• Haberler
  • Gündem
  • Bakan Işıkhan duyurdu, Yaşlı Bakım Sigortası gündeme alınacak

Bakan Işıkhan duyurdu, Yaşlı Bakım Sigortası gündeme alınacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve programlara katılmak üzere İzmir'e gitti. İzmir'de açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, Yaşlı Bakım Sigortasının gündeme alınacağını söyledi.

Kentteki ziyaretleri kapsamında ilk olarak İzmir Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Işıkhan, İzmir Valisi Süleyman Elban ile görüştü. Işıkhan, Şeref Defteri'ni imzaladı ve Vali Elban’dan kentin ihtiyaçları ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Yaşlı Bakım Sigortası gündeme alınacak

Ardından İzmir Mardinliler Eğitim, Sağlık, Kültür, Dayanışma ve Kalkınma Vakfı’na geçen Bakan Işıkhan, hemşehrileriyle bir araya geldi.

Bakan Işıkhan, burada yaptığı konuşmada, özellikle dezavantajlı gruplara yönelik ciddi çalışmalar yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti: "Yaşlı bakım sigortası üzerinde aylarca çalıştık. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın 5 yıllık seçim vaatleri içerisinde yaşlı bakım sigortasının gündeme alınması söz konusu. Biz ürettik ve bizim Bakanlığımıza nasip oldu. Nüfusumuz yaşlanıyor. Yaşlandığı için bazı risklere karşı bu sigorta çok önemli. İnşallah onu da 5 yıllık zaman içerisinde hayata geçireceğiz."

Gençleri ve kadınları istihdama yönlendirmenin gerekliliğine vurgu yapan Bakan Işıkhan, son dönemde ustaların çırak yetiştiremediğini belirterek, “Türkiye Yüzyılı'na yakışan bir çalışma hayatı oluşturmak istiyorsak en üst düzeyde politikaların gelişim, uygulanmasında elbette yanınızda olacağız. Ama esas aktörler sizlersiniz. Siz olmasanız biz hiçbir şey yapamayız” diye konuştu.

Konak ilçesinde, okuduğu Vali Kazım Paşa İlkokulu’nu da ziyaret eden Bakan Işıkhan, burada öğrenciler tarafından çiçeklerle karşılandı. Işıkhan, öğrencilerle sohbet ettikten sonra okul bahçesindeki halı sahada antrenman yapan çocuklarla bir araya geldi, penaltı atışı yaptı.

Ardından İzmir programı kapsamında Kemeraltı Çarşısı'nda esnaf ziyareti yapan Bakan Işıkhan, esnaflarla sohbet ederek talep ve sorunlarını dinledi.

Daha sonra İzmir İktisat Kongre Merkezi'ne geçen Işıkhan, burada İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) tarafından düzenlenen İzmir Esnaf Buluşması'na katıldı.

Programda konuşan Bakan Işıkhan, esnaf teşkilatının geçmişi bilme ve geleceği inşa etme noktasında çok önemli bir kurum olduğunu, esnafın görüş, talep ve önerilerini çok kıymetli bulduğunu ifade etti.

Ekonomimiz sağlam temeller üzerine kurulu

Bugüne kadar sahadan gelen hiçbir haklı talebi geri çevirmediklerini kaydeden Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Elbette Türkiye bir kabuk değiştirme, ekonomik anlamda bir bağımsızlık süreci içerisindedir. Her değişim sancılıdır, kolay değildir. Ancak biz her türlü badireye göğüs gerebilecek güce sahibiz. Ekonomimiz sağlam temeller üzerine kurulu. Bu hamasi bir söylem değil aksine birçok ulusal ve uluslararası uzmanın son derece bilimsel olan tespitleridir. Bunun en net göstergesi küresel salgına, afet krizine ve beraberinde getirdiği finansal krizlere rağmen büyüme istikrarımızı sürdürmemizdir."

Güvenceli esneklik ile istihdam artışı sağlamayı hedefliyoruz

Türkiye'nin ortalama yıllık büyümesinin dünya ortalamasının 1,9 puan üzerinde yüzde 5,5 olarak gerçekleştiğini söyleyen Bakan Işıkhan, "Bugün, son yıllarda yaşanan küresel ve ulusal gelişmeler nedeniyle enflasyonda geçici bir yükseliş yaşıyor olsak da unutmamalıyız ki Türkiye, tek haneli enflasyonlarla yine hükümetimizin önderliğinde ulaşacaktır" dedi.

Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Orta Vadeli Program'a da değinerek, "Genç ve kadın istihdamı başta olmak üzere beşeri sermayemizi merkeze alan yatırımlarımızı artıracak hedefler en temel çerçevemizi oluşturuyor. İş gücü piyasalarında güvenceli esneklik ile istihdam artışı sağlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat vizyonuyla büyüme ve istihdamı artırmaya devam edeceklerinin altını çizen Işıkhan, TÜİK tarafından son açıklanan verilere göre istihdam edilenlerin sayısının 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 318 bin kişi artarak 31 milyon 671 bin kişi, istihdam oranının ise 0,5 puan artarak yüzde 48,4 olduğunu aktardı.

İŞKUR aracılığıyla 99 bin kişiyi işe yerleştirdik

Bakanlığın güncel İŞKUR istihdam verilerine bakıldığında ise ağustos ayında İŞKUR aracılığıyla 99 bin kişinin işe yerleştirildiği bilgisini paylaşan Işıkhan, "İşverenlerimize işçilerini kendilerinin yetiştirmesine olanak sağlayan İşbaşı Eğitim Programı ve mesleki eğitim kurslarının etkinliğinin artırılması için ilgili genel müdürlerimize talimatları verdim. Kısa zamanda sonuçlanacak çalışmamız ile daha da etkin bir biçimde bu program ve kurslarımızdan faydalanarak hem aradığınız nitelikte işçiyi bulabilir hem de istihdama katkı sağlayabilirsiniz" şeklinde konuştu.

Bakan Işıkhan, İzmir'de de son 21 yılda 836 bin 514 vatandaşın İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirildiği bilgisini aktararak, bu rakamın 2022'de 80 bin 497 olduğunu ifade etti.

2. Uluslararası Çömlek Festivali

Daha sonra Menemen Belediyesi tarafından düzenlenen 34 ülkeden katılımcının olduğu ve üç gün boyunca sürecek olan 2. Uluslararası Çömlek Festivali’nin açılışı Bakan Işıkhan’ın katılımıyla gerçekleşti.

Bakan Işıkhan, festival organizasyonunu gerçekleştiren Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan’a ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Geleneksel el sanatlarının, ekonomiye de katkı sağlayarak birçok kişiye istihdam olanağı sunduğunu belirten Bakan Işıkhan, şunları kaydetti: “Geçmişten günümüze kadar aktarılan geleneksel mesleklerin de ihtiyaç duyduğu istihdam politikalarını ilgili kurum, kuruluşlar ve meslek odaları gibi organizasyonlar ile birlikte belirlemeye devam ediyoruz. Bilhassa unutulmaya yüz tutmuş geleneksel mesleklerimizi yeniden hayata kazandırmak adına birçok proje ve program gerçekleştirdik.”

34 ülkeyi misafir eden, birçok üniversiteden akademisyenle sempozyum gerçekleştirecek workshopların, konserlerin, sergilerin, üretici stantlarının bulunduğu böyle büyük bir organizasyonun hem turizme hem de ekonomiye sağlayacağı katkıyı önemli bulduğunun altını çizen Bakan Işıkhan, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak da bizler sanat ve el emeği konusundaki bu çabaları desteklemek ve geleneksel meslekleri yeniden canlandırmak adına teşviklerde bulunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!