• Haberler
  • Gündem
  • Bakan Özhaseki, Erzincan'daki toprak kaymasıyla ilgili konuştu

Bakan Özhaseki, Erzincan'daki toprak kaymasıyla ilgili konuştu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni ocağında meydana gelen toprak kaymasına ilişkin yaptığı açıklamada, 'Birimlerimiz, genel müdürlerimiz, onların ekipleri elimizdeki bütün teknik imkânlarla birlikte bölgeye sevk edildi. Bölgeden numuneler de aldık. Şu ana kadar herhangi bir kirlilik olayına rastlanmadı. Titizlikle takip etmeye devam ediyoruz.' dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret Odası (İTO) yöneticileri ile Kentsel Dönüşüm İstişare Toplantısı vesilesiyle bir araya geldi.

İstanbul'un kentsel dönüşüm seferberliğinde yürütülen çalışmaları ve İstanbul'un marka değerini artıracak projelerin değerlendirildiği toplantıda Bakan Özhaseki, sözlerine Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni ocağında meydana gelen toprak kayması sonrası yürütülen çalışmaları anlatarak başladı.

Elimizdeki bütün imkanlar bölgeye sevk edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın bölgede olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarının tam gaz devam ettiğini belirten Bakan Özhaseki, “İnşallah, bir an önce kayıp vatandaşlarımıza ulaşmalarını ümit ve dua ediyorum. Bakanlık olarak buradaki tehlikeli atıkların Fırat'a ulaşıp ulaşmadığı konusu çok önemli. İlk andan itibaren ilgili birimlerimiz, genel müdürlerimiz, onların ekipleri ve iş birliği yapılan bilim insanları, elimizdeki bütün teknik imkânlarla birlikte tamamıyla bölgeye sevk edildi. Araçlarımız da orada. Tahliye laboratuvarlarımız orada. Ayrıca bağımsız laboratuvarlara gerek topraktan gerekse sudan numuneleri alıp gönderiyoruz. Çok şükür şu ana kadar herhangi bir kirliliğe ve korktuğumuz bir olaya rastlamadık. Anlık olarak bunu takip ediyoruz. Aldığımız tedbirler, korkulan bir şeyin olmayacağı şeklinde hepimize bir kanaat oluşturdu.” diye konuştu.

Her ay da 15 bin, 20 bin konut teslimi yapacağız

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından yapılan çalışmalara ilişkin konuşan Bakan Özhaseki, şu ana kadar 30 binden fazla konutu teslim ettiklerini, önümüzdeki ayın sonuna kadar 75 bin konutu teslim etmiş olacaklarını söyledi. Altyapıdan okullara, kütüphanelerden spor tesislerine kadar hummalı bir çalışma yürüttüklerini hatırlatan Bakan Özhaseki, “Her ay da 15 bin, 20 bin konut teslimi yapacağız. Senenin sonuna kadar da 200 bin konutu yakalayacağız. Hiçbir milletin ve devletin altından kalkamayacağı bu zorlukları emin olun çok kısa süre içerisinde bizler bitiririz. 1-2 sene sonra emin olun o şehirlerde hayat başlayacak.'' şeklinde konuştu. 

Yarısı bizden kampanyasına müthiş bir rağbet var

Bakan Mehmet Özhaseki, İstanbul’un depreme hazırlanması konusuna da değindi. “İstanbul, bizim göz bebeğimiz” diyen Bakan Özhaseki, burada dönüşmesi gereken ilk etapta 600 bin bağımsız birim olduğunu, bunların çok hızlı olarak dönüşmesi, değiştirilmesi ve yenilenmesi gerektiğini vurguladı. İstanbul’un dönüşümü konusunda ‘Yarısı Bizden’ kampanyası başlattıklarını hatırlatan Bakan Özhaseki, “Yarısı Bizden kampanyasına 1 milyon 255 bin vatandaşımız müracaat etti. Orada 1,5 milyon liralık bir paket açıkladık. Bundan dolayı da müthiş bir rağbet var. Bir taraftan rezerv alanlarda 400 bine yakın konut üretiyoruz, bir taraftan Yarısı Bizden kampanyasıyla 350-400 bin konutu yenilemiş olacağız. Bu konuda orta vadeli bütçeye 485 milyar lira koyduk. İstanbul'un dönüşümü için 485 milyar lira para koymuş olduk. Bir tarafta da TOKİ'miz yine sosyal konutlar yapacak. İstanbul'umuzda neredeyse 1 milyona yakın konutu Bakanlık vasıtasıyla veya onun liderliğinde yapmayı, dönüştürmeyi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Seçimlerden sonra sıra İklim Kanunu’nda

Yeşil Dönüşüm kapsamında İklim Kanunu hazırladıklarını da kaydeden Bakan Özhaseki, “Odalardan, diğer bakanlıklardan gelen bütün teklifleri tek tek gözden geçiriyoruz. İnşallah yerel seçimlerden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne İklim Kanunu’nu da getireceğiz.” dedi. Bakan Özhaseki, “Türkiye'deki nüfusun yüzde 90’ının dışarıya atmış olduğu kirli suları arıtarak tabiata veriyoruz. Katı atık bertaraf tesisleri kuruyoruz. Millet bahçeleri yapıyoruz, 100 milyon metrekare hedefimiz var. Çünkü her bir ağaç aynı zamanda kirliliği yutan, absorve eden en önemli aygıt. Onları da çoğaltmaya gayret ediyoruz. Denizlerimizi takip ediyoruz. Mavi bayraklı plaj sayımızda dünyada üçüncüyüz. Sıfır Atık konusu 6-7 yıldır Bakanlığımız bünyesinde devam ettiriliyor. Emine Erdoğan Hanımefendi bu işi üstlendi. Dünya çapında bu işin artık liderliğini yapıyor. Sadece Türkiye'ye has bir marka olmaktan ziyade resmen bir dünya markası oldu.” dedi.

‘Yeşil sertifikan var mı?’ diye soracaklar

Yeşil Sertifika konusunda da uyarıda bulunan Bakan Özhaseki, “Bizim temel hedefimiz, bütün sektörlerde ve vatandaşlarımızın hayatının her alanında yeşil dönüşümü sağlamaktır. Bir müddet sonra üreten herkese ihracat yapacağı zaman soracaklar, ‘Sen bunu nasıl ürettin?’ Kirletmeden mi ürettin? Yeşil Sertifikan var mı?’ O yüzden üretim yapan herkesin bu konuda tedbir alması gerekiyor. Bakanlığımızla temasa geçebilirler. Bizler Anadolu’nun her bir köşesinde, sanayi odalarıyla toplantılar yapıp sanayicilerimize ve ihracat yapanlara bu konuda neler yapmaları gerektiğini tek tek anlatmaya gayret ediyoruz. Çok kısa bir süremiz kaldı. Herkes üretimini buna göre ayarlayarak yapacak. Yoksa bizi çok zor bir dönem bekler.” şeklinde konuştu.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!