• Haberler
  • Asayiş
  • Bakan Yerlikaya, açıkladı! Suriye'ye geri dönüşler 7 kat arttı

Bakan Yerlikaya, açıkladı! Suriye'ye geri dönüşler 7 kat arttı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda İçişleri Bakanlığının faaliyetlerine ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kahramanmaraş 25 Aralık-

8 Aralık 2024 tarihinde 61 yıllık Baas Rejiminin çökmesiyle yaşananlara değinen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Suriye ile ilgili 8 Aralık’ta çok tarihi bir gün yaşandı. 61 yıllık Baas rejimi çöktü. Esed Rusya’ya kaçtı. Kendi halkına nasıl davrandığı ile ilgili de izler bırakıp gitti. Bunları biliyorduk ama daha da iyi görmemiz ve anlamamız gereken, tarihe şahitlik etmemiz gereken meseleler olduğunu da gördük. Sednaya da bunlardan birisi. 61 yıl boyunca, son 13 yılında Esed tarafından kendi halkına Sednaya türü işkenceler yapılması, bunun dışında bilinmeyen ama insanların ölümü ile sonuçlanan, BM rakamlarına göre 350 bin deniyor ama bunun çok ötesinde can kaybı olduğu biliniyor. Kendi halkı 2011’de 23,5 milyonken, düşünün yine BM rakamlarına göre 6,5 milyonun üzerinde ama gerçek rakamın bunun da üzerinde olduğu düşünülüyor, sığınmacı ve mülteci durumuna düşürdüğü kendi halkını. Ne gariptir ki, kendisi de Rusya’da sığınmacı ve mülteci durumuna düştü ama kaçarak. Nasıl kaçarak? Geride göz yaşı bıraktı, insanların can kaybı, yetim, öksüz, engelli, pek çok ülkeye dağılmış Suriyeli sığınmacılar, ülkenin son kalan zenginliklerini de beraberinde alıp götüren zalim bir rejimden bahsediyoruz.” diye konuştu.

Geri dönüşlerde AFAD’ın rolü

Geri dönüşlerde AFAD’ın rolüne de değinen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “AFAD gerçekten dünya çapında marka değeri çok güçlü olan bir kamu kuruluşumuz. AFAD afetin hemen sonrasında müdahale ve iyileştirme, afet öncesi risk azaltma ve riski yönetme ve zarar azaltma noktasında gerçekten kendini çok geliştirmiş bir teşkilatımız. Suriye'nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı Harekâtı ile beraber AFAD o bölgede yine Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından oradaki göçün, kaynağında kontrol altına alınması noktasında aktif görev yaptı. Yani bize doğru gelen bir göç dalgası var. Bakın Sayın Cumhurbaşkanımızın ulusal STK’lar ve diğer donörlerle beraber 116 bin briket evlerin yapımını yine AFAD koordine etti. Şu anda orada 110 bin aile yaşıyor. Yine daha dün kabinede Sayın Cumhurbaşkanımız briket evlerle ilgili buradan gönüllü ve güvenli dönecek olan Suriyelilere bizim briket evler yapmamız ile ilgili talimatlandırdı. STK’larımızla beraber oturun bunu yapın diye.” ifadelerini kullandı.

2 milyon 920 bin Suriyelinin yüzde 61’i Halepli

Türkiye’de bulunan Suriyelilerin, Suriye’nin hangi bölgesinden geldiğine kadar detaylı şekilde kaydedildiğini belirten Bakan Ali Yerlikaya, “Göç İdaresi başkanlığında, ilk geldikleri andan itibaren kimliklendirilirken demografi bilgilerini titizlikle tutmamızın bir sonucu olarak bunları biliyoruz. 2 milyon 920 Suriyelinin yüzde 61’i Halepli. Bunun sayısı 1 milyon 239 bin. 2. sırada İdlip geliyor 187 bin, yüzde 9'un biraz üzerinde.  Deyrizor 106 bin, yüzde 5,22 civarında. Hama, 102 bin, yüzde 5 civarında. Haseke yüzde 4,74, Şam ise yüzde 4,30 diye sıralanıyor. Türkiye'de doğan ve yaşayan 875 bin yaklaşık Suriyeli çocuk var, gidenler hariç ama Türkiye'de doğan ve yaşayan 2 milyon 920 binin yüzde 30'u Türkiye'de doğan çocuklar. Bunların hepsini biliyoruz. Dönüşlerde aynı bu istikamette oluyor yani birazdan gönüllü, güvenli dönüşlerle ilgili hangi şehirlerden Suriye'deki hangi illere gittiklerini de sizlerle paylaşacağız.” diye konuştu.

Geri dönüşler 7 kat arttı

8 Aralık 2024’ten sonra Suriye’ye dönüş yapan Suriyelilerin sayısını paylaşan ve bu verileri önceki dönemlerle kıyaslayan Bakan Yerlikaya, “2017'den 8 Aralık’a kadar gönüllü, güvenli, onurlu dönüş sayılarını verelim. Göçle mücadelemizi, göç politikamızı aslında bizim kaynağında, sınırlarda, içeride etkin düzensiz göçle mücadele ve deportla, tekrar kendi ülkesine göndermekle ilgili bir başlıklar silsilesi ile takip ediyoruz. 2017'den itibaren 763 bin 443 Suriyelinin gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli yani kayıt altında oraya gittiklerini gösteriyor. Bu çok önemli bir rakam 8'inde, Suriye'nin özgürleşmesi, artık Suriye'de barış, huzur ve istikrarla ilgili güzel günlerin beklediğine olan inanış hem Suriyeliler hem dünya tarafından satın alınınca artık son 15 gün içerisinde Suriye’ye giden sayısı 25 bini geçti. 2024'te ilk 11 ayda yaklaşık 11 bin 24’tür aylık ortalaması Suriye'ye gidenlerin. Oysa 9 Aralık'tan dün akşam itibariyle yani 15 gün içerisinde Suriye'ye gönüllü gidenlerin sayısı 25 binin üzerine geçti. Bir kıyaslama yapalım; yani 8'inden geriye dönük 14 gün içerisinde Suriye'ye dönen aile sayısı 572’ydi bu da 3 bin 433 kişiydi. Esed kaçtı sözü duyulduğu andan itibaren ise, o heyecan, o gurur, o memleket özlemi Suriyelileri kendiliğinden hiçbir müdahale olmadan 4 bin 136 aileden 23 bin 440 kişi ki dünü de ekleyince 15 gün oluyor, o zaman rakam 25 bini de aşıyor. Buradaki her iki 14 günlük dönemi kıyasladığımızda 7 kat arttığını görüyoruz.” dedi.

Gönüllü olacak, güvenli olacak, onurlu olacak

Uluslararası hukuktaki göçmenlerin statüsüne değinen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Oradaki hukukun tanımı şu: Eğer birisi size sığındıysa bu diyor zorla değil, gönüllü olacak. Şart bu. Gönüllü olacak, güvenli olacak, onurlu olacak. Biz ona bir madde daha ekliyoruz, düzenli olacak. Biz devletiz. Bizim yaptığımız her şeyin kayıt altında olması lazım. Ki biz de tam bunu yapıyoruz.  Bugün karşıya gidecek kendi ülkelerine vatanlarına kavuşacak olan Suriyelilere yapmış olduğumuz birazdan da bunun detaylarını sizlerle paylaşacağım tam anlamıyla bu.” dedi.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!