• Haberler
  • Sağlık
  • Bakan Memişoğlu: 'Sağlığın suistimaline izin vermeyeceğiz'

Bakan Memişoğlu: 'Sağlığın suistimaline izin vermeyeceğiz'

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle toplantı yaptı. Medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle Bakanlıkta bir araya gelen Sağlık Bakanı Memişoğlu, bu buluşmanın bir tanışma toplantısı olduğunu belirterek Bakanlık tarafından yürütülen ve planlanan projeler ile Bakanlığın yol haritası hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, toplantıya başlamadan önce kişisel e-posta adresini ve telefon numarasını medya temsilcileriyle paylaştı. Toplantıda katılımcılarla eğitim ve meslek hayatı hakkında bilgiler de paylaşan Sağlık Bakanı Memişoğlu konuşmasında, Türkiye’nin COVID-19 pandemisinde ve Kahramanmaraş merkezli depremlerde de görüldüğü gibi hem insan gücü hem de altyapı olarak dünyaya örnek olacak bir sağlık sistemine sahip olduğunu belirtti. Sayın Memişoğlu, enerji, turizm, savunma sanayi gibi sağlık sektörünün de ülkemizin bir lokomotifi olduğunu, Türkiye’nin dünyada ön plana çıkarılabilecek bir alanı olduğunu söyledi. Bunu sadece sağlık hizmeti anlamında söylemediğini ifade eden Sağlık Bakanı Memişoğlu, “Ülkemizin sağlık bilgisini ve bilimini üretebilecek, teknolojisini ve malzemesini yapabilecek kapasitesi var. Sadece bu çarkı döndürmek için biraz organizasyonel desteğe ihtiyacı var, motivasyona ve morale de ihtiyacı var. Bu konuda hep birlikte hareket etmek durumundayız.” dedi.

Riskleri birlikte ortadan kaldırmamız gerekiyor

Kişilerin sağlığını hastalanmadan korumanın sağlık sisteminin iyileştirilmesine katkısını vurgulayan Sağlık Bakanı Memişoğlu, her yaştan insana koruyucu sağlığı anlatmayı ve uzun vadede toplumun sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmasını sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Sayın Memişoğlu konuşmasını “Bugün bağımlılık ve kilo dediğimizde bunlar toplumun risklerinden en önemli iki tanesi ve hareketsizlik, beslenme bozuklukları ile doğurganlık oranlarının düşük olması esasında gelecekle ilgili en büyük risklerimiz. Bu riskleri toplumun desteğiyle birlikte ortadan kaldırmamız gerekiyor, bu noktada sizin çok önemli bir etkiniz olacağını düşünüyorum.” şeklinde sürdürdü.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, medya kuruluşlarının üstlendiği görevin çok önemli olduğunu ve medya mensuplarının ülkemiz için ne kadar kıymetli olduklarını ifade etti.

Bakanlığımızın ana politikası yapacağız

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, sağlık sisteminin hem sağlık çalışanları hem de toplum açısından daha da iyi bir noktaya gelmesi amacıyla çalışacaklarını söyleyerek temel sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi politikasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Herkesin temel sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi konusunda hemfikir olduğunu ama Bakanlık olarak bu dönemde bu iradeyi ortaya koyacaklarının altını çizdi ve “Benim Sağlık Bakanlığı görevine başladığımda ilk gittiğim yer Kahramanmaraş’ta Aile Sağlığı Merkeziydi, ikincisi eczaneydi. Bu güçlendirme sadece Bakan olarak benim veya Bakanlık olarak bizim yapabileceğimiz bir şey değil. Sizlerin de bu konuda bize destek olmanız çok önemli. Bunu başaracaksak toplumun da kültürünü ve bilincini bu yönde artırarak yapabiliriz. Bunu hep beraber başarmamız gerekiyor. Bunu bir toplumsal politika hâline getireceğiz, bizim bunu Bakanlığımızın ana politikası yapacağımızı net söyleyeyim. İnsanlar kendi sağlığını korumak için kendisi buna yardımcı olmuyorsa kamu otoritesi ne yaparsa yapsın başarılı olamaz çünkü toplumun buna inanması ve inandırılması gerekir.” dedi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu, dünyada COVID-19 pandemisinde iki senede 6 milyon kişinin öldüğünü oysa senede 17 milyon kişinin inme, kalp krizi gibi dolaşım hastalıklarından öldüğünü belirtti ve “Eğer kilonuz varsa, hareketsizseniz, yanlış besleniyorsanız, stresiniz varsa kendi bedeninize bakmıyorsanız ölüyorsunuz.” dedi. 

İyinin takdir gördüğü ve daha da değerli hissettirildiği bir yapı inşa edeceğiz

Sağlık Bakanı Memişoğlu: “Hekimler kendilerini değerli hissetmek ister, bunu hep beraber sağlamamız gerekiyor. Hekim değerli hissederse her şey değişir; daha büyük bir özveriyle çalışır, hastasına da bize de sağlık sistemimize de sahip çıkar. Hekimlik yapanlara, kendisini mesleğine adayıp severek icra eden insanlarımıza, vatandaşlarımıza duygusal anlamda da her türlü desteği verebilecek meslektaşlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Mesleğini iyi yapan herkesi pozitif algıyla desteklemeliyiz. İyinin takdir gördüğü ve daha da değerli hissettirildiği bir yapı inşa edeceğiz.”

Şehir hastaneleri sağlığın fiziksel şaheserleri

Sağlık Bakanı Memişoğlu: “Şehir Hastanelerine sağlığın fiziksel şaheserleri diyorum. Kurumların bir kültürü olması gerekiyor. Tabii ki bir kültürün oluşması, ruh yapısının gelişmesi için de bir süreç gerekiyor. Bu kültür kısa bir sürede oluşturulacak bir kültür değildir. Tüm eleştirilere rağmen biz bu konuda çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Şehir Hastaneleri Türkiye’nin geleceği ile ilgili sağlık bilgisinin üretileceği, çalışmaların yapılabileceği, sadece hizmet alanında değil Türkiye’nin medarıiftiharı olacak, bilimin ve teknolojin de geliştirileceği alanlar olarak planlıyoruz. Türkiye’ye en faydalı olacak şekilde yürütülmesini ve topluma daha iyi anlatılmasını hedefliyoruz. Şehir Hastanelerinde yalnızca destek hizmetleri firmalar tarafından yönetiliyor. Bu firmalardan birkaçı uluslararası alanda da sağlık hizmeti sunabilecek bir yapıya ulaştı. Özel sektörün gelişmesi kamunun ilerlemesine de destek sunuyor. Şehir Hastanelerinde bazı değişikliklere ihtiyaç olabilir ancak bu hastaneler konusunda kötü algı oluşturmak yanlış. Çok net söylüyorum: Şehir Hastaneleri medarıiftiharlarımız.”

Ben sadece kamunun değil tüm sağlığın bakanıyım

Sağlık Bakanı Memişoğlu: “Sağlık Bakanı olarak kamunun, üniversitelerin, özel sektörün, ilaç sanayinin, sağlık teknolojisi ürünü ortaya koyanların, her birinin Sağlık Bakanıyım. Hepsinin sağlık hizmeti anlamında nasıl büyüyeceğine, nasıl gelişeceğine ön ayak olmak ve onların yolunu açmakla mükellefim. Ben sadece kamunun değil tüm sağlığın bakanıyım. Özel sektörün de büyümesi ve gelişmesi gerekiyor.”

Sağlığın suistimaline izin vermeyeceğiz ve bu konunun üzerine gideceğiz

Sağlık Bakanı Memişoğlu: “Sağlık bir kamu hizmetidir. Özel sektör eliyle işletilen sağlık kuruluşları da kamu hizmeti vermektedir. Yalnızca işletme ve finansman yönünden farklıdırlar. Sağlıkla ilgili tıbbi gereklilik haricinde işlem yapan tüm kuruluşlar kamu özel fark etmeksizin denetlenir ve cezalandırılır. Bazen şikâyet üzerine, bazen rutin, bazen de habersiz denetleme yapılır. Bu konuda oldukça iyi bir altyapıya sahibiz. Sağlık hassas bir konu, vatandaşlarımız her türlü sese kulak verebilir ve mağdur olabilir. Sağlığın suistimaline izin vermeyeceğiz ve bu konunun üzerine gideceğiz. Dünyaya örnek olacak, iyi sağlık hizmeti sunan bir özel sektörümüz var. Özel sektör de kamuya hizmet ediyor ve ülkemize büyük bir fayda sağlıyor. Bizim kontrolümüzde sağlığı kamu hizmeti olarak gören bir özel sektörü teşvik edeceğiz.”

İşi olan, işini yapan bir bakan olmayı tercih edeceğimi buradan söylüyorum

Sağlık Bakanı Memişoğlu: “Algı yönetmekten çok işimizi yöneteceğiz. Sosyal medyada görünürlük açısından benden çok Sağlık Bakanlığını göreceksiniz.  Bunu net bir şekilde ifade ediyorum: İşimizi göreceksiniz.  İş odaklı çalışacak ve kendimizi diğer taraflara kaptırmayacağız. Kişisel sosyal medyamı ben yönetiyorum ve ben yöneteceğim, hata da yapabilirim. Haklısınız, profesyonel destek alın tavsiyesinde bulunmak içinizden geçiyordur. Ancak burası benim sosyal medyam, kişisel olarak Bakan unvanı sorumluluğuyla bir devlet çalışanı olarak kendi sosyal medyamı kendim yönetiyorum. Sosyal medya profesyonelliği gerektiriyor, bu konuda profesyonel olmadığım için yalnızca belirli aralıklarla kendi sosyal medyamı kullanacağım.”

Eleştirilerde önce biz ne yaptık diye sorguluyoruz

Sağlık Bakanı Memişoğlu: “Mümkün olduğu kadar polemikten uzak durmak, enerjimizi kavgaya ve geçmişe harcamamak istiyoruz. Bunlarla ilgilenmek bizlerin geleceğe bakmasına ve iş yapmasına engel teşkil eder. Karşı taraftan gelen eleştirilerde önce biz ne yaptık diye sorguluyoruz. Bazen Bakanlık niye cevap vermiyor diye düşünecek olursanız emin olun ki o sırada işimizi yapıyoruz. Kendimiz üstümüze düşünleri yapacak sonra başkalarına bakacağız.”

Aile sağlığı merkezlerimiz ile 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşlarını entegre edeceğiz

Sağlık Bakanı Memişoğlu: “Birinci basamak sağlık hizmeti sunan aile hekimliğini kuvvetlendirirken vatandaşlarımızın aile hekimine başvurmalarını teşvik edecek adımlar atacağız. Sorunların köküne gidecek, sorunları kökten çözme gayretinde olacağız. Açıkça ifade ediyorum ki bu süreci yürütürken zorlayıcı bir yaklaşım yerine teşvik edici bir anlayış benimseyeceğiz. Aile Sağlığı Merkezlerimizdeki kurum kültürünü daha ileri seviyeye taşıyacak ve bu merkezlerimiz ile 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşlarını entegre edeceğiz.”

Hizmet sunanların hizmetkârı olacak, 85 milyon için çalışacağız

Sağlık Bakanı Memişoğlu: “Üniversiteler gelecekteki sağlık hizmeti sunumu kapasitesi ve niteliğini de etkiliyor. Hocalarımız ve eğitim altyapımız ne kadar kaliteliyse sağlık insan gücü de o nispette iyi olacaktır. Yönetici olarak görevimiz doğruyla yanlışı ayırmak, haklının hakkını savunmak, doğruyu takdir etmek ve yanlışı cezalandırmaktır. Sağlıkta doğruları daha çok ifade edecek, hizmet sunanların hizmetkârı olacak ve 85 milyon için çalışacağız.”

Ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile iş birliği konusunda açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, bazı branşlarla ilgili YÖK ile çalıştıklarını, istihdama göre planlamalar yapacaklarını ve insan gücü planlamasını YÖK’e ileteceklerini vurguladı.

Şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil

Maymun çiçeği ve COVID-19’a ilişkin soruları yanıtlayan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “Maymun çiçeği ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil.” dedi.
İlaç temini konusunda herhangi bir sorun bulunmuyor

Eczanelerde ilaç temini konusundaki soruları cevaplayan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, eczanelerde ilaç sorununun olmadığını, konunun doğrudan ilaç markası üzerinden değil etken maddesi üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti ve ilaç temini konusunda herhangi bir sorunun bulunmadığını dile getirdi.

Medya kuruluşlarının temsilcileriyle yapılan toplantıya haber ajansı, televizyon ve gazetelerin Ankara temsilcileri ile Sağlık Bakanlığından yetkililer katıldı.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!