Bakan Kacır, Kahramanmaraş'ta

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak için Kahramanmaraş'a geldi. 6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş'ı ziyaret eden Bakan Kacır, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) imza törenine katıldı.

Bakan Kacır, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Milletvekilleri Ömer Oruç Bilal Debgici, Dr. Tuba Köksal, Prof. Dr. Mehmet Şahin, AK Parti İl Başkanı Av. Fırat Görgel, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve İl Protokülü ile birlikte değerlendirme toplantısı yaptı.

DOĞAKA imza töreninde konuşan Bakan Kacır: “AFAD, Kızılay ve diğer kurumların afet bölgesindeki öncelikli ihtiyaçlarını karşılamak üzere acil kalemlerde üretim yapan yerli ve yabancı üreticilerle temasa geçtik. Sanayicilerimizle deprem bölgesi arasında adeta bir yardım koridoru oluşturduk. Deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan barınma, arama kurtarma ekipmanları, gıda, hijyen malzemeleri, giyecek başta olmak üzere 50'den fazla kalemde ayni yardımın deprem bölgesine hızlıca ulaştırılmasını sağladık. Bu ihtiyaçlarının karşılanmasının yanında, Kahramanmaraş başta olmak üzere, bölge sanayinin hasar tespit çalışmalarını yürüttük. Kısa sürede, hem planlı sanayi alanlarımız olan organize sanayi bölgeleri ve sanayi sitelerinde hem de müstakil üretim tesislerinde hasar tespit çalışmalarını tamamladık.

Bölgedeki sanayilerimizde 170 milyar liranın üzerinde altyapı, bina hasarı, makine hasarı ve stok hasarına yönelik maliyet oluştu. Bölgede üretimde olan 34 organize sanayi bölgesinin 7'sinin altyapısında kısmi hasar meydana geldi. Organize sanayi bölgelerinde ve sanayi sitelerinde yıkılan, ağır ve orta hasarlı olan 5 bin 600'e yakın tesisimiz var. Bunların yanında bazısı kısmi olmak üzere 33 bin tesisimiz üretimini sürdürüyor. Kahramanmaraş özelinde baktığımızda üretimde olan 8 organize sanayi bölgesinde faal 12 sanayi sitesinde yıkılan, ağır, orta ve az hasarlı pek çok binamız var." Dedi.

Bakan Kacır, konuşmasına şöyle devam etti: "Üretimin çarklarının önümüzdeki dönemde daha hızlı dönmesi için ilimizde toplam 1046 hektarlık alana sahip 3 bölge Sayın Cumhurbaşkanı'mız tarafından sanayi alanı ilan edildi. Afşin Sanayi Alanı, Elbistan Çiçek Mahallesi Sanayi Alanı, Dulkadiroğlu Denizli Mahallesi Sanayi Alanı, önümüzdeki yıllarda sanayicilerimize ev sahipliği yaparak üretimimize güç katıyor olacak. Yerinde dönüşüm için ilimizin en büyük sanayi sitesi Kahramanmaraş Merkez Küçük Sanayi Sitesi'nde 14 adada alan bazlı dönüşüm çalışmalarını başlattık. Önümüzdeki dönemde de alan bazlı dönüşüme öncülük edecek çalışmaları daha da genişletiyor olacağız. Kuyumcukent-Altınşehir Sanayi Sitesi'nde güçlendirme projesini kısa sürede tamamlayacağız.

Göksun ve Narlı küçük sanayi sitelerinde güçlendirme çalışmaları yapacağız. Hızlı bir şekilde yapım çalışmalarını tamamlayarak sanayicilerimizi iş yerleri ile buluşturmayı hedefliyoruz. Mevcut iş yerlerinin dönüşümü ve güçlendirilmesi yanında, ilimize yeni sanayi tesisleri kazandırmaya da devam ediyoruz. Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi'nin kuzey etabında 356 iş yerinin yapımında tamamlanma oranımız yüzde 70'in üzerinde. Burada mutlaka hızlanacağız. Pazarcık ilçemizde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte 142 iş yerinin ihalesini gerçekleştirdik. 1 yıl içinde, sanayicilerimize inşallah iş yerlerini teslim ediyor olacağız."

Kacır, "Ekonominin belkemiği KOBİ'lerimizin hızla toparlanmaları amacıyla işletmelerin KOSGEB'e olan 2023 yılı borçları ile hayatını kaybeden işletmecilerin tüm borçlarını sildik. KOBİ'lerimizin acil ihtiyaçları için KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı'nı devreye aldık. 1 yılı geri ödemesiz, 3 yıl vadeli ve sıfır faizli bu destekle işletmenin ve aldığı hasarın büyüklüğüne göre KOBİ'lerimize 1,5 milyon liraya kadar faizsiz kredi imkanı sağladık. Kahramanmaraş'ımızda 842 işletmemiz bankalardan bu krediyi kullanmış oldu. Kullandırılan kredilerin toplam tutarı 302 milyon lira.

KOSGEB tarafından bu kredilerin faiz oranlarının tamamını biz üstlendik. Şu ana kadar bu tutar 72 milyon lirayı aştı. İmalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin faaliyetlerinin aksamaması ve devamlılıklarının sağlanabilmesi için KOSGEB Afet Dönemi İşletme Desteği Programı'nı devreye aldık. 75 bin lira destek ile ilimizde bu ana kadar 67 işletmemize yaklaşık 5 milyon lira kaynak sağladık. Önümüzdeki dönemde deprem bölgemizin imarı ve KOBİ'lerimizin desteklenmesi için uluslararası finansman kaynaklarını da harekete geçireceğiz. Dünya Bankası, İslam Kalkınma Bankası gibi uluslararası finansal kuruluşlarla çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz.

Bu yatırımlarımızın 125'i Kahramanmaraşlı iş insanlarımıza ait. Afet bölgesindeki teşvik belgelerinin süresini de herhangi bir başvuruya gerek kalmadan 3 yıl daha uzattık. 600'den fazla Maraşlı sanayicimiz bu imkandan da yararlanmış oldu. Tabii bir taraftan da bölgemizde yapılacak yeni yatırımları teşvik etmek oldukça bizim için çok kritik. Bunu yapabilmek adına depremlerin ağır yıkıma yol açtığı ilçelerimizi Cazibe Merkezleri Programı'na dahil ettik. Kahramanmaraş ilimizin tamamında gerçekleştirilecek yeni yatırımlar ile deprem nedeniyle hasar gören yatırımların yerine konulması amacıyla yapılacak yatırımları en kapsamlı teşvik paketimizden yani 6. bölge teşviklerinden faydalandırıyoruz.

Bugüne kadar ilimizde gerçekleştirilecek 24 milyar liradan fazla yatırım büyüklüğüne sahip, 7 binden fazla kişiye istihdam imkanı sağlayacak 199 projeye bu teşviklerden yararlanma imkanı sunduk. Yine Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'yla desteklediğimiz firmaların üretime yönelik yatırım sürelerini 6 aya kadar uzatmalarına da imkan sağladık. Program kapsamında yer alan ve zarar görmüş yatırımların ivedilikle yerine konması için yapılacak yeni yatırım harcamalarının da yatırım teşvik belgesi kapsamına alınabilmesine olanak sağladık."

Bakan Kacır: “Bu projeden iş yerleri yıkılan esnafımız başta olmak üzere yaklaşık 150'ye yakın kuyumcu imalathanesinin yararlanmasını bekliyoruz. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemizin yararlanıcısı olduğu, 6 milyon lira bütçeli Soğuk Hava Deposu Kasa Üretim Tesisi ile 2015 yılında yine ajansımızın güdümlü proje desteğiyle kurduğumuz Göksun Soğuk Hava Deposu Tesisi'ne entegre plastik kasa üretimi tesisini kurmuş olacağız. Bu sayede elma başta olmak üzere meyve üreticilerinin de hasat sonrası ürün kayıplarını en aza indirecek, pazarlama imkanlarını artırıyor olacağız.

Bir diğer projemiz Elbistan Tekstil Atölyesi. Elbistan Belediyemizin yararlanıcısı olduğu 3 milyon lira bütçeli proje ile Elbistan Organize Sanayi Bölgesinde bir hazır giyim atölyesi kurmuş olacağız. Böylece özellikle kadınlar ve gençlerimizin gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarını destekleyerek bölgenin kalkınmasını hızlandıracağız. Diğer projemiz de depremden etkilenen dar gelirli çiftçilerin çilek üretimi ile desteklenmesi projesi. Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün yararlanıcı olduğu bu proje ile toplam 50 dekarlık örnek çilek bahçelerini inşallah kuruyor olacağız. İnşallah bu projelerle ilimizin hak ettiği refaha kavuşmasını daha da hızlandırmayı hedefliyoruz." İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme