• Haberler
  • Yaşam
  • Bakan Kurum: 'Kasım ortasında inşa sürecini başlatacağız'

Bakan Kurum: 'Kasım ortasında inşa sürecini başlatacağız'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki rezerv alanlarla ilgili hak sahiplerine kira yardımlarının artık Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ödeneceğini açıkladı. Bakan Kurum, 'Rezerv alanlarla ilgili kararlarımızı verdik. Bu alanların hepsini ilan ettik' dedi. Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin personel alımına ilişkin soruyu yanıtlayan Bakan Kurum, 'Dün itibarıyla hem Ankara'nın hem de İstanbul büyükşehir belediyesinin Bakanlığımız nezdinde bekleyen bir personel talebi kalmadı. Taleplerine ilişkin tasarruf tedbirlerini de göze alarak onaylarımızı verdik' diye konuştu.

Yeniden göreve geldiği 2,5 aylık süreçte Hatay’ı 3’üncü kez ziyaret eden Bakan Kurum, Gülderen Mahallesi’ndeki TOKİ konutlarını incelemesinin ardından basın açıklaması yaptı. Rezerv alanlardaki hak sahiplerine kira yardımına ilişkin konuşan Bakan Kurum, “Rezerv alanlarda, konut kira yardımları Bakanlığımız tarafından vatandaşlarımız evlerine girene kadar verilecek” dedi.

Kasım ortasında rezerv alanlarda inşa sürecini başlatacağız

Yine rezerv alanlarıyla teknik sürecin de tamamlandığına işaret eden Bakan Kurum şunları söyledi: Rezerv alanlarla ilgili kararlarımızı verdik. Vatandaşlarımızın bizden istediği alanlarda yani şehrin merkezinde, ‘bizim alanımızı da dönüştürür müsünüz’ dedikleri yerlerde konutlarımızı yapıyoruz. İstemedikleri hiçbir alanda projemiz gerçekleşmiyor. Bu alanların hepsini ilan ettik, vatandaşımızla paylaştık. Vatandaşımızla görüşmeler çerçevesinde de artık rezerv alan konularını netleştirmiş olduk. Kasım ortasında yeni belirlediğimiz rezerv alanlarda inşa sürecini başlatacağız.

Geçici süreliğine devlet güvencesine alıyoruz

Rezerv alanlarda yapılan dönüşüm çalışmalarının devlet güvencesiyle yapıldığını vurgulayan Bakan Kurum, 6306 sayılı yasa kapsamında afet bölgesindeki konutların geçici olarak Hazine mülkiyetine alındığının altını çizdi. Bakan Kurum, şunları söyledi: Projenin bütüncül bir çerçevede yürütülebilmesi için hemen belirlediğimiz alandaki mülkiyetleri geçici olarak Hazine mülkiyetine çekiyoruz. Rezerv alanda yaşayan vatandaşlarımıza projelerini yapıyor, daha sonrasında bu mülkiyeti kat mülkiyetine çeviriyor, orada hangi vatandaşımız yaşıyorsa tapularını yine o vatandaşlarımıza teslim ediyoruz. Dolayısıyla geçici süreliğine Hazine mülkiyetine alıyoruz ve sonrasında da vatandaşımıza konut mülkiyeti olarak teslim ediyoruz.

Hatay Ulu Camii'nin taşlarını tek tek koyarız

Rezerv alanlar konusunda vatandaşları hala yanlış yönlendirenlerin olduğuna dikkat çeken Bakan Kurum, “‘Rezerv alanda vatandaşımızın istemediği bir şeyi yapmayacağız’ dedik. Bunu dememize rağmen; hala milletimizi yanlış yönlendirmeye çalışanları esefle izliyoruz. Ama konu, Hatay Ulu Cami’nin restorasyonuna geldiğinde aynı hassasiyeti görmüyoruz. Tek bir çivi bile çakılmadı. O yüzden herkesi aynaya bakmaya davet ediyoruz. Yapmayacaksanız bırakın, bizler yapmaya hazırız. Vatandaşımızla el ele verir, Hatay Ulu Camii'nin taşlarını tek tek koyar, ecdadımızın bize bıraktığı o esere gözümüz gibi sahip çıkarız. Yapmayacaksınız, bari bize mani olmayın. 14 milyon insanımızın yaşadığı deprem bölgesi Türkiye'nin milli mücadele siperidir. Bu mücadeleyi biz ilk günkü ciddiyetle devam edeceğiz. Ve bu manada herkesi de aynı ciddiyete ve sorumluluğa davet ediyoruz. Deprem bölgesini siyasi malzeme yapmayın” ifadelerini kullandı.

Personel talepleri karşılandı

Bakan Murat Kurum, Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin personel alım süreciyle ilgili soruya şu yanıtı verdi: Dün itibarıyla hem Ankara'nın hem de İstanbul büyükşehir belediyesinin Bakanlığımız nezdinde bekleyen bir personel talebi kalmadı. Personel taleplerine ilişkin tasarruf tedbirlerini de göze alarak onaylarımızı verdik. Kendileri ile de istişarelerimizi yaptık. Bu süreçte ne itfaiye personeli ne zabıta personeli ne de ilgili kurumlarda çalışacak personele ilişkin bizde bekleyen bir talepleri yok. Buradan tüm kamuoyuna da bunu ilan etmiş olalım. Dolayısıyla artık belediyelerimizin bahanelerin arkasına saklanma gibi bir lüksü yok. Yani ‘personel talebi karşılanmadı. Efendim Bakanlığınızda bekleyen iş var’ gibi bir bahaneleri yok. Dolayısıyla bahanelerin arkasına değil orada işlerin nasıl yapılabileceğine ilişkin iradenin arkasında olmaları gerekiyor. Beklentimiz, artık herkes kendi işine odaklansın. Yapması gereken görevleri bir an önce yapsın istiyoruz.

Deprem bölgesinde 322 bin konut ve iş yeri inşa ediliyor

Bakan Kurum, deprem bölgesinde 322 bin konut ve iş yerinin inşasının sürdüğünü açıkladı. “Motivasyonumuz depremzede kardeşlerimizi yeni yuvalarına bir saat, bir dakika bile önce olsa teslim etmek” diyen Bakan Kurum, göreve geldiği günden bu yana 11 ilde 49 bin 26 yeni konutun daha inşasına başladıklarını söyledi. Bakan Kurum, “2,5 ay gibi kısa bir sürede Hatay’ın 9 ilçesinde toplam 16 bin yeni konutun daha ihalesini yaptık. Hatay’ımızda şu ana kadar 18 bin 404 yeni yuvamızı teslim ettik. Antakya, Defne, İskenderun, Altınözü, Kırıkhan, Reyhanlı ve Samandağı’mızda devam eden 140 bin yeni yuva ve iş yerimizi de 2025 yılı sonuna kadar teslim edeceğiz” diye konuştu. Bakan Kurum İskenderun Sahil Projesi’nin tamamlandığını, inşa çalışmalarının kasım ayında başlayacağını da duyurdu.

Vatandaşımızın dizinin dibinde olacağız

Yapılan çalışmalara rağmen, bunlardan rahatsız olanların olduğunu kaydeden Bakan Kurum, şunları söyledi: Bugün maalesef; bu kadar işi yapmamıza rağmen vatandaşımızla kurduğumuz bu güçlü bağdan rahatsız olanlar var. ‘Eylül ayı itibarıyla 100 bin konutu teslim edeceğiz’ dediğimizde bu durumdan rahatsız olanlar var. ‘2,5 ayda 50 bin yeni konutun inşasını başlattık’ dediğimizde buna ortak olmayanlar var. Şunu bilmeliler ki göreve geldiğimiz günden bu yana milletimiz ne istiyorsa onu yaptık, yine yapacağız. Milletimiz bize deprem bölgesinde ihtiyaç duyuyorsa, orada olacağız, vatandaşımızın dizinin dibinde olacağız. Milletimizin sımsıkı tuttuğumuz elini asla ve asla bırakmayacağız.

Bakmadan Geçme