CHP 96'ncı yılını kutluyor!

Cumhuriyet Halk Partisinin ( CHP) 96. Kuruluş Yıldönümü Kahramanmaraş'ta il başkanlığı tarafından düzenlenen programla kutlandı.

Program saygı duruşu ve istiklal marşıyla başladı, ardından Atatürk anıtına çelenk sunumuyla ve basın açıklamasıyla sona erdi.

 

Programda açıklamalarda bulunan CHP il gençlik kolları başkanı Cem Yıldız, “Cumhuriyet Halk Partisi Emperyalizme karşı ulusal başkaldırının öncüsü olan Kuvayı Milliye, Müdafaa-i Hukuk cemiyetlerinin oluşumuna dayanak oldu. Müdafaa-i Hukuk ise işgal altındaki Anadolu’da, yerel kimlikten ulusal kimliğe ve ulusal dayanışmaya ulaşmayı, gücünü ulusal iradeye dayandırmayı hedef aldı. CHP, kurucusu ve ilk Genel Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ulusal bağımsızlığı kazanan, Cumhuriyeti kuran, saltanatı kaldıran, hilafete son veren ve ulusal birliği sağlayan partidir.”dedi.

 

 

“Demokratikleşme sürecinde öncü misyonunu sürdürdük”

 

1930’lu yıllarda yapılan devrimlerin yerleşmesi açısından CHP’nin önemli rol oynadığını belirten Başkan Yıldız şunları söyledi: “Eğitim ve kültür politikaları kapsamında Halkevleri, Halkodaları, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Köy Eğitmen Teşkilatı, Köy Enstitüleri’nin kurulmasını sağlamıştır. Ekonomik kalkınma hususunda, Devlet ve özel sektör eliyle ülkenin bir an önce kalkınması ve bu amaçla çok sayıda sanayi, finans ve benzeri kalkınma kuruluşunun kurulmasına öncülük etmiştir. Ulusal sanayinin ve ekonominin gelişmesine öncülük etmiştir.  İkinci Dünya Savaşı sonrasında tek parti konumunun tüm olanaklarına karşın, çok partili rejime geçişi sağlayarak Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde de öncü misyonunu sürdürmüştür. Çağdaş sosyal demokrasinin evrensel değerleri olan “özgürlük, eşitlik, dayanışma, emeğin üstünlüğü, gelişmenin bütünlüğü ve etkinliği ile demokratikleşme” kavramları içinde bulunduğumuz dönemde CHP’nin Türkiye’de kurumsallaştırmaya çalıştığı ve Programlarında önemle vurguladığı başlıca ilkeler arasında yer almaktadır. CHP’nin tarihsel kimliği, Atatürk devrimlerinin birikimleri ile “altı ok” ilkeleri eşliğinde; Kemal Atatürk’ün, “Bağımsızlık benim karakterimdir”, İsmet İnönü’nün, “Namuslular da, en az namussuzlar kadar cesur olmalıdır” sözleri ile öz ifadesini bulan bu soylu ve erdemli gelenek ile şekillendi. 96 yıl sonra yine ilk günün heyecanı ile çağdaş Türkiye yolunda en ufak bir sapma yoktur.”

Bakmadan Geçme