• Haberler
  • Gündem
  • Bakan Kacır, 'Türkiye Yüzyılında büyüyen gelişen Türkiye var'

Bakan Kacır, 'Türkiye Yüzyılında büyüyen gelişen Türkiye var'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhuriyetin ikinci asrında Türkiye Yüzyılı hedeflerini belirlediklerini kaydederek, 'Türkiye Yüzyılı'nda artık askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada lider, ticari araç, güneş paneli, beyaz eşya, çimento üretiminde Avrupa'da birinci olan bir Türkiye var. 22 yıl içinde organize sanayi bölgesi sayısını 192'den 361'e çıkaran, OSB'lerde üretimde olan sanayi alanı sayısını 11 binden 58 bine OSB'lerde istihdamı 415 binden 2,6 milyona yükselten bir Türkiye var. Üretimi, ekonomisi, sanayisi, teknolojik alt yapısı her geçen gün gelişen, büyüyen bir Türkiye var.' dedi.

Türkiye’nin stratejik boru hatlarının kesişim noktasında yer alan Adana’da “Kimyasal Madde Üretim Teknolojileri Merkezi” kurduklarını hatırlatan Bakan Kacır, “Katma değeri yüksek kimyasal ürünlerin ülkemizde üretiminde ihtiyaç duyulacak bilgi ve deneyimi sanayicilerimize sunuyoruz. ‘Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’ başta olmak üzere şehrimize kazandıracağımız yeni yatırımlarla hem ülkemizin cari açığını azaltacağız hem de Adana’mızı Türkiye’de kimya sektörünün başkenti hâline getireceğiz. Kurduğumuz bu altyapı, şehrimizde üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirerek yeni yatırımlar için çarpan etkisi oluşturacak” diye konuştu.

Bakan Kacır, Adana’da Model Fabrika ve Kalkınma Ajansı Projeleri Açılış Törenine katıldı. Adana’ya yeni eserler kazandırmanın mutluluğu içinde olduklarını belirten Bakan Kacır şunları söyledi:

Cumhuriyetimizin ikinci asrında “Türkiye Yüzyılı” hedeflerimizi belirledik. 22 yıldır içerde ve dışarda bize istikamet belirlemeye kalkışanlara, hudut çizenlere karşı her zaman dik durduk, bileğimizi büktürmedik.

Türkiye Yüzyılı’nda artık; askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada lider, ticari araç, güneş paneli, beyaz eşya, çimento üretiminde Avrupa’da birinci olan bir Türkiye var.

22 yıl içinde organize sanayi bölgesi sayısını 192’den 361’e çıkaran, OSB’lerde üretimde olan sanayi alanı sayısını 11 binden 58 bine; OSB’lerde istihdamı 415 binden 2,6 milyona yükselten bir Türkiye var.  Üretimi, ekonomisi, sanayisi, teknolojik alt yapısı her geçen gün gelişen, büyüyen bir Türkiye var.

Yurt sathına yaydığımız büyüme ve kalkınma hamlelerini hız kesmeden Adana’mızda da gerçekleştiriyoruz. Son 22 yılda düzenlediğimiz 2 bin 470 yatırım teşvik belgesiyle şehrimizde 463 milyar lira yatırımın ve 74 bin nitelikli istihdamın önünü açtık. Adana’da 35 bin KOBİ’mize 4,7 milyar lira destek sağlayarak büyüme ve kalkınma yolculuğunun başat aktörü KOBİ’lerimize can suyu olduk.

Ülkemizde sanayinin öncü şehirlerinden Adana’ya 2 organize sanayi bölgesi, 3 endüstri bölgesi kazandırdık. Organize sanayi bölgelerimizde 30 bin ilave istihdam oluşturduk. Açılışını gerçekleştirdiğimiz Adana Sanayi Odası Model Fabrika ve Yenilik Merkeziyle işletmelerimizi ve işgücümüzü yenilikçi teknolojiler ve yalın üretim yöntemleriyle buluşturuyoruz.

Yaklaşık 65 milyon lira yatırımla kurulan bu tesiste; çalışanlara gerçek bir üretim ortamında yeni üretim tekniklerini deneyimleme ve işletmelere ise operasyonlarını mükemmelleştirme imkanı sunuyoruz. İşletmelerin su ve enerji verimliliklerini artırmak üzere danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Teknolojik gelişmelere ayak uydurabilen, yenilikçi çözümler üretebilen ve dijital dönüşümü kendi lehine kullanabilen bir işgücü ve işletme yapısını kuruyoruz.

Adana ve çevresinde son yıllarda bakanlığımız destekleriyle önemli bir Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi kurduk. Şehrimizdeki 1 teknopark, 12 Ar-Ge ve 8 tasarım merkezinde yürütülen Ar-Ge odaklı projelere bugüne kadar 1,7 milyar lira destek sağladık.

KOSGEB, Çukurova Kalkınma Ajansımızın model fabrikamız ile daha yakın çalışmasını sağlayacağız. Model fabrikayı işletmelerimizin yalın üretim ve dijital dönüşüm yolculuğuna rehberlik edecek birer cazibe merkezi haline getireceğiz.

Bugün Çukurova Kalkınma Ajansı’mız eliyle şehrimize kazandırdığımız bilim ve teknolojiden Ar – Ge’ye, alt yapı geliştirmeden kültür turizme, gastronomiden kadın istihdamına geniş bir yelpazede 22 önemli projenin açılışını gerçekleştiriyoruz.

Ülkemizin stratejik boru hatlarının kesişim noktasında yer alan şehrimizde “Kimyasal Madde Üretim Teknolojileri Merkezi” kurduk. Bu merkezde mevcutta ithal ettiğimiz kimya ürünlerinin ülkemizde üretimi için Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. Katma değeri yüksek kimyasal ürünlerin ülkemizde üretiminde ihtiyaç duyulacak bilgi ve deneyimi sanayicilerimize sunuyoruz.

Önümüzdeki dönemde “Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi” başta olmak üzere şehrimize kazandıracağımız yeni yatırımlarla hem ülkemizin cari açığını azaltacağız hem de Adana’mızı Türkiye’de kimya sektörünün başkenti hâline getireceğiz. Kurduğumuz bu altyapı, şehrimizde üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirerek yeni yatırımlar için çarpan etkisi oluşturacak.

 “Tepebağ Sokakları Hayata Dönüyor” projesiyle, Adana'nın ilk yerleşim yeri olan Tepebağ Höyüğü’nü de içine alan mahalleleri, şehrimizin özgün dokusuna sadık kalarak yeniledik. Bu yatırımla şehrimizin tarihi mahalleleri turizm açısından cazibe merkezi hâline getirdik.

Kurduğumuz “Adana Yöresel Ürünler ve Mutfak Sanatları Merkezi” ile özellikle kadın kooperatiflerimizin ürettiği yöresel ürünleri ekonomik değere dönüştürdük. “Yenilikçi Gıda Tedarik Uygulamalarında Kadın İstihdamının Artırılması” projesiyle kadınlarımızın gıda tedarik zincirinde mesleki bilgi ve becerilerini geliştirdik. Kadın istihdamının ve girişimciliğinin önünü açtık.
 

Bakmadan Geçme