- Haberler
- Kahramanmaraş
- Çınar: 'Mücadelemiz devam ediyor!'
Çınar: 'Mücadelemiz devam ediyor!'
HAK-İŞ Kahramanmaraş İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanı Ömer Çınar, sosyal hesabından yaptığı paylaşımda, 2019 Kamu İşçi Toplu Sözleşmesine dâhil edilmek için mücadelemiz devam ediyor dedi.
HAK-İŞ Konfederasyonunun 2019 yılı kamu kesimi toplu iş sözleşmesi önerilerini sıralayan Çınar şu ifadelere yer verdi;
1. Taban ücret ve iyileştirme
Toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihindeki sendika üyesi işçilerin en düşük aylık brüt çıplak ücretleri 4.250 TL’ye yükseltilecektir. Toplu iş sözleşmesinin imza tarihinden sonra işe alınanların da taban ücreti bu tutarın altında olamaz.
Bu yükseltmeden sonra, tüm işçilerin toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihindeki aylık çıplak brüt ücretlerine 360 (üç yüz altmış lira) TL iyileştirme yapılacaktır.
2. 696 KHK ile kadroya geçen işçilerin taban ücreti ve iyileştirme
696 KHK ile geçişi yapılan işçilerin günlük ücretleri geçiş yaptığı iş yerinde taşeron alt işveren firmalar yanında çalıştığı süre dikkate alınarak tespit edilecek kıdemine karşılık gelen emsal işçinin günlük çıplak ücretine yükseltilir. Bu kapsamda Eşit işe eşit ücret prensibi doğrultusunda gerekli işlemler yapılır.
3. Ücret zammı
a. Birinci Yıl Birinci Altı Ay Ücret Zammı İşçilerin (1.Fıkradaki) yükseltme ve iyileştirme yapıldıktan sonra, toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihinde işyerinde çalışan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine, yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere birinci yıl birinci altı ay için yüzde 15 oranında ücret zammı yapılır.
b. Birinci Yıl İkinci Altı Ay Ücret Zammı İşyerinde çalışan işçilerin brüt çıplak ücretlerine, yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere birinci yıl ikinci altı ay için; Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Haziran 2019 indeks sayısının Aralık 2018 indeks göre değişim oranına yüzde 5 (beş) refah payı ilavesiyle ücret zammı yapılır.
c. İkinci Yıl Birinci Altı Ay Ücret Zammı İşyerinde çalışan işçilerin brüt çıplak ücretlerine, yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere ikinci yıl birinci altı ay için; Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Aralık 2019 indeks sayısının, Haziran 2019 indeks sayısına göre değişim oranına yüzde 5 (beş) refah payı ilavesiyle ücret zammı yapılır.
d. İkinci Yıl İkinci Altı Ay Ücret Zammı İşyerinde çalışan işçilerin brüt çıplak ücretlerine, yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere ikinci yıl birinci altı ay için; Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Haziran 2020 indeks sayısının, Aralık 2019 indeks sayısına göre değişim oranına yüzde 5 (beş) refah payı ilavesiyle ücret zammı yapılır.
Yukarıda belirlenen zam oranları her toplu iş sözleşmesinin yürürlük süresi madde metni esas alınarak düzenlenecektir.
4. Ek ödeme
Bu çerçeve protokolü uyarınca bağıtlanacak toplu iş sözleşmelerinin kapsamındaki işçilere; her yılın Mayıs ve Eylül ayları içinde birer defaya mahsus olmak ve başkaca bir ödemeyi etkilememek üzere 1.250 TL olmak üzere toplam 2.500 TL ‘ek ödeme’ yapılır. Bu ödemeden toplu iş sözleşmesinin imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye olan işçiler yararlanır. Bu ödeme, kıstelyevm şeklinde uygulanmaz
5. Sosyal yardımlar
1 YIL, 2 YIL
a. Sosyal Yardım
575 TL/ay 650 TL/ay
b. Yemek Parası 20 TL/gün 22 TL/gün
c. Aile ve Çocuk Yardımı Devlet memurlarına verilen miktarda ödenir.
d. Giyim Yardımı 500 TL/yıl 600 TL/yıl
e. Yukarıdaki yer alan sosyal yardımlardan yüksek olanlar sözleşmede belirlenen zam oranı miktarında artırılır.
f. Yukarıda yer almayan sosyal yardımlara ücret zamları oranında zam yapılır.
g. Yukarıda yer almayan ancak toplu iş sözleşmesinde yer alan maktu ödemeler (ücrete bağlı olmayan ödemeler, doğum, ölüm, evlenme, yol yardımları ile prim, tazminat vb ödemeler) taraflar arasında başka bir anlaşma yapılmamışsa toplu iş sözleşmelerinin ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
6. Farkların ödenme zamanı
Toplu iş sözleşmelerinin yürürlük tarihi ile imza tarihi arasında oluşacak ücret ve diğer tüm ödemelere ilişkin farklar kurumların bütçe imkanları göz önüne alınarak gecikmeden ödenecektir.
7. işyerine / işletmeye özgü sorunlar
İşyeri / işletme / işkoluna özgü ücret ve diğer hak edişler, iş riski analizi, görev tanımı ve mesai düzenlemeleri ile çalışma ilişkileri gibi sorunlar toplu iş sözleşmesinin tarafları arasında görüşülerek sonuca bağlanır.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakta olan veya naklen/açıktan atanarak ya da kanunla geçiş yapan işçilerin toplu iş sözleşmelerinden doğan her türlü hak ve menfaatleri (intibakı) gittikleri işyerindeki benzer işçilerin durumu ve geldikleri işyerlerindeki sigorta başlangıç tarihlerine göre hizmet yılları emsal alınarak yapılır.
8. Mevsimlik ve geçici işçiler
- 696 sayılı KHK ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan, çalışma süreleri 9 ay 29 güne kadar çıkartılan mevsimlik ve geçici işçi çalıştırma uygulamasının 9 ay 29 gün üzerinden devamlı hale getirilmesi; Bu kapsamda ki işçiler arasında yeni işçi alımlarında geçici işçilerin daimi işçi kadrosuna geçirilme öncelikleri olacaktır.
Buna ilaveten kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan tüm mevsimlik ve geçici işçilerinin daimi kadroya geçirilmesi için çalışmalar devam edecektir.
9. Daimi işçi kadrosuna alınan alt işveren işçilerinin durumu
Bu sözleşme ile 696 sayılı KHK kapsamında daimi işçi kadrolarına geçirilen taşeron işçileri, kanuni düzenleme yapılarak, asıl işyerinde geçerli toplu iş sözleşmesi kapsamında işbu çerçeve anlaşma protokolü ile belirlenen ücret, sosyal yardım ödemeleri ve idari maddelerden faydalanır.
- 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerin 2019-2020 yılında almış oldukları yüzde 4+4 ücret zamlarının Kamu çerçeve protokol sözleşmesinde revize edilerek oluşan enflasyon farklarından da yararlanır.
Bu kapsamda kadroya geçirilen işçiler, iş tanımı yapılarak kadrolu işçilerin bu toplu iş sözleşmesindeki maaş ve özlük haklarına kavuşturulurlar.
- 696 sayılı KHK ile kadroya geçen taşeron işçilerin uygulamadan kaynaklı bütün problemlerin giderilmesi için çalışmalar yapılacaktır.
10. 696 Sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan taşeron işçileri
Tüm taşeron işçilerin kamuda kadroya geçilmesi hedefi ile 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren (taşeron) işçilerinin (KİT’ler, HBYS çalışanları, Çağrı Hizmetleri Çalışanları, Personel gideri yüzde 70 in altında kalan hizmet alımlarında çalışanlar, yemekhane hizmetleri) daimi işçi kadrolarına geçirilmesi çalışmalarına devam edilecektir.
11. Yetki uyuşmazlığı devam eden işyerleri
Yetki uyuşmazlığı devam eden işyerlerinde çalışan işçilere işbu çerçeve anlaşma protokolü ile belirlenen ücret ve sosyal yardım artışları avans niteliğinde ödenir.
12. Sendika bölge, il ve ilçe temsilcilerinin durumu
Şubesi bulunmayan yetkili/taraf sendikalar bölge, il ve ilçelerde; bölge, il ve ilçe temsilciliği kuralabilir. Bölge, il veya ilçe temsilciliğinin faaliyet alanındaki üye sayısı 100 ve daha fazla ise sendikanın bölge, il veya ilçe temsilcisi haftada 8,5 saat; 100’ün altında ise haftada 4 saat izinli sayılır. Bölge, il ve ilçe temsilcileri bu sürelerde fiilen çalışmış gibi kabul edilir ve ücretleri buna göre ödenir.
13. Ücretsiz izin durumları
Kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrolarında çalışan işçilere; bakmaya mecbur olduğu veya işçi refakat etmediği takdirde hayati tehlikeye girecek kendisi veya eşinin, anne, başa, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır kaza geçirme veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde bu hallerin doktor raporu ile belgelendirilmesi şartı ile işçinin isteği üzerine en çok 6 (altı) aya kadar ücretsiz izin verilebilir. Aynı şartlarda bu süre bir katına kadar uzatılabilir.
14. Tayin ve becayiş
Eşleri zorunlu tayin gerektiren işlerde çalışan işçiler ile sağlık sorunları veya geçerli yargı kararları nedeniyle tayin ve becayiş hakkına ihtiyaç duyan personellere öncelik tanımak kaydıyla tayin ve becayiş konularında düzenleme yapılacaktır.
15. Dairelerin kurulması
Bakanlıklar nezdinde, 4857 sayılı İş Kanununa tabi çalışan işçilere yönelik olarak ilgili dairelerin oluşturulması çalışmaları yapılacaktır.
16. Kıdem tazminatı
Kıdem tazminatı, istisnasız her bir çalışan için güvence altına alınacak, haksızlıkların, adaletsizliklerin yaşanmayacağı bir sistemin geliştirilmesini amaçlayan çalışmalar yapılacaktır.
17. Ücretlerdeki ağır vergi yükü
İşçilerin ücretlerinden alınan ağır vergi oranlarına ilişkin olarak vergi oranlarının yeniden düzenlenerek düşürülmesini, adil, hakkaniyetli yeni bir vergi sistemine geçilmesi çalışmaları yapılacaktır.