• Haberler
  • Diğer
  • Cumhuriyetin 100'üncü yılında 100 kadın muhtarla buluşma

Cumhuriyetin 100'üncü yılında 100 kadın muhtarla buluşma

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Cumhuriyetin 100. Yılında Yüz Kadın Muhtarla Buluşma Programına katıldı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı vesilesiyle 100 kadın muhtarla bir araya geldi.

Gölbaşı Vilayetler Evinde gerçekleşen buluşmaya İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve davetli 100 kadın muhtar ile birlikte İçişleri Bakan Yardımcıları Bülent Turan, Mehmet Aktaş ve Münir Karaloğlu ile İçişleri Bakanlığı bürokratları katıldı.

Vatandaşların çaldığı ilk kapı sizsiniz

Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 kadın muhtarla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, muhtarlık kurumunun 194 yıllık bir maziye sahip olduğunu ve vatandaşlar için devlete ihtiyaç duyulduğunda çalınan ilk kapı olduğunu kaydetti.

Kadın muhtarlarımız rol model olmaya devam ediyor

Kadınların her görevde olduğu gibi muhtarlık görevini icra ederken de işlerini en iyi şekilde yaptıklarının altını çizen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Kadın muhtarlarımız rol model olmaya devam ediyorlar. Edirne’den Kars’a, ülkemizin dört bir köşesinde görev yapan siz kıymetli muhtarlarımızın, omuzlarındaki sorumluluk çok büyük. Çünkü; ülkemizin dününe, bugününe, yarınlarına, çocuklarına, gençlerine, yaşlılarına, birlik ve beraberliğine karşı vazifelerimiz var” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetin 100’üncü yılında bin 132 kadın muhtarın Türkiye’nin gücünü gözler önüne serdiğine vurgu yapan İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettikleri gibi, kadınlara hak ettiği değeri vermek hem inancımızın hem kültürümüzün hem medeniyetimizin hem de anayasa ve yasalarımızın bize emridir” dedi.

Gül esin kız çocuklarımızın okuması için kapı kapı dolaşmıştı

Türkiye’nin ilk kadın muhtarı Gül Esin’e de konuşmasında yer veren Bakan Yerlikaya, şöyle devam etti: “Şehit eşi olan, ilk kadın muhtarımız Gül Esin’i anmadan geçemeyiz. Onun mücadelesine, yaptığı büyük hizmetlere değinmeden kadın muhtarlarımıza söyleyeceğimiz her söz yarım kalır. Gül Esin, 2 yıl süren muhtarlığına öyle hizmetler sığdırmış ki, bugün bile ismi anıldığında Hayırla ve rahmetle anılıyor. Gül Hanım Aydın’ın Çine ilçesinin Demircidere Köyünde 12 Kasım 1933 tarihinde yapılan muhtarlık seçimlerinde 7 erkek adayın olduğu bir yarışta, seçimi kazanarak Türkiye’nin ilk kadın muhtarı oldu. Gül Hanım muhtarlığı sadece kanunlarda yazan sorumluluktan ibaret görmüyordu. Bu sebeple, Çine – Karpuzlu arasındaki yolun yapımı için canla başla çalıştı. Yol ve köprü yaptırdı. Köyle ilgili işlerin konuşulduğu köy odasını yaptırdı. Köyde huzursuzluğa neden olan kız kaçırma olaylarına el attı, aileleri bir araya getirip sorunları çözmeye çalıştı. Gül Esin’in kapısı bu konudan muzdarip olan her gencin umut ve çözüm kapısı oldu. Gençlerin kahvehanelere giderek kumar alışkanlığı edinmemesi için de canla başla çalıştı. Göz aydınlığımız kız çocuklarımızın okuması için kapı kapı dolaşarak aileleri ikna etmeye çalışmıştı. Evet, işte ilk kadın muhtarımız Gül Esin böyle bir muhtardı. Onun mücadelesi her muhtarımıza mirastır. Kendisini rahmetle ve minnetle anıyoruz.” Dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Dünyada hiçbir milletin kadını, Ben Anadolu kadınından fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez” sözüne atıfta bulunan İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkına Gazi Mustafa Kemal Atatürk sayesinde birçok Avrupa ülkesinden daha önce sahip olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanlığı külliyesinde 38 bin muhtar ile 52 buluşma

Cumhurbaşkanımız Sayın Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 21 yıldır her muhtarın yanında olduklarını belirten İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “19 Ekim gününün ‘Muhtarlar Günü’ olarak belirlenmesi, devletimizin ve milletimizin muhtarlarımıza ve muhtarlık kurumuna duyduğu sevginin, güvenin ve muhabbetin göstergesidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2015’ten bu yana, Milletin Evi olan Külliye’de muhtarlarımızla sürekli olarak bir araya gelmesi, istişarelerde bulunması, sizlere verdiğimiz önemin en büyük nişanesidir. Muhtarlarımızla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde 52 buluşma gerçekleşti. Bu buluşmalarımıza ülkemizin dört bir yanından 38 bin muhtarımız katıldı. Böylece muhtarlarımız ilk kez; dertlerini, sıkıntılarını, beklentilerini doğrudan devletin zirvesine aktarma, paylaşma fırsatı buldu” şeklinde konuştu.

Muhtarların özlük haklarında birçok iyileştirme yapıldı

Muhtarlar için yapılan çalışmalar ile ilgili detaylara da değinen Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, yapılan çalışmalar ile muhtarlara sağlanan imkanlarda ve özlük haklarında büyük iyileşmeler sağlandığının altını çizdi.

İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “Muhtarlarımızın taleplerini yakından takip etmek amacıyla Büyükşehir Belediyelerinde Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı, diğer belediyelerde ise Muhtarlık İşleri Müdürlükleri hizmete başladı. Valiliklerde bir Vali Yardımcısı, Büyükşehirlerde Genel Sekreter Yardımcısı ve diğer belediyelerde ise bir başkan yardımcısını muhtarlarımızın taleplerini takip etmek amacıyla sorumlu tayin ettik. Bununla beraber 2002 yılında 97 lira olan muhtarlık ödeneği 11 bin 402 liraya çıkarıldı.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!