Bakan Kacır: 'Hızlı ve istikrarlı büyüyen ekonomi var'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin, askeri insansız hava araçlarının üretiminde dünya çapında lider ve bu teknolojide bir numara olduğunu belirterek, 'Türk insansız hava araçları dünyadaki savunma paradigmasını değiştiriyor.' dedi.

Bakan Kacır, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’daki Parlamento Binası'nda 13’üncüsü düzenlenen Saraybosna İş Forumu'na (SBF) katıldı. SBF'nin Balkanlar’daki bölgesel ekonomik iş birliklerini konuşmak için fırsat sunduğunu aktaran Kacır, “Türkiye'nin, Balkanlar genelinde teknolojik ilerlemeyi, dijital büyümeyi, endüstriyel büyümeyi ve refahı teşvik etmek için deneyimlerimizi paylaşmaya ve bunlardan yararlanmaya tamamen kararlı olduğunu vurgulamak istiyorum. Balkanlar'da kalkınma ve istikrarın ekonomik ilerlemeyle el ele gitmesi gerektiğinin farkındayız. Bölge ile olan tarihi bağlarımız sebebiyle en bağlantılı ülkelerden biriyiz.” diye konuştu. 

Ekonomik entegrasyon

Bosna Hersek'in ve Balkanlar'ın ekonomik anlamda kalkınmasını her zaman destekleyeceklerini anlatan Kacır, Türkiye'nin bölgedeki ekonomik entegrasyonun güçlü destekçisi olduğunu da ifade etti. Kacır, tüm uluslararası platformlarda sanayi ve teknoloji ile ekonomi alanındaki işbirliğinin teşvik edilmesinin herkese barış, istikrar ve refah getireceğini vurguladıklarını söyledi.

Yüksek teknoloji ve inovasyon

“Ne yazık ki savaşlar, küresel salgınlar, iklim değişikliği, doğal afetler, gıda, su, enerji ve ham madde tedarik krizleri hayatımızı ve iş yapılarımızı bozdu.” diyen Kacır, “Hepimiz biliyoruz ki ticarette ve teknolojide çok tehlikeli bir korumacılık türü yükseliyor. Bu aksaklıklar, tedarik zincirlerini sürdürmek ve küresel ticaretin dayanıklılığını sürekli olarak test etmek için zorlayıcı olduğunu kanıtladı. Bu kritik dönemde, güçlü bir teknoloji ekosistemi inşa ederek Türkiye ekonomisini daha yüksek teknoloji ve inovasyon odaklı bir yola sokmak için zemin hazırladık.” ifadelerini kulandı.

Hızlı ve istikrarlı büyüyen ekonomi

Türkiye’nin bugün 10 binin üzerinde teknoloji şirketine ev sahipliği yaptığını belirten Kacır, “102 teknoparkımız, 1600’den fazla AR-GE ve tasarım merkezimiz var. 272 bin AR-GE çalışanı, Türkiye’nin teknoloji ekosisteminin çekirdeğini oluşturuyor. Bu hızlı ve istikrarlı büyüyen ekosistem sayesinde yüksek teknolojili sektörler artık sanayi üretimimizde pozitif olarak öne çıkıyor.” dedi.

Bakan Kacır, “Türkiye, askeri insansız hava araçlarının üretiminde dünya çapında lider, bu teknolojide bir numara olduğumuzu söylemekten gurur duyuyorum. Türk insansız hava araçları dünyadaki savunma paradigmasını değiştiriyor. Avrupa'da ticari araç, güneş paneli, beyaz eşya, demir-çelik ve çimento üretiminde ön plandayız. Türkiye, Avrupa’da bu ürünlerin ilk üç üreticisi arasında yer alıyor. Togg ile uzun yıllardır süregelen milli otomobilimiz hayalini gerçekleştirdik. Togg'ların tıpkı Türkiye'de olduğu gibi Balkanlar'ın panoramik yollarında seyrettiğini görmeyi canı gönülden temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

Yeşil enerjiye erişim

Kacır, Türkiye ekonomisinin rekabet gücünü artıracak adımlar atarken, Türk imalat sanayinin yeşil ve dijital dönüşümünü hızlandırmaya devam ettiklerini belirten Kacır, “Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ilgili gelişmeleri en başından beri yakından takip ediyoruz. Türk sanayisinin etkin bir şekilde karbonsuzlaşması için uluslararası finans kuruluşlarının yanı sıra yurt içi finans kuruluşlarıyla da projeler başlattık. Sektörümüzün gelecekteki ihtiyaçlara sorunsuz bir şekilde uyum sürecini sağlamak ve günümüz dünyasında rekabet gücünü korumak için kapsamlı bir teşvik sistemini yeniden yapılandırdık ve çeşitli finansman mekanizmalarını devreye aldık. Bu stratejileri, Dünya Bankası ile birlikte geliştirdiğimiz 450 milyon dolar değerindeki Türkiye Yeşil Sanayi Projesi gibi somut adımlarla hayata geçiriyoruz. Benzer şekilde, Dünya Bankasından sağlanan 300 milyon dolarlık fonla, planladığımız sanayileşmenin kalbi olan Organize Sanayi Bölgelerinin çevresel dönüşümü hedefleyen Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Sektörümüzün yeşil enerjiye erişimini kolaylaştıracak adımlar da atıyoruz.” dedi.

Güneş paneli üretimi

Türkiye'nin güneş paneli üretiminde Avrupa’da birinci sırada yer aldığını söyleyen Kacır, “Yenilenebilir enerji yatırımları için sağladığımız teşviklerle bugün toplam kurulu gücümüzün yüzde 55’ini yenilenebilir enerji kaynakları oluşturmaktadır. Sadece kullanmıyoruz, aynı zamanda yeşil enerji ürünleri üretiyoruz. Tüm Balkanlar ile yeşil enerji alanında iş birliğine hazır ve istekliyiz. Yeşil büyümeye giden yol, Türkiye ve Balkan ülkelerinin gelecekte daha da yakın iş birliği içinde çalışmaları için önemli fırsatlar sunuyor.” diye konuştu.

Bakan Kacır, start-up ekosistemine sahip olmanın yeni teknolojiler konusunda başarılı olmak için fırsatlar sunduğunu ve bunun da stratejilerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydetti.Türkiye'nin dört bir yanındaki genç girişimcilerin, kuluçka merkezleri ve hızlandırma programları ağıyla hayallerini girişime dönüştürdüğünü belirten Kacır, "Türk girişimleri küresel sahnede giderek daha fazla parlıyor ve Türk girişim ekosistemi 'Avrupa teknolojisinin yıldızı' olarak tanımlanıyor. Kısa bir süre önce, 2019'da Türkiye'nin Turcorn'u yoktu, şimdi gururla 7 Turcorn ile övünüyoruz. Fonlarımız start-uplara 1 milyar dolarının üzerinde yatırım yapılmasını sağladı. Bu programlarla 2030 yılına kadar ülkemizden 100 bin teknoloji girişimi ve 100 Turcorn çıkması en büyük hedeflerimizden biri. Teknolojik gelişme, herkes için geleceğin anahtarıdır.” dedi.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!