Başkan Güngör'den üreten çiftçilere ziyaret

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, ilk olarak Pazarcık ilçesinde sarımsak üretimi yapan çiftçileri ziyaret etti. Başkan Güngör daha sonra çilek üretimi yapılan Çakıroğlu Mahallesi'nde incelemelerde bulunarak tarımsal kalkınmayı destekleyen projelerin her zaman arkasında olacaklarını söyledi. Güngör, ziyaretlerini Maraş Biberi üreten çiftçiler ile bir araya gelerek tamamladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Pazarcık ilçesi Beşçeşme Mahallesinde sarımsak üretimi yapan hemşerilerini ziyaret ederek bilgi alış verişinde bulundu. Kahramanmaraş, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’nın 2019 yılı için hazırladığı rapora göre, Türkiye’de en çok sarımsak üretiminin yapıldığı üçüncü şehirdir.

“Rayihası, lezzeti mükemmel”

Kahramanmaraş’ta yapılan sarımsak üretiminin, sadece nicelik açısından değil tat, koku, aroma gibi nitelik açısından da, üst düzeyde olduğuna dikkat çeken Başkan Güngör, incelemeleri neticesinde yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bugün üreticilerimizle beraber olduk. Öncelikle çilek, akabinde biber, yine akabinde Kadıoğlu Çiftliğinde domates, salatalık, patlıcan üreticileriyle beraber olduk. Son olarak da Pazarcık Beşçeşme Mahallesinde sarımsak üreticilerimizle bir araya geldik. Hep şunu söylüyoruz: Kahramanmaraş’ımız birçok şeyin başkenti. Kahramanmaraş’ımızın aynı zamanda tarımın da başkenti olduğunu görüyoruz. Gerçekten bugün gördüklerimiz şehrimiz ve ülkemiz adına bizi son derece gururlandırdı. Çileğin, biberin, domatesin, salatalığın, patlıcanın ve sarımsağın en iyisinin Kahramanmaraş’ta üretildiğini görüyoruz. Tabi burada toprağımızın, güneşimizin, suyumuzun, havamızın çok büyük önemi ve etkisi var. Gerçekten ben bugün üreticilerimizin gece gündüz demeden gayretleriyle ortaya koymuş oldukları ürünleri hasat etmelerinin mutluluğunu gördüm. Onlara yürekten teşekkür ediyorum. Buradaki işçilere yürekten teşekkür ediyoruz. Tadına da baktım, aroması, bizim buralarda rayihası derler, rayihası, lezzeti mükemmel olan bir sarımsak üretildiğini görüyoruz. Tabi sağlık otoriteleri şöyle söylüyor: Gıdalar içinde şifa olarak en başta sarımsak, soğan ve lahana türleri geliyor. Ve sarımsak da doğada bulunabilecek en önemli antibiyotiklerden biri. Burada da onun üretimini görüyoruz. Ben tekrar üreticilerimize, burada emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.”

“Doğal üretim çok kıymetli”

Sıkıntılı günlerin, Allah’ın birer imtihanı olduğunu, birlik ve beraberlik içinde hareket edildiğinde, bu imtihandan daha kolay geçileceğini belirten Başkan Güngör, sözlerine şu şekilde devam etti: “Tabi Kahramanmaraş’ımızın bu potansiyelini, katma değerini artırarak devam ettirmemiz gerekiyor. Devletimizin, belediyemizin desteği de beni mutlu etti. Katma değeri gün geçtikçe yükselen bir üretime doğru hızla ilerliyoruz. Ve hiçbir katkı maddesi olmadan, gerçekten doğal haliyle yapılan üretimin de, son derece kıymetli olduğunu görüyoruz. Allah bu günlerimizi, gayretimizi daha da ileri götürebilmeyi bize nasip etsin, birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Memleketimiz güzel, şehrimiz güzel! İmkanlarımız var. Rabbim her türlü imkanı da vermiş; tarım ürünü de vermiş, hayvancılık yapma imkanı da vermiş; dağ, ova, ticaret, sanayi…çok şükür her şeyi vermiş. Bizim birlik beraberlik içinde olduğumuz müddetçe başaramayacağımız hiçbir şey yok. Tekrar herkese teşekkürlerimi sunuyor, Allah yar ve yardımcımız olsun diyorum.”

Başkan Güngör: “Biber deyince akla Maraş Biberi gelir”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, hafta sonu tarımsal üretim yapılan alanları gezerek çiftçilerle sohbet etti. Başkan Güngör, Maraş Biberi üreticilerini de ziyaret ederek, büyükşehir belediyesi olarak tarımsal üretime destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Maraş deyince biber, biber deyince Maraş akla gelir

Kahramanmaraş’ın her alanda olduğu gibi tarımsal üretim alanında da ön sıralarda yer aldığına dikkat çeken Başkan Güngör: “Toprak, hava, su ve güneş tarımsal üretimin olmazsa olmazıdır. Bu da şehrimizde fazlası ile mevcuttur. Ayrıca bölgemiz gerek iklimi gerekse yayla havası özelliği ile burada yapılan tarımsal ürünlere farklı bir önem kazandırmaktadır. Burada Maraş Biberi üreten çiftçilerimizle birlikte olduk. Gerçekten Maraş Biberi acısı, rayihası ile mükemmel bir ürün. Maraş’la biber ayırt edilemez. Biber deyince Maraş, Maraş deyince biber akla gelir. Ayrıca Maraş Biberi’miz tescillenmiş bir ürünümüzdür. Maraş mutfağının önemli unsurlarından birisi de Maraş Biberi’dir. Bu biberimiz bu ovalarımızda çiftçilerimiz tarafından üretilmektedir” dedi.

Fide desteğimiz devam ediyor

Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal üretime her zaman destek verdiklerine dikkat çeken Başkan Güngör: “Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilerimize fide desteği veriyoruz. Maraş Biberi tohum olarak ekildiği zaman verim kaybı oluyordu. Bunun önüne geçmek için çiftçilerimize fide desteği veriyoruz. Bizim verdiğimiz fidelerle üretim yapan çiftçilerimizin üretimleri daha fazla olmaktadır. Bu da bizi memnun etmektedir. Maraş Biberi’miz kırmızı pul biber olarak Maraş mutfağında yerini almakta ve rengi, kokusu ve rayihası ile yemeklere ayrı bir lezzet ve tat vermektedir. Ben herkese mutlaka Maraş Biberi’ni kırmız pul biber ve toz biber olarak mutfaklarında bulundurmalarını tavsiye ediyorum. Sağlık alanında uzmanlar da zaten biberin insan sağlığı açısından önemli bir yeri olduğunu belirtiyorlar” diye konuştu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi son üç yılda çiftçilere yaklaşık 4 milyon fide desteğinde bulunarak, 800 dönüm alanda 2 milyon 400 bin ton biber üretilmesini sağladı.

Başkan Güngör: “Yerel Kalkınmaya destek olan projelerin arkasındayız”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, ilimizde çilek üretimi yapılan Türkoğlu İlçesi Çakıroğlu Mahallesi’nde çiftçilerle bir araya geldi.

Büyükşehir Belediyesi olarak yerel kalkınmaya önem verdiklerini kaydeden Başkan Güngör, yerel kalkınmaya destek veren bütün projelerin arkasında olduklarını söyledi.

Kahramanmaraş’ın ciddi potansiyeli var

Başkan Güngör, Kahramanmaraş’ın her alanda ciddi bir potansiyeli olan bir il olduğuna dikkat çekerek: “Kahramanmaraş’ımızın rakım farkı 300-3000 arasında olması ve dört bölgede yer alması tarım ve hayvancılık alanlarında çok ciddi bir potansiyel oluşturuyor. Şehrimiz coğrafi yapısı itibari ile de üretime çok elverişli hale geliyor. Dünyada birçok yeri gördüm. Gerçekten Kahramanmaraş kadar bitki çeşitliliğinin çok olduğu yer nadirdir.” dedi.

Aroması en güzel çilek bizde

Türkoğlu İlçesi Çakıroğlu Mahallesi’nde çilek üreticilerini ziyaret ederek tarlada çiftçilerle birlikte çilek toplayan Başkan Güngör: “Burada üretilen çilekler lezzeti, tadı ve aroması ile bölgenin bir numarası. Burada emek veren çiftçi kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum. Burada çok ciddi bir potansiyel var. Yaklaşık 2500 dekar alanda yıllık 600 bin ton üretim yapılmakta ve bunun 500 bin tonu ihraç edilmektedir. Buda ekonomiye ciddi katkı demektir. Geçmişte 1-2 ay yapılan üretimin şimdi 9 aya çıkarılmış olması bizleri ayrıca memnun etmektedir. Büyükşehir Belediyesi olarak her alanda olduğu gibi çilek üreticilerimize de desteğimiz devam ediyor. Emek veren tüm çalışma arkadaşlarımıza ve çiftçilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Gıda OSB ve Sera Projemiz devam ediyor

Başkan Güngör yerel kalkınmayı her zaman desteklediklerine dikkat çekerek sözlerini şu şekilde tamamladı: “Büyükşehir Belediyesi olarak bu bölgede bir gıda organize sanayi bölgesi kurma ve seracılığı geliştirme yönünde proje ve çalışmalarımız sürüyor. Yerel kalkınmaya yönelik esnaflarımızın ve çiftçilerimizin desteklenmesi yönündeki çalışmalarımız da devam ediyor. Bölgemizin kalkınması için imkanlarımız dahilinde elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.”   

Rusya ve Mısır başta geliyor

Kahramanmaraş Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Kaplan, üretilen çileklerin ihraç edildiğine dikkat çekerek: “Bölgemizde ürettiğimiz çilekleri ihraç ediyoruz. Pazarlama sıkıntısı yaşamıyoruz. Rusya ve Mısır başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine çilek ihraç ediyoruz. Büyükşehir Belediyemizin verdiği desteklerden dolayı çok mutluyuz. Bize verilen destekler devam ettiği sürece üretimimiz ve ihracatımız artarak devam edecektir” dedi.

Muhtar Güneş’ten teşekkür

Murat Çakıroğlu Mahallesi Muhtarı Mustafa Güneş ise Büyükşehir Belediyesinin çiftçilere sunduğu desteklerden dolayı oldukça memnun olduklarını ifade ederek Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’e ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!