 15 binden fazla çocuk hayatını kaybetmiş, çoğunluğu kadın olmak üzere 35 bin Filistinli öldürülmüş, 80 bin kişi yaralanmış ve 2 milyon kişi yerinden edilmiştir. Gazze’de insanlık tarihinin gördüğü en vahşi soykırım devam ediyor. Gazze'nin ekonomisi ve işgücü piyasası, yaygın işsizlik ve altyapının tahrip olmasıyla birlikte çökmüştür. Gazetecilerin, BM personelinin ve insani yardım çalışanlarının hedef alınması da, Gazze'ye uygulanan vahşeti de gözler önüne sermektedir. Uluslararası toplumun sessizliği ve eylemsizliği, uluslararası sistemin başarısızlığının açık bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.
Işıkhan, Türkiye’nin her zaman Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğunu, Gazze'de akan kanı durdurmak ve İsrail'in saldırganlığına karşı koymak için yorulmadan çalıştığını aktararak, şöyle devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü ve vizyoner liderliğinde Türkiye, Gazze'ye 54 bin ton insani yardım ulaştırarak Gazze'ye insani yardım sağlayan lider ülke konumundadır. Uluslararası toplum, Filistin halkına olan borcunu ancak 1967 sınırlarına dayalı, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğe sahip, başkenti Doğu Kudüs'te olan bir Filistin Devleti kurarak ödeyebilir. Filistin halkıyla dayanışma gösteren ve kararlı adımlar atan ülkeleri takdir ediyoruz. Son BM Genel Kurulu kararı ve dünya çapındaki öğrenci tepkileri, Filistinlilerin haklarına artan desteği göstermektedir. Sağlık hizmeti veren hastaneler, üniversiteler, okullar, kamu hizmet binaları bombalandı. Konuşmak ve tepki göstermek için daha ne olması gerekiyor?”
Filistin’de tarihin en barbar katliamlarının yaşandığına dikkati çeken Bakan Işıkhan, “İşgalci İsrail’in vahşette sınır tanımayan vakalarını görüyoruz. Uluslararası hukukta savaş suçu olarak görülen olaylar bile İşgalci İsrail’in yaptıklarının yanında masum kalıyor. İsrail uyguladığı soykırımla dünyanın artık taşıyamayacağı bir yük olmuştur. Durdurulamadığı takdirde dünyada insan haklarından, emek haklarından ve insanlıktan bahsetmek imkansız hale gelecektir. Buradan emek ve işveren örgütlerine, uluslararası sendikalara yeniden güçlü bir biçimde derhal ateşkes, insani yardım, boykot ve grev çağrısı yapmalarını tavsiye ediyoruz. Aliya İzzetbegoviç diyor ki: ‘Tarihi Allah yazar, biz sadece nerede duracağımıza karar veririz.’” diye konuştu.
Işıkhan, konuşmasının sonunda ILO'ya ve tüm ülkelere bu insanlık trajedisine son vermek için acil ve kararlı adımlar atması yönünde çağrıda bulunarak, dünyanın tüm vicdanlı insanlarını, emek ve işveren örgütlerini de Filistin halkının yanında olmaya davet etti.