Bakan Murat Kurum, Kahramanmaraş'ta önemli açıklamalarda bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş'ta bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu. Ziyareti kapsamında, Azerbaycan Bulvarı'nda yer alan Emlak Konut Yerinde Dönüşüm Şantiyesi'nde düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, depremin yaralarının hızla sarılmaya devam ettiğini belirterek, Kahramanmaraş'ta yapılan çalışmaların hem kentin geleceği hem de vatandaşların güvenliği açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

332 bin yeni konut ve iş yerimizin yapımına başladık

Kahramanmaraş, bizim için sıradan bir şehir değil ifadelerine yer veren Bakan Kurum, “Tarihimiz, kültürümüz ve medeniyetimizin kalbidir. Geçmişimiz ve geleceğimizin buluştuğu bu şehirde attığımız her adımı, büyük bir saygıyla atıyor, bu mirasa minnetle sahip çıkıyoruz. Bugün, Kahramanmaraş ve diğer illerimizde sahada 332 bin yeni konut ve iş yerimizin yapımına başlamış bulunuyoruz. Hamdolsun, son üç ayda 11 ilimizde 60 bin yeni konutun yapımını başlattık. Bu çerçevede, 6 Şubat'ta birbirimize sımsıkı sarıldığımız deprem evlerinin teslimine de devam ediyoruz.

Kahramanmaraş'ta ve diğer illerimizde toplamda 101 bin 254 konutu vatandaşlarımıza teslim ettik. İnşallah yılsonuna kadar bu rakamı en az 200 bin konuta ulaştırma hedefindeyiz. 2025 yılı sonunda ise, deprem bölgesinde 452 bin yeni konut ve iş yerini sosyal donatıları, okulları, camileri ve yeşil alanlarıyla vatandaşlarımıza teslim etmeyi planlıyoruz.

Kahramanmaraş’ta 20 bin 764 konutu teslim ettik

Kahramanmaraş'ta şu ana kadar 20 bin 764 konutun teslimini gerçekleştirdik. Halen Elbistan, Onikişubat, Dulkadiroğlu, Afşin, Çağlayancerit, Pazarcık ve Türkoğlu'nda toplamda 25 bin 772 konutun inşası gece gündüz devam ediyor. Şu an itibarıyla 153 bin işçi kardeşimiz, bu büyük projelerde gece gündüz çalışıyor. Türkiye'nin ve hatta dünyanın en büyük şantiyeleri arasında yer alan bu alanlarda, bölgenin ihtiyaçlarını, Kahramanmaraşlı hemşehrilerimizin istekleri doğrultusunda projeleri hayata geçiriyoruz. İnşallah yılsonuna kadar 11 bin 501 yeni konutu daha Kahramanmaraşlı hemşehrilerimize teslim etmeyi planlıyoruz.

Altınova ve Hayrullah mahallelerinde çalışmalar başladı

Kahramanmaraş'a her gelişimizde, şehrimizin sorunlarına ilişkin vaatlerimizi ve müjdelerimizi sizlerle paylaşıyoruz. Bugün de bazı önemli kararlarımızı ve projelerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Önceki ziyaretimizde, Onikişubat ilçemizin Altınova ve Hayrullah mahallelerinde çalışmalarımıza başlayacağımızı ifade etmiştik. Bu süreci başlattık. Altınova'da yeni bir uydu kent kurmayı planlıyoruz. Şu anda burada 500 konutun inşasına başlamış durumdayız. İnşallah, kalan 6 bin 493 konutun ihalesini 20 Kasım'a kadar tamamlayarak inşaat sürecini başlatacağız.

Hayrullah Mahallesi'nde de Toptancılar Sitesi'nin ihalesini gerçekleştirdik. Bu site, bölgedeki üretim, ticaret ve ihracat adına büyük bir önem taşıyor. Dulkadiroğlu ilçemizde ise bir yandan konut yaparken, diğer yandan tarihimize ve kültürümüze sahip çıkan projelere de imza atıyoruz. Bu kapsamda, Kahramanmaraş'ın en değerli miraslarından biri olan Kapalı Çarşı'mızın ihalesini gerçekleştireceğiz. İnşallah bir sonraki ziyaretimizde Kapalı Çarşı'nın yapım törenini hep birlikte başlatacağız.

Demirciler Çarşısı inşası başlıyor

Ayrıca, İsa Divanlı Mahallemizde bin üç konut ve 159 iş yerinin ihalesini 4 Kasım'da yapıp inşaatına başlayacağız. Depremin ardından vakur duruşuyla Kahramanmaraş'ın simgelerinden biri haline gelen Demirciler Çarşısı'nın da projelerini hızlıca hayata geçireceğiz. 26 Kasım'da, inşallah Demirciler Sitemizin ihalesini gerçekleştirip, Demirciler Çarşı'mızın restorasyonuna başlayacağız. Bir önceki ziyaretimizde Doğukent Mahallemize dair bir sözümüz vardı; Emlak Bulut Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla dört esnaftan oluşan projelerimizi hayata geçiriyoruz. İlk üç etapta dört bin iki yüz kırk konut ve iş yeri üretiyoruz. Birinci etabın ihalesini tamamladık. Bugün itibarıyla, dört yüz altmış dört bağımsız bölümden ve otuz altı ticari üniteden oluşan iş yerlerinin temellerini atıyoruz.

Kahramanmaraş’taki tüm faylar incelendi

Kahramanmaraşlı hemşehrilerimizin merakla beklediği mikro bölgeleme sorunu da gündemimizdeydi. Etüt raporumuzu bilim insanlarının fikirleri ve önerileri doğrultusunda tamamladık. Kahramanmaraş’taki tüm faylar incelendi. Bazı fayların deprem üretme potansiyeli olduğu, bazılarının ise olmadığı bilim insanlarımız tarafından ifade edildi. Sonuç olarak, bakanlığımız ve belediyelerimizle birlikte yerleşime uygunluk raporlarına göre imar planları düzenleyecek ve vatandaşlarımız bu planlar çerçevesinde yapılaşmaya gidebilecekler. Tüm detaylar, il müdürlüğümüzden ve büyükşehir belediyemizden alınabilir.

Kahramanmaraş Türkiye’nin yükselen değeridir

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun kesişim noktasında yer alması, gelişen sanayi sektörü ve termal kaynaklarıyla şehrimiz eşsiz bir konuma sahiptir. Bu değerleri en yüksek seviyeye çıkarmanın yolu, Kahramanmaraş’ın yeniden ihyası ve inşasıdır. Altı Şubat’tan daha güçlü bir Kahramanmaraş için altyapı, sosyal donatılar ve ticaretin ihtiyaçlarını karşılayacak projeler üzerinde çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde üretmeye ve çalışmaya devam ediyoruz.

Son güne kadar da burada olacağız

Deprem bölgesinde ilk günden beri buradaydık ve son güne kadar da burada olacağız. Yaralar sarılana, deprem bölgesinin yüzü gülene kadar buradan ayrılmayacağız. Daha önce de ifade ettiğim gibi, biz buraya gelip boş vaatlerde bulunanlardan değiliz. Gecenin geç saatlerine kadar uykusuz da kalsak, Kahramanmaraş’ın ihyası ve inşası için el ele verip mücadele ettik ve bu mücadeleyi işin sonuna kadar sürdüreceğiz.

Deprem bölgesiyle ilgili kişisel hesapları bir kenara bırakın

Sorumluluk sahibi herkesten beklentimiz, deprem bölgesiyle ilgili kişisel hesapları bir kenara bırakmaları ve siyasi hırslarını rafa kaldırmalarıdır. Altı Şubat’ta nasıl bir ve beraber olduysak, şimdi de vakit deprem bölgesini ayağa kaldırma vaktidir. Sayın Cumhurbaşkanımız sadece bakanlığımızı değil, deprem bölgesindeki her bir kardeşimizi de bize emanet etti. Bu şuurla çalışıyor ve şehrin ihyasını gerçekleştiriyoruz. Deprem bölgesindeki her bir kardeşimizin hizmetkarı olmaya devam edeceğiz.

Şartlar ne olursa olsun, deprem bölgesini ayağa kaldırmak ve yaraları sarmak için canla başla çalışacağız. Devletimiz güçlü, irademiz sağlam. Sayın Cumhurbaşkanımız, deprem bölgesi için yapılması gereken her iş ve işlem için bakanlarımıza gerekli talimatları vermiştir. Biz de ekip ruhuyla, dayanışma içinde deprem bölgesini ayağa kaldırmak için çalışıyoruz.” Dedi.
 

Bakmadan Geçme