• Haberler
  • Ekonomi
  • Bakanlar dünya enerji sektöründeki zorlukları masaya yatırdı

Bakanlar dünya enerji sektöründeki zorlukları masaya yatırdı

Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı İstanbul Energy Forumu'nda bakanlar oturumu düzenlendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın moderatörlüğünde 'Dirençli Bir Gelecek için Zorluklar ve Fırsatlar' oturumu yapıldı. Bakan Bayraktar'ın yanı sıra forum için İstanbul'a gelen 8 bakan, enerji sektörünün durumunu masaya yatırdı.

Kahramanmaraş 23 Kasım-

Oturumun başında bir giriş konuşması yapan Bakan Bayraktar, jeopolitik gelişmeler ve bölgesel çatışmaların, enerji piyasalarında büyük bir belirsizlik ve dalgalanma yarattığını vurgulayarak “Bu zorlukların üstesinden gelmek için ortak geleceğimiz adına ortak hedefler belirlememiz gerekiyor.” dedi.

Enerjide dönüşümün akıllı olması gerektiğine işaret eden Bayraktar, “Petrol ve gazın devam eden rolünü kabul ederken elektrifikasyonu hızlandırmalı ve tedarik zincirlerini çeşitlendirerek güvenliği, işlerin sürmesini ve ekonomik kalkınmayı sağlamalıyız. Ayrıca, kritik minerallerin artan önemi, "yakıt ve mineral ekonomisi"ne doğru bir geçişin gerekliliğini vurguluyor.” diye konuştu. 

Bayraktar, İstanbul Energy Forum’un ortak çözümler için fırsatlar sunduğu belirterek “Enerji alanındaki zorluklar sınırları aşıyor ve ancak sınır ötesi iş birliğini artırmakla, yenilikçi yaklaşımlar ve yatırımlarla sürdürülebilir, güvenli ve sağlam bir enerji geleceği sağlayabiliriz.” dedi.

Bakan Bayraktar daha sonra konuk bakanlar söz verirken iki tur halinde devam eden oturumda sorular yönelterek konuşmacıların değerlendirmelerini aldı.

Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Shahbazov, petrolde ilk defa üretim yapan ülkelerden biri olduklarına, yakın zamanda doğal gaz tedarik ettikleri ülke sayısını 12’ye çıkardıklarına değinerek “Birçok ülkeye ham petrol de satıyoruz. Daha fazla iş birliği için çok fırsat var. Yenilenebilir enerji de çok önemli. Yenilenebilir enerjiyi kullandığınızda ihraç edeceğiniz doğal gaz artıyor.” dedi.

Bulgaristan Enerji Bakanı Vladimir Malinov, enerjinin ekonominin belkemiği olduğunu ifade ederek aynı zamanda ulusal güvenliği büyük katkı sağladığını söyledi. Bölgesel stratejik ortaklık olursa ortak kararlar almanın daha kolay olacağını belirterek bu yönde çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Levan Davitashvili, kurulu enerji gücünü 2030 yılına kadar ikiye katlamayı hedeflediklerinin altını çizerek bunun için kuvvetli bir büyümeye ihtiyaçları olduğuna değindi. Enerji sektörü olmadan kalkınma mümkün olamayacağını ifade eden Bakan Davitashvili, 2 bin 600’ü bulan akarsuyumuz ile hidroelektrikte daha fazla yatırım potansiyelimiz olduğunun farkındayız.” dedi.

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, güvenli enerji tedarikini, ulusal güvenlik meselesi olarak gördüklerini dile getirerek “Siyasi demeçlerle evleri ısıtamazsınız. Enerji güvenliğini tehlikeye atmak bir ülkenin bağımsızlığını tehlikeye atmak demektir.” ifadelerini kullandı.

Moldova Enerji Bakanı Victor Parlicov, elektriğin yüzde 75’ini ithal ettiklerine değinerek Ukrayna Rusya savaşında kendileri için çok şeyin değiştiğini kaydetti. En güvenli enerji bulma yolunun bağlantılı bir pazarda çalışmak olduğunu, Avrupa Birliği’nin bunu yapmaya çalıştığını bildiren Bakan Parlicov, güvenilir rotalar ve işleyen pazarların önemine işaret etti. 

Libya Petrol ve Gaz Bakanı Khalifa Abdulsadek, hedeflerinin doğal gaz ve petrolü ihracat için kullanmak, enerji üretiminde de yenilenebilire odaklanmak olduğunu ifade ederek “Konumumuz sahra ile deniz arasında. Güneş açısından çok iyi bir konum bu. Potansiyelimiz var. Küçük küçük başladık.  Elektrik üretimini belki Avrupa’ya da tedarik edebiliriz.” dedi.

Sırbistan Enerji ve Maden Bakanı Dubravka DjedovicHandanovic, kritik mineraller olmadan enerji dönüşümünün mümkün olmadığını vurgulayarak güneş panellerin rüzgâr türbinlerin yapımında bu minerallerin kullanıldığını bildirdi. Doğal kaynaklara sahip ülkelerle iş birliğine sömürü olarak yaklaşmamak gerektiğinin altını çizen Bakan Handanovic, Çinli şirketlerle uzun vadeli projeler üzerinde çalıştıklarını, Sırbistan’ın Avrupa’daki lityum talebinin yüzde 20’sini karşılayabilecek lityuma sahip olduğunu açıkladı. 

Bakmadan Geçme