• Haberler
  • Gündem
  • Bakan Özhaseki'den orta hasarlı binalar için yeni açıklama

Bakan Özhaseki'den orta hasarlı binalar için yeni açıklama

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, katıldığı canlı yayın programında orta hasarlı binalar hakkında yeni bir açıklama yaptı.

Katıldığı canlı yayın programında orta hasarlı binalar hakkında konuşan Bakan Özhaseki: “Deprem bölgesindeki orta hasarlı binalarımız yoruldu, yıprandı. Vatandaşlarımız gelsin, bize onay versinler; onların da orta hasarlı evlerini yeniden yapalım.” Dedi.

Bakan Özhaseki, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Orta hasarlı binalarla ilgili bizim yasal mevzuatımız şöyle söylüyor. Gidip rapor alıp uygun bir şekilde güçlendirmek istediğinde belediyesine müracaat edip belirli aşamaları geçtikten sonra gelip binasını güçlendirebilir. Bir sorun yok. Ancak o binalar unutulmasın ki orta hasarlı binalar bir kere yorulmuş binalar. Çünkü iki tane büyük depremi atlattılar. Arkasından yüzlerce, binlerce artçı depreme maruz kaldılar. Eğer bir deprem daha gelirse 7 veya üzerinde veya altında biraz orta hasarlı binaların dayanma şansı sıfır gibi. 

Sayın Cumhurbaşkanımızla konuştuğumuzda dedi ki madem ele aldık bu işleri baştan sona tertemiz yapalım. Orta hasarlı binaların tamamını ağır gibi görün. Yıkılacak binalar gibi görün. Onlarınkinde karşılayalım. Onların hakkını da verelim. Bunca yüke rağmen ve bir daha deprem olduğunda canlarımız yanmasın. Tüm vatandaşlarımıza biz de bunu ısrarla diyoruz ki güçlendirmek için uğraşmayın. Zaten güçlendirmek zor bir iş. Masraflı bir iş. Binanın içinde her bir kolon kirişte kırılacak, aşağıya kadar inecek katlar arasındaki bağlantı sağlanacak, demirler döşenecek. Alan daralacak ve ciddi bir masraf da istiyor. Bunlarla uğraşana kadar gelin bizim size sunduğumuz imkanlar var. Eğer istiyorsanız rezerv alandan, istiyorsanız biz yerinde dönüşümle ilgili bizim bu kredilerimizden istifade edip evinizi sıfırdan tertemiz yapın. 

Fakat bazı insanlar bunu üzülerek söylüyorum. Orta hasarlı gibi görüp veyahut da ağrı ortaya çevirip ufak tefek üzerine tadilat yaparak kiraya verip üç kuruş alabilir miyim hesabında. Bunlar olmasın diye de hepsini yıkım kararıyla temizlemeye gayret ediyoruz.”
 

Bakmadan Geçme