Başkan Erdoğan, müjdeyi peş peşe verdi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 'Yılbaşından itibaren elektrik fiyatlarında, konutlarda yüzde 10 indirim yapıyoruz. Aynı şekilde, konutlarda ve küçük-orta ölçekli işletmeler ile ticarethanelerde kullanılan doğal gazın fiyatında da yüzde 10'luk bir indirime gidiyoruz' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin ilk bütçesinin, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüp, yapılan oylamayla kabul edildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, her açıdan ülkenin ihtiyaçlarına cevap veren, 2019’u en verimli, en başarılı, yeni hizmet, yatırım ve önemli projelerle değerlendirmeye imkân sağlayan bir bütçe hazırladıklarına inandığını söyledi.

 

“Bütçe disiplini önceliğimiz olmayı sürdürecek”

 

Bütçenin verdiği imkânları en iyi şekilde kullanarak, son 16 yıldır olduğu gibi önümüzdeki dönemde de Türkiye’yi şahlandırmaya, zaferlerden zaferlere taşımaya devam edeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütçenin hazırlamasında emeği geçenlere ve bütçe maratonunu başarıyla sonuçlandıran Cumhur İttifakı ruhunu Genel Kurul’da da yaşatan milletvekillerine teşekkür etti.

 

2019 yılı bütçe giderlerinin 961, faiz hariç olarak 843.7 milyar lira olarak planlandığına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılı için bütçe gelirlerini 880.4, vergi gelirlerini 756.5, bütçe açığını 80.6 ve faiz dışı fazla rakamını da 36.7 milyar lira olarak öngördüklerini kaydetti.

 

2018 için merkezî yönetim bütçe giderlerinin 821.8, bütçe gelirlerinin 749.6, bütçe açığının 72.1 ve faiz dışı dengenin de 4.3 milyar lira olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bütçe disiplini, her zamanki gibi önceliğimiz olmayı sürdürüyor. Milletimizden topladığımız vergileri, yine milletimizin istifadesine sunmayı esas alıyoruz” diye konuştu.

 

AK Parti öncesine ilişkin örnek veren ve 2002 yılındaki faiz harcamalarının, bütçe giderlerinin yüzde 43’üne, vergi gelirlerinin de yüzde 86’sına karşılık geldiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, o dönemde toplanan her 100 liralık verginin 86 lirasının faiz ödemesine ayrıldığına, 2017 kesin rakamları itibariyle ise bu oranın yüzde 10’lar seviyesine gerilediğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şayet faiz harcamaları 2002 seviyesinde devam etseydi, önümüzdeki yıl 300 milyar liralık bir kaynağı milletimize eğitim, sağlık, güvenlik, ulaştırma, tarım, sanayi, imar hizmetleri vermek için değil; faiz ödemesi için kullanmak zorunda kalacaktık” diye ekledi.

“2019 Bütçesi hizmet odaklı”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 bütçesinin, hizmet odaklı bir bütçe olduğuna işaret ederek, eğitime bütçenin yüzde 17’sine denk gelecek şekilde 161, sağlığa 157, altyapı yatırımlarına 65.1, özel sektörün desteklenmesine 32.8, belediyelerin ve il özel idarelerinin hizmet ve yatırımlarına 93.6, tarıma 26.5, sosyal yardım projelerine 62.1 milyar lira ayırdıklarını açıkladı.

 

Çalışanların ve ücretlilerin geçim seviyelerini yükseltmek için her türlü tedbiri aldıklarını ve almaya devam ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç çocuklu asgari ücretlinin aylık vergi yükünü sıfıra indirdiklerini, esnafın 9 bin liraya kadar olan kazancını vergi dışı bıraktıklarını, genç girişimcileri destekleyerek yıllık 75 bin liraya kadar vergi muafiyetleri getirdiklerini, yatırımcıların ve işletmecilerin maliyetlerini azalttıklarını hatırlattı.

 

Pek çok sektörde ÖTV, KDV ve harç indirimleri yaptıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde vergi politikalarını bütüncül ve adil bir anlayışla gözden geçirecek, yatırım, üretim ve istihdam teşviklerine devam edeceğiz” dedi.

 

Asgari Ücrette Yüzde 26 Artış

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda; 2019 ve 2020 yıllarında ilk defa işe alınacak her işçinin, asgari ücret üzerinden tüm sigorta ve vergi giderlerini devletin üstleneceğini, kadın, genç ve engelli istihdamındaki teşvik süresini 12 aydan 18 aya çıkardıklarını, imalat sanayiinde 2019 yılı boyunca AR-GE faaliyetlerinde süre sınırı olmaksızın yeni makine ve teçhizat alımlarında KDV’nin alınmayacağını, turizmde 2019’u Göbeklitepe Yılı olarak ilan edilerek, bölgede turizm açısından bir hareketlenme yaşanmasını beklediklerini açıkladı.

 

Yılbaşından itibaren elektrik fiyatlarında, konutlarda yüzde 10 indirim yapacakları,   konutlarda ve küçük-orta ölçekli işletmeler ile ticarethanelerde kullanılan doğal gazın fiyatında da yüzde 10’luk bir indirime gidileceği müjdesini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgesel istihdam teşvikini 1 yıl daha uzattıklarını, 51 il ve 2 ilçede işverenlere sağlanan 6 puanlık SGK teşvikinin devam edeceğini, asgari ücret desteğinin 2019’da 12 ay boyunca verileceğini de sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2019 yılı için asgari ücreti net 2020 lira olarak açıklandığını da belirterek, bu rakamın bekar işçi baz alınarak tespit edildiğini, evli ve çocuklu olma durumuna göre artacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan,  asgari ücretin yüzde 26’nın üzerinde yükseldiğine dikkat çekti ve rakamın hayırlı olması temennisinde bulundu.

 

Bütçe görüşmelerini, siyasi partilerin fikirlerini paylaşarak ülkeye dair hedeflerini, hayallerini ve projelerini de ortaya koydukları arenalar olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek komisyonlardaki gerekse Genel Kurul’daki bütçe görüşmelerinde şu hakikati bir kez daha görme imkânı elde ettik; Meclis’teki ana muhalefet koltuğu münhal durumdadır” değerlendirmesinde bulundu.

Bakmadan Geçme