Bir klasiği günümüze taşıyan müze: Cibali Karakolu
Tiyatro oyunları ve sinema filmleri sayesinde adı hafızalarımıza kazınan Cibali Karakolu, bugün müze olarak ziyaretçilerini geçmişe götürüyor.
İstanbul`un Fatih ilçesinde yer alan Cibali Karakolu, İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı iş birliğiyle gerçekleştirilen restorasyonun ardından kapılarını müze olarak açtı.
II. Mahmut Dönemi’nde müslüman ve gayrimüslimlerin asayişlerinin sağlanması için binalar inşa edildi. Cibali Karakolu da bunlardan bir tanesiydi.
1800`lü yıllarda Polis Teşkilatı`nın kurulmasıyla karakol olarak kullanılmaya başlanan bina Cibali`de asayiş merkezi olarak hizmet vermişti.
Bir dönem kaderine terk edildi Cibali Karakolu. 2021 yılında başlatılan restorasyon projesi ise 2 yıl sürdü. Müze olan Cibali Karakolu, içerisinde birçok değerli eşyayı barındırıyor. Türk Polis Teşkilatı`na ait birçok nostaljik obje, belge, malzeme ve silahın da sergilendiği tarihi bina, Türk tiyatrosunun simge isimlerinden Nejat Uygur ve Zihni Göktay`ın tiyatro oyunlarına ve Cüneyt Arkın`ın başrolde oynadığı sinema filmine de ilham kaynağı olmuştur.
İstanbul’un Fethi sırasında bölgede bulunan kapıdan Fatih Sultan Mehmet ile birlikte geçen Cebe Ali Bey’in türbesi de bina içerisinde yer alıyor. Cibali Karakolu Müzesi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açıyor.