Bakan Kurum Kahramanmaraş'ta Ebrar Sitesi yıl sonuna kadar bitecek

Alanda yürütülen çalışmaları yerinde incelemek üzere Kahramanmaraş'a gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 'Kahramanmaraş'ımızda şu ana kadar 17 bin 592 konut ve iş yerini tamamlayarak hemşehrilerimizin hizmetine sunduk. Yılsonuna kadar 21 bin 544 konut ve iş yerini daha teslim etmiş olacağız. Tarihi Kapalı Çarşı'nın yapım çalışmalarına hızlıca başlıyoruz. Doğukent ve Güneşevler'de ihaleye Eylül ayı içerisinde çıkıyoruz' dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, programı kapsamında şehre gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu. 66. Hükümet Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Vali Mükerrem Ünlüer, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Mevlüt Kurt ve Prof. Dr. Mehmet Şahin, AK Parti İl Başkanı Muhammed Burak Gül, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş ve Afşin Belediye Başkanı Koray Kıraç’ın da yer aldığı programda Bakan Murat Kurum ve beraberindeki heyet, 6 Şubat depremlerinin simgelerinden Ebrar Sitesi’nin bulunduğu alanda yapımı devam eden konut inşaatlarını yerinde inceledi.

Hedefimiz tüm depremzedelerimizi kalıcı konutlarına kavuşturmak

İncelemelerin ardından değerlendirmelerde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Göreve geldiğimizden bu yana ikinci kez Kahramanmaraş’ımızdayız. Sahada yürütülen çalışmaları yerinde inceliyoruz. Deprem bölgesi şehirlerimizin imar ve inşası için yüzbinlerce kardeşimiz yoğun emek veriyor. Son afetzede kardeşimiz kalıcı konutuna kavuşana kadar aynı motivasyonla çalışmaya devam edeceğiz. 11 ilimizde 302 bin yeni yuvamız ve iş yerimizin inşasını başlattık. Bu kapsamda 76 bin konutumuzu da vatandaşlarımıza teslim ettik. İnşallah Eylül ayında yeni kuralarımızı çekeceğiz ve bu sayıyı 100 bine ulaştıracağız. Yılsonunda da hedefimiz en az 200 bin vatandaşımızı yeni konutlarına kavuşturmak. 2025 yılına geldiğimizde 11 ilimizde tüm depremzede kardeşlerimizi güvenli konutlarına kavuşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Kahramanmaraş, ülkemizin köşe taşıdır

Kahramanmaraş’ta şimdiye kadar 17 bin 592 konut ve iş yerinin yapımının tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildiğini vurgulayan Bakan Kurum, “Kahramanmaraş’ımız ülkemizin köşe taşıdır. Milli mücadelemizin fitilini ateşleyen, düşman işgaline karşı ilk kurşunu atan Sütçü İmam’ın memleketidir. Bizler Kahramanmaraş’ımızda şu ana kadar 17 bin 592 konut ve iş yerini tamamlayarak hemşehrilerimizin hizmetine sunduk. Elbistan, Afşin, Onikişubat, Dulkadiroğlu, Çağlayancerit, Pazarcık ve Türkoğlu’nda toplam 45 bin 347 konut ve iş yerinin yapımına devam ediyoruz. Yılsonuna kadar 21 bin 544 konut ve iş yerini daha teslim etmiş olacağız” dedi.

Kahramanmaraş’ta ticaretin canlanmasına katkı sağlayacağız

Kapalı Çarşı ve Gıda Toptancılar Hali’nde gerçekleştirilecek projelere ilişkin de bilgiler aktaran Bakan Murat Kurum, “Sadece yerleşim alanları değil yerleşim alanları dışında da yapılacak çalışmaları istişare halinde esnafımız ile görüşerek yürütmeye gayret gösteriyoruz. Kapalı Çarşı’mız da bu manada bizim önemsediğimiz, ticaret ve kültürün adeta kalbinin attığı bir bölgemiz. Proje tamamlandı, inşa çalışmalarına başlanacak. Ticaret adına önemsediğimiz Gıda Toptancılar Hali’nde yapımı için TOKİ Başkanlığımız 19 Eylül’de ihaleye çıkacak. Hızlı bir şekilde burayı da ayağa kaldırarak Kahramanmaraş’ın ticaretinin canlanmasına katkı sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Eylül’de Doğukent ve Güneşevler’de ilk kazma vurulacak

Güneşevler ve Doğukent’le alakalı da son durumu aktaran Kurum, “Vatandaşımızın bizden merakla beklediği Doğukent ve Güneşevler mahallelerimizde yüksek yapılı binaların kat yüksekliğini düşürüyor ve ortada yapılaşma olmayan alanı da proje bünyesine dâhil ediyoruz. Zemin artı 4 – 5 katı geçmeyen, sosyal donatılarıyla örnek bir yaşam alanını bu bölgelerimize kazandıracağız. Eylül ayı içerisinde Doğukent ve Güneşevler’de ihalemizi yapacağız.  Programımız kapsamında Derepazarı’nı ziyaret ederek esnaflarımızla bir araya geldik. Buranın da proje ve tasarım süreci tamamlandı. Büyükşehir Belediyemiz tarafından rezerv alandaki esnaflarımız için yeni geçici iş yerleri oluşturuluyor” cümlelerini kaydetti.

Ebrar Sitesi’nin bulunduğu alanda yaklaşık 770 yeni konut yükseliyor

Ebrar Sitesi’nin bulunduğu alanda yaklaşık 770 konutun hızla yükseldiğini belirten Kurum, “Depremin simgelerinden olan Ebrar Sitesi’nin bulunduğu alanda hayata geçirdiğimiz yaklaşık 770 konutumuzun inşasını da yerinde inceledik. Bu bölgeyi tekrar ayağa kaldırmak bizim için çok önemli. İnşallah yılsonuna kadar buradaki çalışmalarımızı tamamlayarak hak sahiplerine teslim etmeye başlayacağız. 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Ebrar Sitesi’nde tüm vatandaşlarımız yeni konutlarına kavuşmuş olacak” dedi.

Uygun olmayan alanların son durumu

Boğaziçi ve Vadi mahallelerindeki uygun olmayan alanların son durumuna ilişkin de bilgiler aktaran Murat Kurum, “Onikişubat’ta heyelan riski bulunan kısmı 2 bölgeye ayırmıştık. Boğaziçi bölgesinde uygun olmayan alanla ilgili bilimsel çalışma sonuçlarını bir önceki ziyaretimizde vatandaşlarımızla paylaşmıştık. Vatandaşlarımızın gerekli önemleri alarak, zemin iyileştirmelerini yaparak projesine uygun yapılaşma yapabileceklerini tüm Kahramanmaraşlı hemşehrilerimize müjdelemiştik. İkinci bölge olan Vadi bölgesinde uygun olmayan alanda ise bilim insanlarımız çalışmalarını yürütüyor. İnşallah Ekim ayı sonuna kadar bilimsel raporu hemşehrilerimizle paylaşacağız” ifadelerini kullandı

Bakmadan Geçme