Buğdayda süne ile biyolojik mücadele başladı

Buğdayda büyük kalite ve verim kayıplarına sebep olan süne ile mücadele kapsamında, Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından toplanarak Adana Biyolojik Mücadele Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilen kışlamış ergin sünelerle parazitoid üretimi yapılarak buğday alanlarına salımı gerçekleştirildi.

Bu amaçla Pazarcık İlçesine bağlı Evri-Taşbiçme Mahallesinde İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İbrahim Kargı, Pazarcık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cemal Karasakal, Adana Biyolojik Mücadele Enstitüsü Müdürlüğü teknik personelleri Vahdettin Akmeşe ve Ahmet Doğru, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personelleri, Evri-Taşbiçme Mahallesi Muhtarı Adem Akpolat ve çiftçilerin katılımıyla eğitim toplantısı ve akabinde arazide süne parazitoid salımı gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada; “Doğada var olan süne yumurta parazitoidleri kendi yumurtasını süne yumurtaları içine bırakarak sünenin populasyonunu azaltmada önemli bir katkı sağlamaktadır. Bunların yetersiz olduğu zamanlarda süne populasyonu artmakta, bu da buğdaya büyük zararlar vermektedir. Bu amaçla süne parazitoidi yani faydalı böcek üretimi için 12.000 adet kışlamış ergin süne İl Müdürlüğümüz teknik ekipleri tarafından buğday alanlarından toplanmıştır. Bu süneler Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Laboratuvarlarına süne parazitoidi üretim amacıyla gönderilmiş olup, üretilen 90.000 adet süne yumurta parazitoidinin doğaya salımı çiftçiler tarafından yapılmış ve bu şekilde süneye karşı mücadeleye katkı sağlanmış olacaktır. Süne Mücadelesi Yönetimli Çiftçi Mücadelesi şeklinde yapılmakta olup, İl Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından 1.417.137 da buğday ekim alanının 400.000 da’lık kısmında süne survey çalışmaları yapılmaktadır. 

Süne survey çalışmaları Afşin, Dulkadiroğlu, Elbistan, Ekinözü, Pazarcık ve Türkoğlu ilçelerinde 9 ekip şefi ve toplam 29 teknik personelle yürütülmektedir. Şubat-Ağustos ayları arasında gerek kışlaklarda, gerekse buğday ekim alanlarında tarla kontrolleri yapılarak mücadeleye gerek duyulan alanlar muhtarlar vasıtasıyla çiftçilere bildirilmektedir.” ifadelerine yer verildi. 
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!