Çin ile nükleer santral görüşmelerinde sona doğru

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Trakya'da yapımı planlanan nükleer enerji santraline yönelik Çin ile görüşmeler yürüttüklerini belirterek 'Hükümetler arası anlaşmayı birkaç ay içinde sonuçlandırmak için çalışıyoruz.' dedi.

Bakan Bayraktar, Çin ziyareti sırasında Çin Merkez Televizyonu tarafından yönetilen ve 24 saat İngilizce yayın yapan CGTN haber kanalının soruların yanıtladı. 

Atılması gereken adımlar

Bayraktar, Türkiye’de enerji alanında belirlenen hedeflere ulaşmak için çeşitli adımlar atılması gerektiğine işaret ederek "Yenilenebilir kaynaklarımızı kullanmamız, enerji çeşitliliğimize nükleeri de eklememiz, geçiş yakıtı olarak doğal gazı kullanmamız gerekiyor. Kritik mineraller ile depolama ve hidrojen gibi bazı yeni teknolojilere de yatırım yapmamız lazım." diye konuştu.

Ortak hedefler

Çin'in yenilenebilir ve nükleer enerji alanında küresel anlamda önemli bir konumda olduğunu ifade eden Bayraktar, "Çin, dünyadaki büyük yenilenebilir ekipman tedarikçilerine ve yenilenebilir enerji jeneratör şirketlerine sahip. Birçok yeni nükleer reaktör inşa ediyor. Dolayısıyla bu alanlarda ortak bir anlayış ve hedeflere sahip olduğumuzu düşünüyorum. Bu nedenle Çin ile enerji alanında iş birliğine büyük önem veriyoruz." dedi.

Çerçeve anlaşma

Bayraktar, Ekim ayında Çin'de düzenlenecek uluslararası madencilik konferansına konuşmacı olarak davet edildiğini anlatarak “Büyük ihtimalle Çin Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile madencilik alanında iş birliğine ilişkin bir tür çerçeve anlaşması imzalayacağız." ifadelerini kullandı.

Kritik mineraller

Kritik minerallerin sadece Çin veya Türkiye için değil aynı zamanda küresel ekonomi için de hayati önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, yeşil enerjiye geçiş sürecinde elektrikli araçlar ve piller gibi yeni teknolojilerde kullanılacak çok fazla ham maddeye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Sağlam yol haritası

Bayraktar, Çin ile nükleer alanda iş birliğinin 2016'ya dayandığını kaydederek “Çinli bir firma ile iş birliği anlaşması imzalamıştık. O tarihten bu yana önemli tüketim bölgelerimizden biri olan Trakya'da 4 nükleer reaktör inşa etmek için görüşmelerde bulunuyoruz. Artık önümüzde daha sağlam bir yol haritası var ve umarım bu şirketle tüm bu görüşmeleri sonuçlandırabileceğiz." diye konuştu.

Büyük bir ortaklık

Nükleer enerji projesine yönelik hükümetler arası anlaşma imzalanırsa iki ülke için de büyük bir ortaklık olacağına dikkati çeken Bayraktar, "Bu hükümetler arası anlaşmayı birkaç ay içinde sonuçlandırmak için çalışıyoruz." dedi.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!