Baş ağrılarında yeni bir tedavi: Nöral Terapi

Baş ağrılarında yeni bir tedavi yöntemi olarak kabul edilen Nörol Terapi (gon blokaji) ile baş ağrılarından kurtulmak artık çok daha kolay. Özel Gaziantep Akademi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Derya Bayrak, Nörol Terapi ile ilgili tüm detayları gazetemize anlattı.

Baş ağrıları, oldukça sık görülen bir şikâyet olup nöroloji polikliniğine en sık başvuru sebeplerinden biri olduğunu söyleyen Dr. Bayrak, hastanın günlük yaşam biçimini olumsuz etkilerken aynı zamanda iş gücü kaybına da yol açtığını söyledi.

Bayrak, konuşmasının devamında: “Baş ağrısının tipinin tanınması ve bu tanıya uygun tedavi yaklaşımı oldukça önemlidir. Baş ağrılarının büyük bir bölümünü primer baş ağrıları dediğimiz yapısal bozukluklara bağlı olmayan baş ağrıları oluşturmaktadır. Primer baş ağrıları içinde ise en sık migren, gerilim tipi baş ağrısı ve boyun kaynaklı baş ağrılarını görmekteyiz. Migrende genellikle başın tek bir tarafını tutan sıklıkla bulantı kusmanın eşlik ettiği, zonklayıcı vasıfta baş ağrıları olurken gerilim tipi baş ağrılarında alın bölgesi, şakaklar  ve başın arka bölgelerinde sıklıkla yer değiştiren, sıkıştırıcı, basıcı tarzda bir baş ağrısı görmekteyiz. Boyun fıtığı veya boyunda düzleşme gibi hastalıklar ise özellikle başın arka kısımlarında boyuna ve omuz kaslarına doğru yayılan baş ağrılarına sebep olmaktadır.

Baş ağrılarının tedavisinde bugüne kadar ağrı kesici, antidepresan ilaçlar gibi sürekli veya aralıklı olarak pek çok ilaç tedavisi kullanılmış olup yan etkileri(kilo, saç dökülmesi, uyku bozuklukları, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları vb. oluşabilir) nedeniyle çoğu zaman tedaviye yeterli cevap alınamamaktadır. Baş ağrılarında yeni bir tedavi yöntemi olan nöral terapi(gon blokajı) ile hem ağrı sıklığında hem de ağrının şiddetinde belirgin azalma izlenmiş olup oldukça başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu yeni tedavinin en büyük avantajlarından biri de gebelerde ve emziren annelerde de güvenli bir şekilde uygulanabilmesidir. Baş ağrısı olan gebelere gebeliğin 12.haftasından sonra uygulanabilmektedir. Baş ağrılarında nöral terapi, medikal tedaviye ilave olarak veya tek başına kullanılmaktadır. Başın arka bölgesinde bulunan ve ağrı duyusunu alan büyük oksipital sinir (gon) dediğimiz sinire iki taraflı lokal anestezik madde enjekte edilerek  sinirlerde ağrı iletimi,ağrıya duyarlılığı azaltılmaktadır.Uygulama süresi ilk 1 ay haftada bir, sonraki 2 ay boyunca ayda bir olacak şekildedir. Hastanın cevabına göre bazen bu tedavi süresi daha uzun aralıklı enjeksyonlarla uzatılabilmektedir. Uygulama sonrası nadiren görülen bölgesel yan etkiler dışında tedaviye bağlı belirgin bir sistemik yan etki bulunmamaktadır. Bazen uygulama sonrasında ilaç alerjisi, baş dönmesi, halsizlik görülebilir ancak geçicidir. Nöral terapinin  (GON blokajı) mutlaka deneyimli bir hekim tarafından uygulanması gerekmekte olup hastanemizde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme