Başkan Gök'ten Kurban Bayramı öncesi önemli açıklama!

Kahramanmaraş Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdal Gök, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine muhakkak riayet edilmesi gerektiğinin önemine dikkat çeken Başkan Gök, Kurban kesim yeri, kesim aşaması ve kurban etlerinin muhafazası hakkında açıklamalarda bulundu.

Kovid-19 gölgesinde Kurban Bayramı yaklaştığını ifade eden Başkan Gök: “Bu durum bayramda alınması gereken tedbirlerin önemini bir kat daha artırmaktadır.  Öncelikle kurbanlık hayvan satış yerine giderken mümkün mertebe kalabalık gidilmemesi, Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen Kovid-19 tedbirlerine riayet edilmesi gerekiyor.

 

“Etin muhafazası insan sağlığı için önemli”

 

Et, insan beslenmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı bir hayvandan elde edilen et uygun koşullarda işlenir ve muhafaza edilir ise mikrobiyolojik olarak güvenilir nitelikte olur. Et, içeriği bakımından mikroorganizmaların gelişimine uygun bir yapıdadır. Dolayısıyla etin muhafazası konusu insan sağlığı için oldukça önemlidir.” Dedi.

 

“Sürdürülebilir hayvancılık için önemli”

 

Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenleri de sıralayan Gök: “Hayvan alırken derisinin parlak, tüylerinin düzgün, aşırı zayıf olmayan, sürdürülebilir hayvancılık için erkek hayvan kesilmesinin tercih edilmesini öneriyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 

“Kaliteli ve sağlıklı bir et için kesim yerinin temiz ve hijyenik olması şart”

 

Kesilecek kurbanlık kadar kesim yerlerinin de önemli olduğuna işaret eden Başkan Gök: “Kaliteli ve sağlıklı bir et için kesim yerinin temiz ve hijyenik olması şarttır. Çünkü hijyenik olmayan yerlerde yapılan kesim neticesinde istenmeyen mikrobiyal bulaşmaların olma ihtimali yüksektir. Bu mikrobiyal bulaşmalar sonucunda kalitesiz, sağlıksız ve çabucak bozulan bir et elde etmiş oluruz. Kovid-19 tedbirleri kapsamında bu sene kurban kesimi sırasında oluşabilecek yoğunluğu azaltmak adına randevulu kesim yapılacak. Kesim yerine randevu saatinde ve kalabalık oluşturmayacak şekilde (mümkünse tek kişi) gidilerek sosyal mesafe kuralına riayet etmemiz gerekiyor. Peki kesim yapılacak yer nasıl olmalı derseniz: 1- Su ile temizlenebilen bir zemin üzerinde kesim yapılmalıdır. 2- Atıkları rahatlıkla uzaklaştırabilecek bir gider olmalı. 3- Kesim yerlerinde öncelikli tercihimiz Veteriner Hekimi gözetimi altında kesim yapılan yerler tercih edilmelidir.” Dedi.

 

 

“İşi bilen profesyonel kişiler tarafından kesim yapılmalıdır”

 

Kesim, işi bilen profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır diyen Gök: “Kesim esnasında hayvanın kanı mümkün olduğunca akıtılmalıdır. Kan, mikrobiyal üremeler için oldukça elverişlidir. Vücuttan ne kadar uzaklaştırıla bilinirse o kadar sağlıklı et elde etmiş oluruz. Bu aşamada yapılan işlem etin saklanma süresini de etkilediği unutulmamalı. Kesim işlemi bittikten sonra hayvanın hayati fonksiyonları bir süre daha devam eder. Bu süre içerisinde kaslarda çeşitli biyokimyasal ve biyofiziksel değişimler olur. Önemli olan, değişimlerin uygun sıcaklıkta ve sürede oluşması.” İfadelerini kullandı.

 

“Kurban etinin muhafazası da çok önemli”

 

Kurban etinin muhafazası hakkında da açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdal Gök:

 

•             Et öncelikle serin bir yerde dinlendirilmeli, küçükbaş hayvan karkası 4 saat,                                                              sığır ise 8-10 saat dinlendirilmeli, normal parçalama bundan sonra yapılmalı.

 

•             Kurban eti kesilir kesilmez dinlendirilmeden buzdolabına veya dondurucuya konulmamalı.

 

•             Etler sıcak halde olduklarında, kapalı kaplara, poşetlere konularak bekletilmemeli, dinlendirme halinde dahi üst üste istiflenerek bekletilmemelidir. Bu uygulamalar etlerin sıcaklığını yükselteceğinden dolayı hızla bozulmasına sebep olabilir.

 

•             Kıyma haline getirilecek etler, teknik ve hijyenik açıdan uygun koşulları sağlayan yerlerde, uygun ekipmanlar kullanılarak yapılmalı, kıyma makineleri hijyenik, soğutuculu ve paslanmaz malzemeden olmalıdır. Kasap reyonu olan marketler ve kasaplar dışında kıyma çekilmesi uygun değil.

 

•             Etin dayanma süresi kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında +4 C° de 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada daha kısadır(12 saat) Etleri uzun süreli muhafaza etmek düşünülüyorsa; Soğutulmuş etler uygun parçalar halinde şoklandıktan sonra -18 C° de saklanmalıdır. Dondurulmuş ürünler raf ömrü 12 ayı geçmeyecek şekilde tüketime sunulmalı.

 

•             Ürünler sadece bir kez dondurulmalı çözündürülmüş ürün tekrar dondurulmamalıdır. Yine taze ürünlerle, dondurulmuş ürünlerin muhafaza sıcaklıkları farklı olduğundan aynı soğutucuda bekletilemez.” İfade etti.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!