Belediyelerle, turizm master planı oluşturulacak

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Mardin'in Midyat ilçesinde bazı ziyaretler gerçekleştirdi. Bakan Ersoy, belediyelerle ortak hareket ederek turizm master planı oluşturulacağını söyledi.


Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Mardin’e giden Bakan Ersoy, Mardin Valisi Mahmut Demirtaş ve AK Parti Mardin Milletvekili Şeyhmus Dinçel ile Midyat ilçesine geçti.

Ersoy, burada, Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 30 Nisan 2021'de eklenen ve daimi listeye kabul edilmesi için çalışmaların sürdüğü Mor Sobo Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi (Yoldath Aloho), Deyrulzafaran Manastırı, Mor Gabriel Manastırı, Mor Abai Manastırı, Mor Loozor Manastırı, Mor Yakup Manastırı, Mor Quryaqos Kilisesi ve Mor Azozo Kilisesi ile ilgili hazırlanan tanıtım sunumunu izledi.

Bakan Ersoy daha sonra Telkari Müzesi yapılması planlanan tarihi binayı, Devlet Konuk Evi’ni, Estel Han’ı, Kültür Evi’ni ve Binbaşı Abdurrahman Efendi Konağı’nı ziyaret etti.

Estel Bölgesinde restore edilen tarihi yapılar ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları ile ilgili de inceleme yapan Ersoy, daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Mardin Müzesi ve Midyat Belediyesi iş birliğiyle Ulu Cami Mahallesi'nde başlatılan, "Matiate Yeraltı Şehri Altunkaynak Kazı Alanı"na geçti.

Bakan Ersoy, yaptığı incelemenin ardından, ibadethane, silo, su kuyuları bulunan ve dehlizlerle geçişlerin olduğu "Matiate" olarak adlandırılan, milattan sonra 2. ve 3. yüzyıla ait çok sayıda eser ortaya çıkarılan yer altı şehri ile ilgili Belediye Başkanı Şahin, Mardin Müze Müdürü ve Kazı Başkanı Gani Tarkan ile diğer yetkililerden bilgi aldı.

Belediyelerle "turizm master planı" oluşturulacak

Bu amaçla bölgeyi ziyaret ettiklerini, Midyat'ın dünya turizm pastasından hak ettiği değeri alması için bir eylem planı çerçevesinde neler yapılması gerektiğini yerel yönetimlerle değerlendirdiklerini ifade eden Ersoy, hızlı bir şekilde bunu sonuçlandırmak istediklerini belirtti.

Ersoy, bu bağlamda belediyelerle "turizm master planı" oluşturacaklarını, bu planı beklemeden de yaptıkları tespitlerle ilerleyerek bölgedeki restorasyon ve renovasyon çalışmalarına başladıklarını dile getirerek, "Onları hızlandırarak devam edeceğiz. Yine belediyemizin desteğiyle yapmış olduğumuz sokak sağlıklaştırma çalışmaları vardı. Yani buranın sadece üstü değil fark ettiğiniz gibi altı da çok çok değerli. Buradaki ikinci etap sokak sağlıklaştırma çalışmaları ve Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmiş olan birçok da kilisemiz ve manastırımız var. Onlarla ilgili restorasyon ve renovasyon destek çalışmalarımıza da devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Dünyadaki örnek noktalardan biri

Dünyanın sayılı turizm merkezinden biri olması için dünyanın sayılı yer altı şehirlerinden biri olan Matiate'ye de yoğun bir ilgi gösterdiklerine işaret eden Ersoy, bu kapsamda çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Bakmadan Geçme