BEYPER Başkan Yardımcısı Ercan Aygün: Türkiye, beyaz eşya üretiminde dünya 2'ncisi
Türkiye Beyaz Eşya Perakendeciler Derneği (BEYPER) Başkan Yardımcısı ve Aygün AVM Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Aygün, gazetemize verdiği özel röportajda beyaz eşya sektörüyle ilgili bilgiler verdi.
Aygün AVM olarak 1976’dan itibaren beyaz eşya sektörde hizmet verdiklerini belirten Ercan Aygün: “Sektörde 47 yıllık bir markayız. Ben ikinci kuşak olarak 37 yıldır beyaz eşya sektöründe kendi ürünlerini satan bu mağazanın geleceği için çalışmaktayım. Şuanda 6 mağaza 27 çalışan ve yaklaşık olarak 1800 m2 teşhir alanımızla ilimize hizmet etmekteyiz. Bizim Aygün AVM olarak tek gayretimiz en yeni teknolojileri vatandaşlarımıza sunabilmektir. Özellikle tüm teknolojik gelişmelerin takipçisi olarak yeni bir ürün Türk pazarına girdiği anda mağazalarımızda bulundurmak bizim için bir gurur kaynağıdır. Aynı zamanda ürünlerin tanıtımını yapmak, kullanımını doğru göstererek insanlara doğru hizmeti vermeye çalışmaktayız.
Türkiye, beyaz eşya üretiminde dünya ikincisi
Aygün AVM aynı zamanda Vestel ve Samsung’un kurumsal konsept mağazaları arasındadır. Vestel gibi tamamen yerli üretim yapan ve Türk mühendisler tarafından üretilen ürünleri dünya pazarına sunan bir markanın ve yine Avrupa’nın en genç markalarından olan Samsung’u da tek çatı altında toplayan bir teknoloji mağazası olarak temsil etmekten onur duyuyoruz. Her iki markada teknolojiyi yakından takip ederek üretime geçmektedir. Bu durum Türkiye’yi beyaz eşya üretiminde dünyanın ikinci ülkesi haline getirmiştir. Şuan Türkiye’de üretilen beyaz eşyalar 180 ülkeye ihraç edilmekte olup, bu da ülkemize döviz ve istihdam sağlamaktadır.” Dedi.
Biz teknolojiyi üretip geliştirebilen bir ülke haline geldik
Ar-Ge’ye verilen önemin altını çizen Aygün: “Teknoloji sektörü harekete geçiriyor özellikle Ar-Ge alanında Vestel’in sadece Manisa’da ki fabrikasında 1700 kişi çalışıyor. Ar-Ge’nin en büyük özelliği daha iyisini üretebilmek için önce hayal kurup daha sonra bunu hayata geçirebilmek için uğraşmasıdır. Türkiye’de bulunan teknoloji firmaları dünya çapında tanınmaktadır. Her sektörde olduğu gibi beyaz eşya sektöründe de rekabet ortamı bulunmakta ancak bizim en büyük vurgumuz rekabetin fiyat olarak algılanmaması gerektiğidir. Her ürünün kendi özelliklerine göre bir fiyat endeksi bulunmaktadır. Ancak rekabeti ürünün fiyatı değil teknolojik özellikleri etkilemektedir.
Online alışveriş, gerekli güveni de sağlayamamakta
Artık mağazalar online, offline, zincir, çeyiz mağazaları olarak kategorilere ayrılmakta. Biz offline mağazalar olarak genellikle tüketicinin birebir ihtiyaç duyduğu ve ürün seçiminde kolaylık sağlayan çeşitleri sunarak bu ürünler üzerinde testler yaparak tüketicinin bütçesine göre ürün belirlemekteyiz. Ayrıca üründe arıza oluştuğunda geri hizmet olarak servisi anında yönlendire biliyoruz. Ancak online alışverişte bu hizmetlerden faydalanılamamaktadır. İnsanlar ürünleri daha ucuza satın aldıklarını düşünürken yanlış ürün alabilmekteler. Ayrıca online alışveriş, gerekli güveni de sağlayamamaktadır. Birçok insanın daha ucuza ürün almaya çalışırken dolandırıldığını gördük. bu haberler bizi çok üzdü. İnsanlar parayı zor kazanıyor. Bu yüzden alışverişlerinde biraz daha dikkatli olup doğru noktalardan alışverişte bulunurlarsa haklarını korumuş olurlar. Online alışverişte bu hakları korumak oldukça zordur. Hangi kategorideki mağazadan alınırsanız alın aynı fabrikadan alınan bir üründe fiyat farklılığı yoktur. Hatta biz konsept mağaza olduğumuz için şirketlerin verdiği desteklerle fiyatlarda bazı esnemelerde bulunabiliyoruz. Tüketici elbette online alışverişi tercih edebilir ama biz ürünlerin incelenmeden alınması taraftarı değiliz.
Dernek olarak sektörü kalkındırmak için çalışmalarda bulunuyoruz
Perakende satışlarının özellikle online satışlarında etkisi nedeniyle zarara uğraması biz Türkiye Beyaz Eşya Perakendeciler Derneği olarak harekete geçmemize neden oldu. Türkiye’nin her noktasında tüm bayilerle istişare içerisinde sektörü kalkındırmak için çalışmalarda bulunuyoruz ve özellikle perakendeciliği uzun süre ayakta tutmak için atılımlar yapmaktayız.
Türkiye’de yılda 1 Milyon 200 Bin adet beyaz eşya satış pazarı var. Bu pazarda Kahramanmaraş’ın da yeri bellidir. Kahramanmaraş’ta ki bayi sayısı diğer illerin ortalamasına bakıldığında biraz fazladır. Bu oran yılda yüzde 4 ya da 5’lik bir artış gösterir. Satış kanallarımız ise perakende de ev yenileyen, yeni evlenen, boşanan çiftler ve miladını dolduran ürünlerden oluşan pazardır. Bu kanallarda satışlara yansımaktadır.” İfade etti.
Enflasyonun bizi çok fazla etkilediğini düşünmüyorum
Enflasyonun yarattığı olumsuzluk hakkında konuşan Aygün: “Beyaz eşya sektöründe enflasyon oranı yılda yüzde yetmişi geçmedi. Tabi ki bu oran ürünlere göre farklılık gösterdi. Ancak ürün fiyatlarında çok büyük artışlara neden olmadı. İnsanların alım gücünün düşmesine rağmen sektörün büyüklüğü ve ihracatın yüksek olması nedeniyle iç pazarda aynı oranda zamları yansıtmadılar. Bu durum bizi mutlu etti. Fiyatların çok artmaması insanlara kolaylık sağlayacaktır.”
İnsanların yaşam standartlarının yükselmesi gerekiyor
Günümüzde insanlar beyaz eşya ihtiyaçları için bütçe ayırmadıklarından ani bir sorunda önce tamirata yöneliyorlar. Bozulan ürünün masrafı yüzde yirminin altına kalıyorsa tamir ettirerek çözüm üretmeye çalışıyorlar. Bu oran arttığında ise yenisini almaya gayret ediyorlar. Bunun en büyük nedeni piyasadaki bazı sektörlerin zam oranlarının yüksekliği. Özellikle insanların temel masraflarına yönelik zam oranlarının yüksek olması hane bazlı iç harcamada beyaz eşyaya ayrılan payı çok düşürdü. Bu konunun altını çizmek istiyorum. İnsanların alım gücü azaldı, gelir seviyeleri düştü. Biz BEYPER Derneği olarak ta Ticaret ve Sanayi Odası olarak ta insanların gelir seviyesi nispetinde kredi kartları limitlerinin de artmasını ve taksit sayılarının yükselmesini yetkililerden talep ediyoruz. Bu kolaylıklar sağlandığı takdirde insanların yaşam standartlarının yükseleceğini düşünüyoruz.
KDV ve stopaj vergisinde indirim bekliyoruz
Biz sektörümüzü seviyoruz, devamlılığını istiyoruz. Ancak verilen emeğin karşılığında bazı masraflarda çözüm üretilmesi gerekiyor. Bu konularda diğer sektörlerin olduğu gibi bizim de masraflarımız çok yüksek. Özellikle kira ve enerji giderlerimizde devlet desteği talep ediyoruz. Bir dönem KDV ve stopaj vergisinde indirim bekliyoruz. Bunlar bizim sektöre dair beklediğimiz değişiklikler. Bu değişiklikler gündeme alınırsa sektör gelişme gösterecek. Esnafların ayakta kalma süresi uzayacaktır. Bu gibi önlemeler alınmazsa biz kendimizi korumak için küçülmeye gitmeye mahkum kalıyoruz. Esnaflar olarak elimizden geldiğince ayakta kalma süremizi uzatmaya çalışacağız.” Dedi.