Başkan Gök: Veteriner hekimler, insan sağlığında etkin rol oynuyor

Kahramanmaraş Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdal Gök, Türkiye'de uygulanmayan tek sağlık sisteminin bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Veteriner hekimlerinin insan sağlığında etkin rol oynadığının altını çizen Başkan Gök, veteriner hekimlerinin sağlık sınıfına dahil edilmesi gerektiğini ifade etti.

Hayvandan insana bulaşan 300’e yakın hastalık türünün olduğunu söyleyen Başkan Gök, veteriner hekimlerin bu hastalıkların insana bulaşmasını önlemek için sürekli sahada mücadele içinde olduklarını belirtti.

Başkan Gök, gazetemize yaptığı özel açıklamada: “Türkiye’deki sağlık sistemine baktığımızda insanlar hastalandığında beşeri hekime gidip muayenesini oluyor ve reçetesi yazılıyor. Ancak bu durum özellikle zoonoz hastalıklarda yeterli değil. Çünkü zoonoz hastalıkların tedavisinde hastalığı tedavi etmek her ne kadar birinci önceliğimiz olsa da asıl önemli olan hastalığın kaynağına inebilmek ve hastalığın yayılmasını önlemektir.

Biz veteriner hekimlerinin en büyük sorumluluğu hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkları önlemektir. Yani bir nevi koruyucu hekimlik yapmaktır.

Meslek mensuplarımız mağdur ediliyor

Türkiye’de uygulanmayan tek sağlık sistemi nedeni ile meslek mensuplarımız mağdur edilmektedir. Tek sağlık sitemi; beşeri hekimlik ile veteriner hekimliği ve gıda güvenliğinin bir arada toplanması bizim en büyük hedefimiz ve isteğimizdir. 
Avrupa’da ve dünyanın birçok yerinde bu tek sağlık sistemi olarak sürdürülmektedir. Türkiye’de ise beşeri hekimlik ön plana çıkarken veteriner hekimliği geri planda kalmaktadır. Oysa biz veteriner hekimleri olarak hastalığı kaynağında çözmek için sürekli mücadele ediyoruz. Bu yüzden veteriner hekimleri olarak insan salığında etkin bir rol üstleniyoruz. Bunun için veteriner hekimleri mutlaka sağlık sınıfında yer alması gerekiyor.

300’e yakın zoonoz hastalığı ile mücadele ediyoruz

Herkesin bildiği gibi brusella, tüberküloz, verem, şarbon ve bunun gibi adını uzun uzun sayabileceğimiz 300’e yakın zoonoz hastalıklar ve yine pandemide gördüğümüz covid-19’da yarasadan insana bulaşan bir zoonoz hastalıktır. 

Bakınız, brusella hastalığı için veteriner hekimlerimiz hayvanlarda aşılama çalışması yapıyor. Yine tüberküloz hastalığını sağlıklı bir hayvanda teşhis edilmesi oldukça zordur. Ancak iç organ muayenesi yapıldığı zaman tespit edilebilir. Kesimhanelerde görev yapan meslektaşlarımız tüberkülozlu bir hayvan tespit edildiğinde derhal müdahale ederek kesimi durdurur ve tüberkülozlu eti imha ettirir. Bunlar gibi daha bir sürü hastalıkla veteriner hekimlerimiz doğrudan müdahale ederek insan sağlığını koruyor.

Veteriner hekimler sağlık sınıfında değerlendirilmelidir

Biz tek sağlık çatısı için mücadelemizi sürdürürken maalesef veteriner hekimleri sağlık sınıfında görülmüyor. Sağlık çalışanlarına verilen haklardan yararlanamamaktadır. Bizim ülkemizde sadece 657 sayılı kanunda sağlık sınıfında sayılıyoruz. Bunun harici bütün kanunlarda sürekli veteriner hekimleri hariç diye bir cümle var. Bu durum bizler için çok üzücü. Veteriner hekimleri sahada ev ev gezerek hizmette bulunmaktadır. Bunun içinde veteriner hekimlerinin mutlaka fiili hizmet hakkından yararlandırılması gerekiyor. Bununla ilgili birçok girişimde bulunulsa da bir sonuç alınamadı. 

Tabi sadece fiili hizmet hakkı değil istediğimiz. Bunun yanı sıra sağlıkta şiddet yasasına da veteriner hekimlerin dahil edilmesi gerekmektedir. Bakın yakın zamanda Türkoğlu İlçemizde bir veteriner hekimimiz muayene için gitti yetiştiricimiz tarafından darp edilmiştir. Sağlık şiddet her yerde ve her şartta şiddettir. Bu yüzden veteriner hekimlerimiz derhal sağlıkta şiddet yasasından faydalandırılmalıdır. Genel merkezimiz dahil tüm odalarımız ile birlikte sürekli istişare halindeyiz. Veteriner hekimlerimizin tek sağlık sitemine dahil edilmesi için mücadelemiz devam ediyor.” Dedi.
 

Bakmadan Geçme