• Haberler
  • Gündem
  • Bakan Murat Kurum, '11 ilimiz yeniden Anadolu'nun en güçlü şehirleri olacak'

Bakan Murat Kurum, '11 ilimiz yeniden Anadolu'nun en güçlü şehirleri olacak'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, göreve geldiği günden itibaren ekip arkadaşlarıyla beraber deprem bölgesindeki vatandaşların ihtiyaçlarını gidermek için canla başla çalıştıklarını belirterek, '11 ilimizde 283 bin yuvamız, dükkânlarımız olanca hızıyla yükseliyor. Milletimize sözümüzdür. 2025 yılı sonuna kadar, 11 ilimizde teslim edilmeyen tek bir konut ve işyeri kalmayacak. Nasıl 2020'deki depremde Elazığ'ımıza 26 bin konutun sözünü verip kazandırdıysak, aynı anlayışla 6 Şubat depremlerinde yine hasar gören tüm konutlarımızın ihyasını gerçekleştireceğiz.' diye konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde çalışmalarını ve incelemelerini aralıksız sürdürüyor. 

Elazığ programı kapsamında dün ilk olarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Aksaray ve Gümüşkavak Mahallelerinde inşası devam eden deprem konutlarını inceleyen Bakan Kurum, yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı, örnek daireleri gezdi. Bugün ise İl Koordinasyon Toplantısı öncesi basın açıklaması gerçekleştiren Bakan Murat Kurum, konuşmasına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Elazığlılara selamlarını ileterek başladı.

Elazığ’ımız için aynı kararlılıkla çalışacağız

Bakan Murat Kurum, göreve geldiği günden itibaren ekip arkadaşlarıyla beraber deprem bölgesindeki vatandaşların ihtiyaçlarını gidermek için canla başla çalıştıklarını söyledi. İlk ziyaretlerini iki hafta önce Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay'a yaptığını; geçen hafta da Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Osmaniye ve Adana’da olduğunu kaydeden Bakan Kurum, “Şu anda Gakkoşların diyarı Elazığ’ımızdayız. Ben kendimi hep buraya ait hissettim. Bugün de burada o acı günleri hatırladım. O kışın soğukta beraber el ele verdiğimiz Elazığ'ın dar sokaklarındaki mücadeleyi hatırladım. Her gördüğü yerde bizi kucaklayan, bana ‘Kara Murat’ diye seslenen kıymetli hemşerilerim aklıma gelir. Onların bir evladı olarak biz de Elazığ'ımız için, 11 ilimiz için aynı kararlılıkla çalışacağız. Nasıl 2020’deki depremde Elazığ'ımıza 26 bin konutun sözünü verip kazandırdıysak, aynı anlayışla 6 Şubat depremlerinde yine hasar gören tüm konutlarımızın ihyasını gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.

Milletimize sözümüzdür, 11 ilimizde teslim edilmeyen tek bir konut ve işyeri kalmayacak

Bakan Murat Kurum, 11 ilde 283 bin konut ve işyerinin hızla yükseldiğini kaydederek, “4500’e yakın köyümüzde; evlerimizi özgün mimarisi ile inşa ediyoruz. Şu ana kadar; toplamda 76 bin yuvamızı kardeşlerimize teslim ettik. Yılsonuna kadar toplamda en az 200 bin konutu teslim edeceğiz. Milletimize sözümüzdür. 2025 yılı sonuna kadar, 11 ilimizde teslim edilmeyen tek bir konut ve işyeri kalmayacak.” dedi. Elazığ’da 3 bin 93 yeni konut ve işyerini yaptıklarını söyleyen Bakan Kurum, devam eden 13 bin 500 konutu da en kısa sürede tamamlayacaklarını söyledi.

Depremden etkilenen 11 ilimiz yeniden Anadolu'nun en güçlü, en sarsılmaz yıldız şehirleri olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremde, selde, heyelanda tüm yapılması gereken çalışmaları anbean takip ettiğini vurgulayan Bakan Kurum, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ düsturuyla çalışıyoruz. İnşallah nasıl 2003 Bingöl depreminde bu sorunları giderdiysek, 2011 Van depreminde Van'ın yeniden ihyası için çalıştıysak, 2020 Elazığ-Malatya depreminde, İzmir depreminde verdiğimiz sözleri tuttuysak, Kastamonu'da, Giresun'da, Bartın’da o sellerin bıraktığı hasarları giderdiysek, 6 Şubat depreminde de yaşadığımız bu hasarları hızlı bir şekilde gidereceğiz. 11 ilimiz 2025 yılı sonunda inşallah ülkemizin cazibe merkezi, yeniden Anadolu'nun en güçlü, en sarsılmaz yıldız şehirleri olacak.”

Özel’e tavsiyem; gelsin, afetzedelerimizin mutluluğuna ortak olsun

Bakan Murat Kurum, Koordinasyon Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kendisine yönelik eleştirilerine cevap veren Bakan Kurum, CHP’nin tavrının çözümcü değil, polemikçi bir tavır olduğunu ifade ederek, “Vatandaşa çözüm üretmek, onların sorunlarını çözmek, dertleriyle dertlenmek yerine tek yaptıkları deprem üzerinden siyaset yapmak. Anlaşılıyor ki Sayın Özgür Özel, deprem bölgesindeki gayretimizden rahatsız olmuş. Sayın Özgür Özel’in bu tavrı, ‘bal yapmayan arı’ anlayışıdır. Sayın Özel’e tavsiyem; gelsin, burada afetzedelerimizin mutluluğuna ortak olsun.” diye konuştu.

Polemik üreteceklerine, bir işin ucundan tutsunlar

Depremi siyaset üstü gördüklerini kaydeden Bakan Kurum, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde kimseyi ötekileştirmeden sahadaki sorunları çözmeye devam edeceğiz. Polemik üreteceklerine gelsinler, burada işin ucundan tutsunlar. Söylüyorlardı hani, 'Bedava konut vereceğiz' diye. 'Bizim belediyelerimiz var, biz onlarla bu işi yapacağız' deyip meydanlarda boş vaatler veriyorlardı. O boş vaatlere milletimizin karnı tok.” dedi.

Kendisine tavsiyemiz, depremi siyaset malzemesi yapmaktan uzaklaşsın

Boş polemiklerle uğraşacak vakitlerinin olmadığını vurgulayan Bakan Kurum, “Biz insan odaklı, vatandaş odaklı bu işlerimizi, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yapmaya devam edeceğiz. Kendisine tavsiyemiz, depremi siyaset malzemesi yapmaktan uzaklaşsın.” diye konuştu. Bakan Murat Kurum, konuşmasında, TOKİ konutlarında oturan vatandaşların ödemeleri ile ilgili de bilgi vererek, “TOKİ’den sosyal konut almış vatandaşlarımıza, yüzde 24,73 oranında indirim yapılması kararını aldık. 2028 yılına çok güçlü adımlarla yürümeye devam edeceğiz. Biz de bu süreci hep birlikte vatandaşlarımızla el ele yürütmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
 

Bakmadan Geçme