Başarılı Ar-Ge projelerine ödül
KOSGEB'in sürdürülebilir kalkınmanın önemli dinamiklerinden olan karbon emisyonun azaltımı konusundaki 2 milyon lira üst limitli çağrısı sonuçlandı. Çağrı kapsamında 21 işletmenin desteklenmesi kararı alındı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST Karadeniz'de en yüksek puanı alan 3 proje ile jürinin seçtiği bir projeye ödül verdi.
Bakan Varank, TEKNOFEST’in Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı standında düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, TEKNOFEST ateşini, 2018’de yaktık. Bunun büyük bir kora dönüşeceğini tahmin etmiyorduk. TEKNOFEST Samsun’a çok yakıştı.” dedi.
KOSGEB, Haziran ayında Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında “Karbon Emisyonunun Azaltılmasına Yönelik Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge Projeleri” için çağrıya çıktı. Çağrı ile iklim değişikliği ile mücadelenin en önemli unsurlarından biri olan karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik yenilikçi uygulamalar ve karbon emisyonlarının izlenmesine yönelik sistemlerin desteklenmesi hedeflendi.
İmalat sektörü ile bilgisayar programlama faaliyetlerindeki KOBİ’lerin başvurduğu 2 milyon lira üst limitli çağrı ile 21 projenin desteklenmesi kararı alındı. Proje Teklif Çağrısı kapsamında desteklenmesi kabul edilen projeler arasında bir yarışma düzenlendi ve yapılan sıralamada en yüksek puanı alan ilk 3 proje ile jürinin seçtiği bir proje ödül almaya hak kazandı. Birinci proje, 150, ikinci proje 125, üçüncü proje ile jüri özel ödüllü proje de 100’er bin liranın sahibi oldu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, ödüle değer görülen 4 işletmeye ödül plaketlerini verdi. Bu yıl Samsun merkezli olarak Karadeniz’de düzenlenen TEKNOFEST’in açılış gününde düzenlenen törende Bakan Varank’a KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan eşlik etti. Bakan Varank ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
TEKNOFEST, Türkiye’de bilim ve teknoloji alanında yaptığımız bütün işleri bir çatı altına topladığımız, markalaştırdığımız bir festival. Bu sene buraya KOSGEB ile de nasıl katkı sağlayabiliriz diye özellikle gündemde olan karbon emisyonunun azaltılmasıyla ilgili proje geliştiren firmalarımızı farkındalık oluşturmak için ödüllendirmek istedik. Genel başkan yardımcımız Çiğdem Hanım da burada. O da Samsunlu olarak bu işlerle ilgili genel merkezimizde görev alıyor. Onun burada olması da güzel bir tevafuk.
TEKNOFEST ateşini, 2018’de yaktık. Bunun büyük bir kora dönüşeceğini tahmin etmiyorduk. Hamdolsun Türkiye’nin her tarafından TEKNOFEST biliniyor. Çok güzel işler yapıyor arkadaşlarımız. TEKNOFEST Samsun’a çok yakıştı. KOSGEB’in zaten KOBİ’lerimize, mikro ve küçük işletmelerimize verdiği destek malum. KOSGEB’i de daha fazla TEKNOFEST’in içerisinde göreceğiz. Ben ödül alan almayan herkesi tebrik ediyorum.
Çağrı ile desteklenecek 21 işletme, karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik yenilikçi uygulamalar ve karbon emisyonlarının izlenmesine yönelik sistemler konularındaki projelerini 8-24 ay arasında gerçekleştirecek.
Destek üst limiti 2 milyon lira olan çağrıda, proje ile ilişkilendirilmiş olmak kaydıyla işletmede tam zamanlı çalışması şartı ile mevcut veya yeni istihdam edilecek personel 400 bin liraya kadar desteklenecek. Çağrıda, işletmeler makine-teçhizat, donanım, ham madde, yazılım ve hizmet alımı giderler için desteği alabilecek. İşletmelerin sınai mülkiyet hakları giderleri, test, analiz ve belgelendirme giderleri, proje danışmanlık giderleri, eğitim giderleri, proje tanıtım giderleri ve Yurtiçi ve Yurtdışı Kongre/Konferans/Fuar Ziyareti/Teknolojik İş Birliği Ziyareti Desteği de destek kapsamında olacak.
Birincilik Ödülü: Zebra Elektronik (Farklı türdeki elektrikli araçları şarj edebilecek şarj ünitesi geliştirilmesi projesi)
İkincilik Ödülü: Semtrio Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri (Lojistik firmaları için karbon ayak izi yönetimi konusunda uçtan uca hizmet sunmayı hedefleyen SaaS ‘Software as a Service’ hizmet modelli bir yazılımın geliştirilmesi projesi)
Ücüncülük Ödülü: Biopols Biyoteknoloji (Antibakteriyel ve antioksidan özellik gösteren biyopolimer film kaplı kompozit kağıt gıda saklama ambalajı geliştirilmesi projesi)
Jüri Özel Ödülü: DK Makine (Doğaya serbest olarak bırakılmış organik atık maddelerini geri dönüşümü için elektrikli proliz makinası geliştirilmesi projesi).